Когато стане въпрос за хамелеони веднага се сещаме за способността

...
Когато стане въпрос за хамелеони веднага се сещаме за способността
Коментари Харесай

Чудните цветове на хамелеона

Когато стане въпрос за хамелеони незабавно се сещаме за способността им да си трансформират цвета – обратно на множеството изказвания, това служи повече за връзка, в сравнение с за камуфлаж. Вижте какво още не знаете за тях.

 Хамелеоните нямат външно и приблизително ухо, нито пък изражения на лицето и  се счита, че са глухи, само че споделят като изпращат трептения на дълги дистанции. Що се отнася до образния контакт, те имат различен метод с цел да споделят между тях: като трансформират цвета на кожата си с цел да покажат настроението си. Жълтото значи „ Чупката, раздразнителен съм! ”, а зеленото „ Давай, няма проблем. ” Доста готино, нали?

Хамелеоните са от семейство Chamaeleonidae , обособен  и профилиран подвид гущери. Около половината от 160-те познати типове живеят в Мадагаскар. Обичат топли местности, само че могат да се приспособяват както към дъждовни гори, по този начин и към пустини. Естественият им ареал се разгръща от Африка и южна Европа до южна Азия и Шри Ланка, макар че са били открити и в Хавай и Калифорния.

Променят цвета си най-много с цел да споделят. Хамелеоните поддържат връзка между тях като стават зелени, сини, жълти, червени, кафяви, бели или черни. Те не одобряват цветовете от обграждащата ги среда, а единствено вземат тези, които отразяват настроението им.

Цветът на кожата им се трансформира при смяна на температурата, настроението или при ултравиолетова светлина, която е във забележимия набор на хамелеоните.  Женският пантеров хамелеон става тъмнокафяв или черен с оранжева багра когато носят яйца или просто желае да покаже на мъжкия, че не е заинтригуван.

Най-горният пласт от кожата на хамелеоните е транспарантен, а трите пласта под него съдържат разнообразни кафези с пигменти, наречени хроматофори, които са виновни за смяната на цветовете. Първият пласт съдържа кафези с червени и жълти пигменти, наречени  ксантрофори; вторият пък сини гуанофори; а последният пласт е с меланофори – черен пигмент. По същия метод меланинът оцветява човешката кожа в разнообразни нюанси на кафявото.

Кожните кафези на хамелеона се разтягат и свиват според от светлината и топлината на външната среда, както и според от вътрешните химични реакции. Ядосаният хамелеон, да вземем за пример може да стане блестящо жълт, тъй като жълтите кафези са се разтегнали изцяло и блокират останалите под тях.

 

Забележете кожата по опашката му. При хамелеоните кожата не може да пораства и по тази причина те я сменят от време на време – дребните хамелеони го вършат на всеки 2-3 седмици, а възрастните на всеки 4 месеца.

Мъжките хамелеони са в по-ярки цветове когато желаят да покажат превъзходство, а женските са по-тъмни или на червени петна, когато отхвърлят мъжкия. Агресивните хамелеони са в доста тъмни цветове.

 

Промяната на цветовете при хамелеоните е най-драматична и внезапна, когато става в връзка с различен хамелеон – прехода сред два цвята може да отнеме единствено 20 секунди.

Въпреки, че неповторимите влечуги се учат още от 60-те години на предишния век, към момента има доста въпросителни.Не се знае за какво и по кое време си трансформират цвета и дали самите те са наясно с тази смяна.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР