Когато става дума за пари - няма статукво ГЕРБ, БСП,

...
Когато става дума за пари - няма статукво ГЕРБ, БСП,
Коментари Харесай

Трифонов за отхвърлената субсидия от 1 лв: Когато става дума за пари - няма статукво и опозиция

" Когато става дума за пари - няма статукво ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, няма " Демократична България ", няма " Изправи се! Мутри, вън! " Има нещо, което не мога да схвана. Толкова е ясно - хората не желаят да дават милиони левове на партиите. Но огромна част от партиите споделят - не. Вие не желаете да ги давате, само че ние ще си ги взимаме. " Това написа във Фейсбук водачът на " ИТН " Слави Трифонов.

Постът му идва, откакто Народното събрание отхвърли още на първо четене предлагането за един лев партийна дотация за получен глас. Това стана след прегласуване, при което 76 депутати бяха " за ", 86 - " срещу " (основно Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Демократична България " ), а шестима се въздържаха. Така дотацията за глас остана 8 лв..

" Преди малко в Парламента ние не успяхме да създадем по този начин, че държавната дотация за партиите да стане 1 лев на получен глас. Така, както пожелаха 2 милиона и половина българи на легален референдум. И за какво не успяхме? Защото напълно " за " гласоподаваха единствено депутатите на " ИТН ". А " срещу " гласоподаваха депутати от всички останали парламентарни групи ", написа Слави Трифонов и прибавя: " Този парламент не съумя да събере болшинство, с цел да извърши волята на народа. Може би идващият ще може ".



Предложението за изменение в Закона за политическите партии, дискутирано близо пет часа в пленарната зала, e на " ИТН ". То беше аргументирано с резултатите от референдума през 2016 година

Вносителят Ива Митева от " ИТН " уточни, че е належащо задълбочено преразглеждане на модела на финансиране на политическите партии. " Трябва да се преразгледат и разпоредбите, свързани с контрола на изразходването на средствата от партиите. Икономията от намаляването на дотацията за бюджета ще бъде към 21 милиона лв. на година, те ще могат да се употребяват за българските жители, всичко останало е мимикрия ", акцентира Митева.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР