Когато системата за отчитане не работи адекватно, мерките срещу мръсния

...
Когато системата за отчитане не работи адекватно, мерките срещу мръсния
Коментари Харесай

Иван Таков: Когато системата за отчитане не работи адекватно, как мерките срещу мръсния въздух да са ефективни?

Когато системата за отчитане не работи съответно, ограниченията против мръсния въздух няма по какъв начин да са ефикасни. Това разяснява общинският консултант от Българска социалистическа партия и член на Комисията по запазване на околната среда, земеделие и гори към СОС Иван Таков пред Българска национална телевизия.

„В неделя превишението на допустимите правила за замърсеност на въздуха в София показваше тук-там над 600 микрограма на пространствен метър. Разбира се, това бяха моментни стойности. Но системата за ранно предизвестие не ги регистрира. Тя сподели високо замърсяване сред 150 и 200 микрограма на пространствен метър на две от станциите, изясни Иван Таков. – Този факт слага под въпрос успеваемостта на част от ограниченията, които приехме на първата сесия за годината предходната седмица“.

Иван Таков напомни, че първата мярка, която се задейства при регистрирано замърсяване на въздуха над допустимите правила, е рестриктивна – възбрана за паркиране в центъра на София. „Едва 48 часа по-късно, при действително замърсяване влиза „зеленият билет“, изясни той. – Предложението, което направих и по време на съвещанието на комисиите, а и на сесията предходната седмица, беше възбраната за паркиране в центъра и „зеленият билет“ да влязат по едно и също време. Нормално е, откакто забраняваш на хората да употребяват колите си, да им осигуриш комфортно и на ниска цена пътешестване с градския превоз. Нямам пояснение за какво не одобриха това предложение. За мен то е положително. Такава е оценката и на жителите, които се движат в София с автомобили“.

Според общинския консултант от Българска социалистическа партия признатите ограничения против мръсния въздух в София сами по себе си не са задоволителни за решение на казуса. „Изключително значимо е по какъв начин ще бъде реализиран контролът от страна на органите на реда и от Столична община, разяснява още Иван Таков. – Знаем какъв брой противозаконни депа за продажба на остарели дограми има на територията на София. Знаем също, че не престават да горят облекла за отопление. Това са доста съществени проблеми, които би трябвало да решим, с цел да се оправим със замърсяването на въздуха в града ни“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР