Когато си говорим за мода по отношение на косата, на

...
Когато си говорим за мода по отношение на косата, на
Коментари Харесай

Ася от Hairspray: Едно смело момиче в света на косите и малкия бизнес

Когато си приказваме за мода във връзка с косата, на пръв взор наподобява като да няма какво толкоз да се каже. Кичури, балеажи, бретони: в България от години се въртят едни и същи по-скоро срамежливи трендове.

Топ прическата на запад и измежду младите у нас сега е „ мулет “? И преди да сте потърсили в Гугъл Images, ще ви подскажа: Трифон Иванов на международното през 94-а. И знаете ли какво още се носи, в случай че не ви е боязън от смяна? Шаг: рошава коса с трошлив бретон. Шаг размени wolf cut - да не се бъркат двете. Също къси бретони, бретони, разграничени на две по средата, „ бейби фейс “.

Всичко това научаваме от Ася Ананиева: притежател на салон за хубост Hairspray и участник в поредицата на Vivavom „ Бизнес великани “.

Ася наподобява като мацка, която може да намерите пишеща на Мак-а си в някое берлинско кафене. С къса коса, европейско лъчение и пресен взор към света, живота и косите.

Тя е майка на три деца и притежател на един от най-дизайнерските салони в София, който повече наподобява на някой от галактическите кораби от въображението на Илон Мъск, а не на превзетите ателиета за хубост с мебели в бароков жанр и екстеншъни по витрината.



Ася не поставя екстеншъни, въпреки че се случва да ѝ се обаждат с такива питания. Както и с въпроси „ за какво не прави бради “.

Както евентуално сте забелязали, барбър шоповете се множат непрестанно, а предлагането на услуги за оформяне на бради и мустаци просто дава отговор на търсенето. В Hairspray мъжете са чести гости: идват за прически, лазерна епилация, кола маска, оформяне на вежди.

„ Наскоро един клиент ми сподели: „ Жена ми сподели да ме подстрижеш късо и равно – както подстригват децата “. Но не можа да ми изясни какво тъкмо значи „ късо и равно “, смее се Ася.

И макар че не предлага услуги за „ красиви бради “, Hairspray е много забавно място. Салонът се намира в Red Apple – една от най-забележимите здания на София, тъкмо против Южния парк, там, където в миналото (живеещите в региона ще си спомнят) бай Жоро поправяше велосипедите на половината столица.

Интериорът е извънземен, интернетът от Vivacom– безукорен, а самата Ася – подготвена да отговори на всевъзможни въпроси до момента в който повърхностно оформя косата ви в конкурсна прическа.

„ Първият ми модел в конкурсните прически беше мъжът ми, с който тогава бяхме още гаджета “, споделя тя. „ Накарах го да си пусне дълга коса, потъмних му корените, изрусих му връхчетата. Като бях подготвена, татко ми сподели, че щом това момче е изтърпяло това изтезание, очевидно ще се взимаме “.

Мъжът ѝ очевидно може да изтърпи и повече. Преди няколко години двамата отиват на концерт на Pink в Берлин и до момента в който Ася си прави косата розова, тази на брачна половинка ѝ бива боядисана в синьо.

„ Докато стигнем до летището, той обра много неприятни погледи. В България към момента един мъж в случай че е с шарена коса е или гей, или наркоман. Като стигнахме в Берлин обаче, хора по улицата ни спираха, с цел да му кажат, че е с доста яка коса “, споделя Ася.



Когато тя е още дете, татко ѝ има проекти за нея, които въобще не включват фризьорството. В желанието си да бъде „ добра щерка “, тя записва и приключва макроикономика в УНСС, само че от самото начало на следването си гледа косите на сътрудниците и преподавателите и си показва какво би направила с тях. Любовта ѝ към фризьорството е безспорна и се заражда още в детските години.

„ Като дребна имах дълга коса, само че всяко лято хващах въшки и майка ми ме подстригваше до ушите “, споделя Ася.

„ Когато в седми клас пожелах да аплайвам в техникума по фризьорство, родителите ми споделиха „ Абсурд “ и ме записаха във Втора британска гимназия. Исках да употребявам лятната почивка, с цел да се запиша на курс при Капанов, само че курсът беше три месеца, а ваканцията – по-малко. Затова открих едно салонче до Халите и изкарах там месец и половина курс, по време на който - след това, когато въпреки всичко се записах при Капанов след студентството, открих - не съм научила нищо. “

Очевидно обаче Ася въпреки всичко е научила нещо и има гений, тъй като след трите месеца курс при Капанов, оттова я харесват и ѝ оферират работа.

В продължение на 3 години тя работи в салоните на най-известния български фризьор по това време като помощник-фризьор: време, в което в действителност отдадените на този толкоз придирчив поминък метат пода, мажат коси с багра и придържат кичури, до момента в който майсторите ги боядисват.

„ В момента има огромен дефицит на хора в моята сфера, и доколкото запознат съм клиенти, освен в нея “, споделя Ася и добавя, че по времето, в която тя се е оформяла като фризьор, всички начинаещи са минавали през един дълъг интервал, в който гледат и усвояват занаята.

„ Сега младите желаят непосредствено да стартират независима работа с клиенти и да взимат по 3 000 лева заплата, което няма по какъв начин да се случи незабавно “, споделя тя.



През 2010 година Ася забременява с първото и дете и излиза по майчинство за едни нищо и никакви десетина години, през които се раждат огромния ѝ наследник, щерка ѝ и дребният ѝ наследник. Когато ковид-пандемията настава, цялото семейство се оказва затворено вкъщи и бързо излиза наяве, че е настъпил момента за Ася да направи идната стъпка.

Харесва мястото, наема дизайнери и 3 години по-късно Hairspray отваря порти за клиенти, които идват за подкастряне, багра, лазерна епилация, маникюр и...работа.

„ Понякога се майтапим, че сме като co-working space. Независимо дали ще работят или ще преглеждат обществените мрежи, всички клиенти имат потребност от добър интернет, когато са в салона. И тук се намесват Vivacom. “, споделя Ася.

„ Телевизията я употребяваме по-рядко, най-вече когато има деца в салона, само че интернетът ни е доста значим. Графикът на платформата ни е онлайн, там записваме часове, отменяме, гледаме “, добавя тя.

Да правиш бизнес в България не е лесна работа, изключително в случай че приказваме за дребен и междинен бизнес. Затова е отлично, че има компании като Vivacom, които поддържат смелите, доставяйки им качествени услуги.

Защото, както споделя Ася, преди всичко по значимост когато човек си избира коафьор, са неговите умения, само че незабавно по-късно идва качеството на продуктите, които употребява. А в случай че приказваме за 21 век, качеството на интернета изрично заема бронзовия орден.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР