Когато си построил соларни паркове в България и в чужбина

...
Когато си построил соларни паркове в България и в чужбина
Коментари Харесай

Филкаб инвестира 13.2 млн. евро в собствен 18-мегаватов соларен парк

Когато си построил слънчеви паркове в България и в чужбина с мощ близо 500 мВт, идва моментът да използваш опита си за своя лична фотоволтаична електроцентрала (ФЕЦ). През 2021 година " Филкаб " взема решение да сътвори планова компания " ФЕЦ Оризари " с една цел: да проектира, построи и експлоатира личен фотоволтаичен парк покрай Пловдив с мощ 18 мВт, като създаденото електричество ще е за продажба.Управителят на новосъздадената компания Александър Приходков споделя: " Още през далечната 2008 година сдружението ни закупи 114 декара индустриален терен край село Оризари, Пловдивско. Много скоро обаче международната икономическа рецесия от 2009 година промени капиталовите планове на компанията и земята остава незастроена. През последните няколко години започнахме интензивно да обсъждаме по какъв начин да експлоатираме този актив на сдружението и по този начин се стигна до решението за създаване на лична ФЕЦ ". Бизнес параметри " Филкаб " възнамерява инвестицията в този план да е съвсем 13.2 млн. евро. Бизнес проектът на компанията е " ФЕЦ Оризари " да създава по 22 500 мВтч електрическа енергия годишно. Очакваните доходи от продажбата й са по 1.9 млн. евро (около 85 евро/мВтч), тъй че срокът за откупуване на инвестицията е 7.5 години. Срокът за стартирането в употреба на фотоволтаичната електроцентрала край Оризари е краят на 2023 година

Когато си построил слънчеви паркове в България и в чужбина с мощ близо 500 мВт, идва моментът да използваш опита си за своя лична фотоволтаична електроцентрала (ФЕЦ). През 2021 година " Филкаб " взема решение да сътвори планова компания " ФЕЦ Оризари " с една цел: да проектира, построи и експлоатира личен фотоволтаичен парк покрай Пловдив с мощ 18 мВт, като създаденото електричество ще е за продажба.

Управителят на новосъздадената компания Александър Приходков споделя: " Още през далечната 2008 година сдружението ни закупи 114 декара индустриален терен край село Оризари, Пловдивско. Много скоро обаче международната икономическа рецесия от 2009 година промени капиталовите планове на компанията и земята остава незастроена. През последните няколко години започнахме интензивно да обсъждаме по какъв начин да експлоатираме този актив на сдружението и по този начин се стигна до решението за създаване на лична ФЕЦ ". Бизнес параметри " Филкаб " възнамерява инвестицията в този план да е съвсем 13.2 млн. евро. Бизнес проектът на компанията е " ФЕЦ Оризари " да създава по 22 500 мВтч електрическа енергия годишно. Очакваните доходи от продажбата й са по 1.9 млн. евро (около 85 евро/мВтч), тъй че срокът за откупуване на инвестицията е 7.5 години. Срокът за стартирането в употреба на фотоволтаичната електроцентрала край Оризари е краят на 2023 година

На идващ стадий е планувана и опция към към този момент построената фотоволтаична система да се прибавят акумулатори за предпазване на сила, които да оказват помощ за салдото на мрежата.

" Филкаб " към този момент разполага със слънчева мощ за лично ползване, която е конфигурирана върху покривите на част от административните и индустриални здания на компанията в Пловдив. Тя е с конфигурирана мощ от 900 кВт, като това дава опция на компанията да покрива към 60% от потребностите си от електричество.
Реклама
Фотоволтаичната централа край Оризари ще съставлява система от 3 независими слънчеви парка, като върховата мощ на всеки от тях ще бъде по 6 мВт. Приходков изясни, че финансирането на плана се реализира с банков заем от Обединена българска банка, както и със лични средства в съответствие почти 75:25.

" Предпочитаме заем пред емисията на акции, с цел да може собствеността да си остане в границите на групата " Филкаб ". При съществуване на капиталов интерес сме отворени да водим договаряния за продажбата на един или два от слънчевите паркове ", разяснява той. Съоръжението и поддръжката Александър Приходков не скрива, че огромна част от компликациите, които имат, са от чисто административно естество. Компанията въпреки всичко е съгласувала плана с другите институции, в това число с районната екоинспекция, и към този момент има издадени строителни позволения.

Благодарение на дългогодишното си партньорство с огромни производители на слънчеви модули, инвертори и съставни елементи за създаване на фотоволтаични мощности, при проектирането са заложени надеждни и ефикасни съставни елементи. Край село Оризари ще бъдат инсталирани общо 28 056 слънчеви модула, които към този момент са докарани на градежа. Самата структура е съобразена с геоложкия отчет и с обстоятелството, че земята е песъчлива, тъй като теренът е покрай река Марица. Проведени са нужните проби за резистентност на структурата, с което да се подсигурява дългогодишната й употреба.

Ориентацията на слънчевите панели ще бъде закрепена в посока изток и запад, което разрешава реализиране на по-голяма конфигурирана мощ на единица повърхност. Не на последно място това ще даде опция за нараснало произвеждане на електрическа енергия в утринните и следобедните часове, когато и цената и е по-висока. Долните ръбове на слънчевите панели ще бъдат на доста разстояние от земята. Това ще облекчи поддръжката на слънчевия парк, с цел да се почиства по-лесно растителността под структурите и ще понижи разноските по поддръжката.
Реклама
" Охраната ще правим с видео наблюдаване, само че ще възложим тази активност на профилирани компании за защита. Избрали сме и ще закупим видокамери, които ще обезпечат наблюдаване денем, през нощта и при мъгла. Поддръжката и мониторингът на парка ще бъде предоставено на " Филкаб Солар " (част от групата " Филкаб " - бел. ред.). Това е част от активността им и те правят тази услуга за сходни паркове в цялата страна ", изясни Приходков.

Панелите в Оризари ще работят най-малко 25 години или към 30 години оптимално. А задачата е по-късно те да бъдат модифицирани и отчасти оползотворени. Рецикирана ще бъде и металната структура.
Свързани публикации Соларни системи за компании и семейства - от концепцията до инвестицията 1 ноември 2022, 08:10 " Филкаб " строи огромен 8-мегаватов слънчев парк край Пловдив 22 юли 2021, 14:33
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР