Когато се говори за бизнес, не трябва да се говори

...
Когато се говори за бизнес, не трябва да се говори
Коментари Харесай

Васил Велев иска президентът да свика КСНС заради високите цени на тока

Когато се приказва за бизнес, не би трябвало да се приказва за помощи, а за възобновяване на надвзетото. При актуалните цени на тока, помощта за бизнеса би трябвало да се утрои. Това съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Васил Велев от АИКБ пред БиТиВи.

" Парите би трябвало да се утроят, тъй като през януари, февруари и март парите в БЕХ ще бъдат над 1.2 мрлд.лв. свръхпечалба при тези цени. Държавата би трябвало да застане на страната на работещите хора, а не на енергийните олигарси " настоя Велев.

Според него цялата енергоинтензивна промишленост е застрашена от банкрут при тези цени на тока. Много предприятия могат да не работят след Нова година. Съкращенията към този момент започнаха и това е казусът. Най-непростимото е, че парите ги има и цялата енергетика би била на прилична облага при цена на електрическата енергия в размер от 150 лв., а тя ще бъде 750 лв.. Енергетиката ще се къпе в пари, а стопанската система ще спре, посочи Велев.

Васил Велев желае президентът да свика КСНС до края на годината по тематиката с цените на електрическата енергия.

Той уточни, че това, което е по-страшно е, че фючърсите и покупко-продажбите са в диапазона сред 700-800 лв. на мегават част. Това е седем осем пъти над мораториума. Мерките, които държавното управление предприе са съответни за цени към 300 лв. на мегават час. Възможно е цените на тока да минат 1000 лв. на мегават час, посочи Велев.

Той посочи, че отпуснатите средства от държавното управление в размер на 450 млн. лева не са задоволителни, с цел да покрият мрежовите такси, които са подбудени от регулаторно решение и замразено такова, предизвикали големи загуби на разпределителните сдружения. Тези средства не са задоволителни единствено за месец декември.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР