Когато рядко срещаното пълно слънчево затъмнение премине през Северна Америка,

...
Когато рядко срещаното пълно слънчево затъмнение премине през Северна Америка,
Коментари Харесай

Спиращо дъха слънчево шоу ще даде безценни данни на учените

Когато рядко срещаното цялостно слънчево затъмнение премине през Северна Америка, учените ще могат да съберат скъпи данни за всичко - от атмосферата на Слънцето до странното държание на животните - и даже за вероятните резултати върху хората.

Затъмнението ще се случи в миг, когато Слънцето е покрай пика на 11-годишния си безоблачен цикъл, което ще сътвори предпоставки за спиращо дъха шоу: Короната ще свети ефектно от силуета на Луната по пътя на пълнотата - кулоар, разпрострян се от Мексико до Канада и през Съединените щати.

Пълните слънчеви затъмнения оферират " невероятни научни благоприятни условия ", съобщи заместник-администраторът на НАСА Пам Мелрой на конференция тази седмица за небесното събитие.

Американската галактическа организация е една от институциите, които са в подготвеност за затъмнението, като възнамерява да изстреля по този начин наречените " сондиращи ракети " за проучване на резултатите върху горните пластове на земната атмосфера.

Ето какво се надяват да научат откривателите от идното затъмнение:

Атмосферата на Слънцето

Когато Луната премине тъкмо пред Слънцето и го блокира, неуловимият външен завършек на слънчевата атмосфера, или короната, ще се вижда по доста специфичен метод.

" С короната се случват неща, които не разбираме изцяло ", сподели Мелрой.

Топлината в короната се усилва с отдалечаването от повърхността на Слънцето - спорно събитие, което учените се пробват да схванат или обяснят изцяло.

Слънчевите изригвания, неочаквана детонация на сила, при която се отделя радиация в космоса, се случват в короната, както и слънчевите протуберанси - големи плазмени формирания, които се разстилат от повърхността на Слънцето.

По време на затъмнение най-долната част на короната - където се случва огромна част от тази интензивност - се вижда по-ясно, в сравнение с когато се употребяват профилирани принадлежности за блокиране на централната част на Слънцето, което предлага златна опция за проучване, уточни Шанън Шмол, шеф на планетариума " Ейбрамс " в Мичиганския държавен университет.

Изследователите са изключително разчувствани от обстоятелството, че Слънцето е покрай пика на своя 11-годишен цикъл.

" Шансът да забележим нещо необикновено е доста огромен ", акцентира Мелрой.

Атмосферата на Земята

Пълното затъмнение ще даде опция на учените да изследват измененията в горната част на земната атмосфера, известна като йоносфера, което е значимо, защото тя въздейства на радиовълните, употребявани за връзка и навигация.

" Смущенията в този пласт могат да причинят проблеми с GPS и връзките ", изясни Кели Корек, началник на програмата за затъмнението в централата на НАСА.

Йоносферата, която е мястото, където земната атмосфера се среща с галактическото пространство, се въздейства от Слънцето, което зарежда с електричество частиците в нея денем.

Три сондиращи ракети на НАСА ще бъдат изстреляни от Вирджиния преди, по време и директно след затъмнението, с цел да измерят тези промени.

Значителното понижаване на слънчевата светлина, провокирано от затъмнението - по-бързо и локализирано от елементарния залез - би трябвало да разреши на откривателите да научат повече за това по какъв начин светлината въздейства на йоносферата, с цел да могат по-добре да предвиждат евентуални проблематични разстройства.

Поведението на животните

По време на затъмненията е следено изненадващо държание на животни: Виждани са жирафи, които се движат в галоп, а петли и щурци могат да стартират да кукуригат и да " пеят ".

Освен намаляването на слънчевата светлина, температурите и вятърът - условия, към които животните са чувствителни - също могат да намалеят доста по време на затъмнение.

Андрю Фарнсуърт, откривател в региона на орнитологията в университета " Корнел " в щата Ню Йорк, изследва по какъв начин затъмненията въздействат на птиците, като употребява радар за наблюдаване на времето, с цел да открива птици в полет.

По време на последното цялостно слънчево затъмнение, очевидно от Съединените щати през август 2017 година, учените следят " спад в броя на летящите в близост животни ", изясни Фарнсуърт.

Затъмнението през 2017 година наруши ежедневните действия на насекомите и птиците, само че не провокира нормалното нощно държание на животните, като да вземем за пример миграция на птиците или поява на прилепите.

Този път птиците може да са по-склонни да мигрират по време на затъмнението, като се има поради, че то е през април.

" Тези типове модели са значими за разбирането на методите, по които животните възприемат своя свят ", сподели Фарнсуърт.

Човешкото знамение

" Затъмненията имат особена мощ. Те карат хората да изпитват благоговение към хубостта на нашата Вселена ", съобщи админът на НАСА Бил Нелсън.

През 2017 година откривателите изследваха това възприятие на удивление, като използваха данни от близо три милиона консуматори на Twitter, който в този момент се назовава X.

Тези, които се намират на по този начин наречения " път на тоталността ", при който Луната изцяло ще закрие Слънцето, са склонни да употребяват местоимението " ние " (за разлика от " аз " ) и да показват угриженост за други хора, съгласно Пол Пиф, професор по логика на психиката в Калифорнийския университет в Ървайн.

" Това, което откриваме, е, че прекарванията, които провокират благоговение... наподобява настройват хората и ни свързват един с различен, свързват ни със същности, които са по-големи от нас ", споделя Пиф.

Тази година той възнамерява да изследва дали прекарването има някакво влияние върху политическите разделения в обществото.

Граждански учени

Около 40 научни плана на жители са планувани във връзка със затъмнението - от потребление на телефонно приложение за вписване на температурата и облачността до записване на околния звук по време на събитието.

" Насърчаваме ви да помогнете на НАСА да следи забележителностите и звуците към вас ", уточни Нелсън.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР