Когато Шотландия гласува през 2014 г. против независимост, изглеждаше, че

...
Когато Шотландия гласува през 2014 г. против независимост, изглеждаше, че
Коментари Харесай

Хаосът около Брекзит вдъхва нов живот на усилията за независимост на Шотландия

Когато Шотландия гласоподава през 2014 година срещу самостоятелност, изглеждаше, че с това въпросът е организиран: натрапчиво суровият регион, където английското кралско семейство прекарва своите ваканции в обширното си имение Балморал, е подготвен да остане с Англия, Уелс и Северна Ирландия в Обединеното кралство, ръководено от Лондон.

По-малко от две години по-късно обаче пристигна референдумът за Брекзит и въпреки че Обединеното кралство гласоподава за излизане от Европейския съюз, шотландците се откроиха като най-големите несъгласни. Шотландия освен гласоподава с голямо болшинство за оставане в Европейски Съюз, само че и беше единствената от четирите елементи на Обединеното кралство, в която нито един изборен регион не гласоподава с " Да " за овакантяване.

Просто казано: Шотландия е теглена значително срещу волята й към икономическо страдалчество, каквото доста от нейните поданици се опасяват, че ще настъпи на 31 октомври, когато може да влезе в действие белязан от хаос бракоразвод.

Недоволството от Брекзит и машинациите в Уестминстър се усеща толкоз остро в долините и закалените от времето градове на Шотландия, че независимостта още веднъж се връща като тематика. След Брекзит Шотландия още веднъж може да се трансформира в главоболие за този, който е на власт в Лондон, без значение кой е той.

Вместо да бъдат приковани към една отслабена и изолирана Англия, каквато те подозират, че може да стане тя, бранителите на шотландската самостоятелност шумно упорстват за нов референдум, който да разреши на региона да придобие автономия и евентуално даже още веднъж да се причисли към Европейски Съюз.

Дори някои от тези, които гласоподаваха срещу самостоятелност, уверени, че Шотландия ще бъде по-добре като част от Обединеното кралство, трансформират мнението си.

Директорът на изследователския център " Риформ Скотланд " Крис Дирън е дал своя вот с твърдо " Не " през 2014 година, определяйки концепцията за раздробяване на съюза с Британия като " изцяло странна " и " съвсем немислима " в своите политически мнения по това време.

С наближаването на Брекзит тонът на Дирън се трансформира. " Още не съм на стадия, при който да кажа, че бих дал своя вот с " Да ", само че това несъмнено не е немислимо ", споделя той. " А по мои наблюдения има много хора, които познавам, също дали своят вот с " Не " през 2014 година, които въпреки в този момент да не са решени да гласоподават с " Да ", са отворени за разискване. " Той прибавя: " Ако Шотландия е самостоятелна през 2025, 2030 година, мисля, че Брекзит напълно явно ще е основната причина за това... Той настройва Шотландия срещу Англия. "

 Борис Джонсън
© Reuters

Борис Джонсън

Но шотландците, които желаят втори опит за самостоятелност, няма автоматизирано да получат подобен. Британското държавно управление неведнъж е отхвърляло тази опция, заявявайки, че шотландците са споделили своята дума и че второ гласоподаване може да усили разцеплението в страната, която така и така е разкъсвана от поколенчески, районни, политически и стопански разделения поради Брекзит.

Твърдата преговорна тактичност на английския министър-председател Борис Джонсън, откогато зае поста през юли, заменяйки Тереза Мей, откакто тя не съумя да получи поддръжката на Народното събрание за своята договорка за Брекзит с Европейски Съюз, съгласно някои шотландци навежда на мисълта, че е извънредно малко евентуално той да се съгласи.

Критиците на Джонсън го оприличават на деспот, а маневрите му - на прелом. " Вие демократ ли сте или не? Уважавате ли волята на шотландския народ или не ", сподели депутатът Иън Блекфорд от проевропейската Шотландска национална партия, обръщайки се към Джонсън, откакто английският парламент още веднъж се събра във вторник в Лондон.

" Шотландският народ не гласоподава за Брекзит. Народът на Шотландия не гласоподава за Брекзит без договорка. Той не гласоподава за партията на торите и несъмнено не гласоподава за този министър-председател ", добави Блекфорд по време на бурните диспути.

Подобни настроения намират отзвук измежду поддръжниците на независимостта на север от неоткрояващата се, отворена граница с Англия, забележима само поради пътните знаци, които афишират " Добре пристигнали в Шотландия " на британски и на шотландски келтски.

Актьорът Гилкрист Мюр в Единбург споделя, че постоянно се е чувствал шотландец, а не британец и от дълго време преглежда знамето на Англия като " знак на подтисничество ".

 Никола Стърджън
© Reuters

Никола Стърджън

За едно от своите по-редовни професионални осъществявания Мюр се облича в железна броня и кожени облекла като сър Уилям Уолъс и споделя на туристите по какъв начин шотландският воин на независимостта от 13 век е победил британските нашественици в борбата при Стърлингския мост през 1297 година По-късно Уолъс бил екзекутиран в Лондон през 1305 година - обесен, изкормен и обезглавен като изменник на британския крал Едуард Първи.

Мел Гибсън изигра ролята на Уолъс във кино лентата " Смело сърце " от 1995 година Мюр, който театралничи за фотоси на туристите с дългия си меч, заимства знаковия зов на Гибсън от кино лентата, изревавайки " Свобода! "

Но отвън костюма, разговаряйки на по бира в единбургска механа, той е много песимистично надъхан към възможна смяна в позицията на Уестминстър.

" Все едно съм пасажер в кола, която е отвън надзор, а водачът е излязъл и би трябвало да кажеш накъде отива колата. Точно такова е чувството сега. Парламентът е отвлечен. Ние нямаме думата. Шотландия няма глас ", споделя той. " Във всяка друга естествена демократична страна или обстановка бих си помислил - да, има огромен късмет за някакво напредване в тази посока, само че при настоящето положение на нещата, даже това да беше волята на народа, нямам доста религия. "

Други обаче се готвят за нови старания, насърчени от изследванията, които допускат, че Брекзит и изключително овакантяване без договорка може да укрепи идеята на независимостта. Оставката през август на водача на шотландските консерватори Рут Дейвидсън, която уточни фамилни аргументи, лиши противопоставящия се на независимостта лагер от един от най-популярните му водачи.

Шотландски флагове - с бял кръст на наследник декор, са окачени във и пред спиртната фабрика, в която Дейл Маккуин вари джин. Шотландският водач Никола Стърджън, която пази апелите за втори референдум за самостоятелност до 2021 година, откри неговата нова фабрика тази година в Калъндър, с превъзходни изгледи към близките скали.

Маккуин споделя, че се надява да може да вложи доходи от своя бързо разрастващ се бизнес в акция за втори референдум. " Аз съм огромен оптимист, че Шотландия ще бъде самостоятелна страна ", споделя той. " Надявам се и се апелирам за това. Мисля, че това (Брекзит) е от изгода за идеята на независимостта просто тъй като имаме нещо, което е наложено на страната. Ние не сме дали своят вот за него. " /БТА

Повече за опитите на английския парламент да блокира Брекзит без договорка четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (697)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР