Отбелязваме 148 години от Априлската епопея. Кулминацията е тази вечер

...
Отбелязваме 148 години от Априлската епопея. Кулминацията е тази вечер
Коментари Харесай

България отбелязва 148 години от Априлското въстание

Отбелязваме 148 години от Априлската епопея. Кулминацията е довечера в Панагюрище, където в памет на героите се организира митинг-заря.



От 20.30 ч. Българска национална телевизия ще съобщи директно церемонията.

Стотици българи от цялата страна се събраха на площад „ 20 април “ в Панагюрище, с цел да отдадат респект пред подвига на априлци, а и да съпреживеят тържествената атмосфера на националния митинг-заря. Много публични лица също се включват в церемонията. Слово ще произнесе заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова. Чествания през днешния ден имаше и в други основни точки от Априлската епопея. С присъединяване на самодейци и членове на Националното сдружение " Традиция ", пресъздадени моменти от подготовката, експлоадирането и потушаването на Априлското въстание в Копривщица и Клисура.



Думи на благодарност, развети български флагове и цветя в символ на респект. Такава бе ситуацията в Копривщица през днешния ден.

" Историята е написана, с цел да се помни и ние, като българи, сме тези настойници, които би трябвало да я запазим, да я носим в себе си и да я предаваме напред - тъкмо, както тези хора са жертвали животите си, апостолите на свободата, с цел да можем ние през днешния ден тук да бъдем свободни, да бъдем част от Европа ", сподели Йоана Георгиева.

" Аз, с изключение на историк, съм и учител и моето усещане е, че през последните години младежите изключително имат от ден на ден увлечение към българската история. Особено събития като възстановката през днешния ден ", разяснява Елена Николова.

Стотици участници се включиха в спектакъла „ Първата пушка “, който върна загатна за събитията от 20 април 1876 година



" Превъплъщавам се в ролята на Найден Попстоянов, той е бил хилядник на въстанието. Това значи, че е командвал 1000 души. Той е бил основен преподавател, един от хората, които изобщо са основали самодейността и са формирали по какъв начин да бъде придвижването изобщо. Той е бил ръководител на Оборишкото заседание ", сподели Теодор Главчев, участник във възстановката.

Вечен знак на българската история е кървавото писмо, написано от Тодор Каблешков, с което се афишира Априлското въстание. От Копривщица в Клисура го носи Никола Караджов. Този прочут ден беше пресъздаден и през днешния ден в бунтовния град.



В ролята на емблематичен за Клисура воин - Боримечката, разказан и от Вазов в „ Под игото “, още веднъж влезе Димитър Рогачев.

" Усещането е в действителност необикновено и в действителност от тук стартира новата история на България ", безапелационен е Димитър Рогачев.



Клисура дава над 400 свидни жертви по време на боевете преди 148 години. И до през днешния ден в градчето хората споделят: „ Клисура въстана втора, само че изгоря първа “.

Вижте директното включване на Николай Райшинов


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР