Когато се говори за технологии, почти винаги читателите си мислят

...
Когато се говори за технологии, почти винаги читателите си мислят
Коментари Харесай

Петте най-ценни европейски технологични компании

Когато се приказва за технологии, съвсем постоянно читателите си мислят за американски софтуерни компании. И въпреки Европа да изостава във връзка с вложенията в този бранш, от ден на ден средства се влагат през последните години на " Стария континент ", за запълването на този гап. Сега ще погледна към това кои са петте най-големи софтуерни компании по пазарна оценка в Европа.

Според отчет на Deloitte, оповестен през 2022 година, софтуерната промишленост в Европа записва продажби от 1,5 трилиона евро, което съставлява повече от 8% от икономическата продукция на района.

Общопризнат факт обаче е, че софтуерният бранш в Европа изостава от своите американски и даже китайски сътрудници във връзка с конкурентоспособност.

Изследването на McKinsey на тази " софтуерна празнота " разпознава 10 разнообразни типа технологии и разкрива, че Европа води единствено в две от десетте.
 Ще станем ли част от наклонността за освобождение на фрагменти от софтуерни компании?
Ще станем ли част от наклонността за освобождение на фрагменти от софтуерни компании?

В предаването Money.bg приказва Бойка Микова, управител " Човешки запаси " в компанията Evolution

Освен това отчетът на консултантската компания демонстрира, че макар че Европа има няколко високоефективни компании, районът като цяло, се показва по-слабо в софтуерния бранш в съпоставяне със своите сътрудници в други огромни райони.

По-конкретно, европейските компании демонстрират по-бавни темпове на напредък, по-ниска възвръщаемост и по-ниски равнища на вложения в научноизследователска и развойна активност спрямо техните сътрудници в Съединени американски щати.

Според отчета на Atomico за 2022 година общата стойност на всички обществени и частни европейски софтуерни компании е 2,7 трилиона $. За съпоставяне, през същата година една единствена основана в Съединени американски щати компания, Apple надвиши оценката от 2 трилиона $ пазарна капитализация, наблягайки забележителното доминиране сред американския и европейския софтуерен бранш във връзка с пазарната стойност.

Европейски Съюз неотдавна одобри " Закона за чиповете ", с цел да преодолее казуса с дефицита на полупроводници. Полупроводниците са основен съставен елемент на актуалната технология; все пак по-голямата част от доставчиците на европейски компании в полупроводниковата промишленост са основани отвън Европейски Съюз, което съставлява риск за района във времена на дефицит на полупроводници.

Европейският закон за чипове има за цел да активизира над 43 милиарда евро обществени и частни вложения за бранша, с крайната цел да се реализира индустриален потенциал, който обслужва 20% от международния пазар до 2030 година

Водещите европейски производители на полупроводници са - STMicroelectronics NV, Infineon Technologies и NXP Semiconductors, както и ASML Holding, главен производител на съоръжение за произвеждане на полупроводници.

Тези компании ще се възползват доста от увеличените вложения, в случай че Европейски Съюз продължи с препоръчаните си проекти за основаване на локална верига за доставка на полупроводници.
 Най-добрите и най-лошите софтуерни акции през 2022 година
Най-добрите и най-лошите софтуерни акции през 2022 година

Вълна от проблеми заля промишлеността

Като цяло, 2022 година беше разочароваща година за европейската софтуерна промишленост, защото тя загуби 400 милиарда $ от цената си заради войната в Украйна, спиранията на веригата за доставки и произлизащите от това по-строги парични политики.

Също по този начин, изчисленията сочат, че финансирането за софтуерни започващи компании е спаднало с 15%, като минимум 45 започващи компании са изгубили статута си на еднорог. Това предизвикателство обаче не е неповторимо за Европа, защото сходни трендове се следят в софтуерния бранш на Съединени американски щати, поради по-високите лихвени проценти.

Forrester предвижда, че европейските разноски за технологии ще набъбнат с 3,6% през 2023 година, до момента в който разноските за технологии в Съединени американски щати се предвиждат да имат по-висок ритъм на напредък от 5,4% през същия интервал. Освен това откривателят на пазара предвижда, че до 2027 година 31% от разноските за технологии ще идват от програмен продукт и услуги, водени частично от по-високите разноски за облачни услуги.

Ето и петте най-ценни софтуерни компании в Европа:

5. Dassault Systèmes SE

Пазарна капитализация към 6 март 2023 година: 51,82 милиарда $ Dassault Systèmes SE е френска мултинационална софтуерна компания. Компанията предлага 3D дизайн и програмен продукт за ръководство на виталния цикъл на продукта. Някои от показаните артикули на компанията включват SOLIDWORKS, 3DEXCITE, 3DVIA, DELMIA и CATiA.

Тя обслужва няколко промишлености, в това число галактическата промишленост, защитата, инфраструктурата и енергетиката и материалите. Dassault Systèmes SE има над 180 офиса в 42 страни.

4. Deutsche Telekom AG

Пазарна капитализация към 6 март 2023 година: 114,03 милиарда $ Със седалище в Бон, Германия, Deutsche Telekom е измежду най-големите телекомуникационни компании в света. Компанията предлага услуги и артикули за закрепени мрежи, интернет, мобилни връзки и IPTV за потребителите, както и решения за осведомителни и информационни технологии (ИКТ) за корпоративни и бизнес клиенти. Deutsche Telekom оперира в няколко европейски страни, в това число Германия, Обединеното кралство и Холандия, и има наличие в Съединените щати посредством дъщерното си сдружение T-Mobile.
 IBM и SAP редуцират хиляди, разделят се с активи
IT колоси с офиси и в България оповестиха огромни съкращения

Технологичният бранш се приготвя за интервал на понижено търсене

3. SAP SE

Пазарна капитализация към 6 март 2023 година: 135,74 милиарда $ SAP SE е мултинационална софтуерна компания, основана в Германия. Продуктовата й линия включва повече от 340 продукта, обхващащи няколко категории, в това число финансово ръководство, обмисляне на ресурсите на предприятието, ръководство на веригата за доставки, платформи за бизнес технологии, CRM и потребителско преживяване. Портфолиото на марката на SAP включва AppGyver Oy, SAP Ariba, Coresystems AG, Datahug и SAP Fieldglass. SAP има офиси в 130 страни и си партнира с повече от 20 000 компании по целия свят.

2. Accenture plc

Пазарна капитализация към 6 март 2023 година: $169,53 милиарда Със седалище в Дъблин, Ирландия, Accenture plc е корпорация за професионални услуги. Тя дава стратегически, консултантски, софтуерни и оперативни услуги. Тези услуги се оферират на разнообразни промишлености, в това число автомобилостроене, банково дело, химикали, опазване на здравето, енергетика, търговия на дребно, публични услуги и комунални услуги.

ClearBridge Sustainability Leaders Strategy направи следния коментар по отношение на Accenture plc (NYSE:ACN) в писмото си за вложители за четвъртото тримесечие на 2022 година, представени от изданието Insider Monkey: Accenture plc е водеща световна компания за професионални услуги, която оказва помощ на клиентите да изградят своята цифрова инфраструктура и да усъвършенстват своите интервенции.

Ние гледаме на Accenture като на резистентен, първокачествен бизнес с непрекъснати облаги и паричен поток, мощен баланс и доста атрактивна възвръщаемост на капитала. Светските мотори като миграция в облака и цифрова промяна, както и внедряване на нови, новаторски технологии като сигурност на данните, блокова верига, AI и машинно образование нареждат Accenture добре за продължаващ напредък.
 Ето за какво ASML е най-ценната софтуерна компания в Европа
Ето за какво ASML е най-ценната софтуерна компания в Европа

Фабриката в южната част на Нидерландия и машините в нея са всичко друго, само че не и елементарни

В момента също по този начин пуска пакет от принадлежности за резистентност, който предлага повсеместен взор върху задачите, напредъка и представянето на компанията във финансови и ESG ограничения, тъй че е средство за ESG за своите клиенти. Ние напуснахме позицията си в компанията за програмен продукт като услуга Workday, с цел да финансираме позицията, значително с по-добър условен риск/възнаграждение, съгласно нас.

1. ASML Holding N.V.

Пазарна капитализация към 6 март 2023 година: $247,28 милиарда ASML Holding N.V. е холандска мултинационална компания, която създава, създава и продава съвременни системи за полупроводниково съоръжение. Тези системи включват метрология, литография и системи за надзор на логичен чипове и памет. Клиентелата на компанията включва Micron Technology, Samsung Electronics, SK hynix Inc. и Intel Corporation. ASML Holding N.V. ръководи повече от 60 местоположения по целия свят.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР