Когато руските сили маршируваха към Киев през февруари 2022 г.,

...
Когато руските сили маршируваха към Киев през февруари 2022 г.,
Коментари Харесай

Прави иновации или умри. Как AI ще реши бъдещите войни между великите сили

Когато съветските сили маршируваха към Киев през февруари 2022 година, малко на брой смятаха, че Украйна може да оцелее.    Русия има над два пъти повече бойци от Украйна. Военният ѝ бюджет е над 10 пъти по-голям.    Американското разузнаване пресметна, че Киев ще падне в границите на най-вече една до две седмици.   " Превъзхождана откъм оръжие и бойци, Украйна се обърна към една област, в която имаше преимущество пред врага: технологиите ", написа Ерик Шмид, ръководител на Проекта за специфични конкурентни проучвания и някогашен основен изпълнителен шеф и ръководител на Гугъл в публикация за Foreign Affairs.     Малко след нашествието украинското държавно управление качи всичките си сериозни данни в облака, с цел да може да отбрани информацията и да продължи да действа, даже в случай че съветските ракети трансфорат министерските здания в отломки.    Министерството на цифровата промяна на страната, което украинският президент Володимир Зеленски сътвори единствено две години по-рано, преустрои мобилното си приложение за електронно държавно управление Diia за събиране на разследващи данни с отворен код, тъй че жителите да могат да качват фотоси и видеоклипове на противников военни елементи.    Тъй като информационната им инфраструктура беше в заплаха, украинците се обърнаха към спътниците Starlink и наземните станции, предоставени от SpaceX, с цел да останат свързани.    Когато Русия изпрати създадени в Иран дронове през границата, Украйна се снабди със лични дронове, особено предопределени да прихващат офанзивите, до момента в който нейните военни се научиха по какъв начин да употребяват непознатите оръжия, доставени от западните съдружници.
 „ В софтуерната игра на котка и мишка Украйна просто се оказа по-пъргава. И по този начин, това, което Русия си представяше, че ще бъде бърза и лесна инвазия, се оказа всичко друго, само че не и това “, написа Шмид, който дружно с Хенри Кисинджър и Даниел Хютенлочър е съавтор на " Ерата на изкуствения разсъдък: и нашето човешко бъдеще ".   Успехът на Украйна може да се отдаде частично на решимостта на украинския народ, слабостта на съветските военни и силата на западната поддръжка. Но тя се дължи и на определящата нова мощ в интернационалната политика: иновационната, написа Шмид и прибавя, че украинският флот от дронове – доста от които евтини търговски модели, преустроени за разузнаване зад вражеските линии – са изиграли сериозна роля за триумфите му.  
Иновационната мощ е способността да се измислят, вкарват и приспособяват нови технологии 
Тя способства както за военната, по този начин и за меката мощ. Високотехнологичните оръжейни системи усилват военната мощност, новите платформи и стандарти обезпечават стопански лостове, а най-модерните проучвания и технологии ускоряват привлекателността на дадена страна за света. От дълго време страни употребяват нововъведенията, с цел да налагат  власт отвън рамките на страната, само че това, което се промени е самоподдържащият се темперамент на научния прогрес, написа Шмид.
Развитието на изкуствения разсъдък освен отключва нови области на научни открития; то форсира самия този развой, добавя той. 
AI презарежда способността на учените и инженерите да откриват все по-мощни технологии, насърчавайки напредъка в самия изкуствен интелект, а и в други области - и променяйки света в процеса.
" Способността да създаваш нововъведения по-бързо и по-добре – основата, върху която в този момент почива военното, икономическо и културно въздействие – ще дефинира резултата от съревнованието сред великите сили Съединени американски щати и Китай ", отбелязва Шмид.
  Засега Съединени американски щати остават отпред, само че Китай наваксва в доста области и е към този момент напред в други. 
За да бъдеш победител в този борба, общоприетият бизнес метод не прави работа, по думите на Шмид.

Според него американското държавно управление ще би трябвало да преодолее бюрокрацията си и да сътвори удобни условия за нововъведения, като влага в инструментите и гения, нужни за ускорение цикъла на софтуерния прогрес. То би трябвало да се ангажира с насърчаването на нововъведенията в работа на страната и в работа на демокрацията. Залогът е бъдещето на свободните общества, отворените пазари, демократичното ръководство и по-широкия международен ред.

ЗНАНИЕТО Е СИЛА
Връзката сред софтуерните нововъведения и световното владичество датира от епохи, от мускетите, които конквистадорът Франсиско Писаро употребява, с цел да победи империята на инките, до параходите, които комодор Матю Пери командва, с цел да принуди отварянето на Япония. Но въздействието на скоростта, с която се случват нововъведенията е нещо без казус. Тази смяна е най-ясно забележима в една от основополагащите технологии на нашето време: изкуственият разсъдък, отбелязва Шмид.
Днешните AI системи към този момент могат да обезпечат основно преимущество във военната област, където са в положение да проучват безчет входящи данни, да разпознават модели и да предизвестяват командирите за вражеска активност. 
Украинските военни, да вземем за пример, са употребявали AI за по-ефективно анализиране на наблюдателни и разследващи данни от разнообразни източници. 
Все по-често обаче AI системите ще минават оттатък елементарното подкрепяне на вземането на човешки решения и ще стартират сами да вземат решения. 
  Джон Бойд, боен пълководец и полковник от оенновъздушните сили на Съединени американски щати, вкарва термина " OODA loop " – наблюдавайте, ориентирайте, решавайте, действайте – с цел да опише процеса на взимане на решения в борба. 
От решаващо значение е, че AI ще може да извършва всяка част от цикъла OODA доста по-бързо. 
Конфликтът може да се случи със скоростта на компютрите, а не със скоростта на хората, написа Ерик Шмид.
В резултат на това системите за командване и надзор, които разчитат на хора, вземащи решения – или, още по-лошо, комплицирани военни йерархии – ще изгубят от по-бързите и по-ефективни системи, които сплотяват машини и хора.

ВСЕ ПО-БЪРЗО И ПО-БЪРЗО
В предходни столетия имаше явен предел на софтуерно майсторство и откакто една страна успееше да стигне до него, изискванията ставаха изравнени, отбелязва Шмид. 
Изкуственият разсъдък, въпреки това, е генеративен по природа. Създаването на платформа за непрекъснати научни и софтуерни нововъведения, може да докара до от ден на ден нововъведения. Този феномен прави AI епохата  фундаментално друга от бронзовата или стоманената. 
Вместо благосъстояние от естествени запаси или преодоляване на дадена технология, източникът на силата на една страна в този момент се крие в способността ѝ непрестанно да прави нововъведения.
Този благодетелен цикъл ще става все по-бърз и по-бърз. 
След като потреблението на квантови калкулации нарасне, супербързите компютри ще разрешат обработката на все по-големи  данни, произвеждайки все по-интелигентни AI системи. 
Те от своя страна, ще доведат до революционни нововъведения и в други области, от синтетичната биология до производството на чипове. Изкуственият разсъдък ще промени самата природа на научните проучвания. Вместо да реализират прогрес в едно изследване крачка по крачка, учените ще откриват отговорите на вековни въпроси, анализирайки голяма база данни, освобождавайки най-големите мозъци в света за създаване на нови хрумвания. 
Като фундаментална технология, AI ще бъде от решаващо значение за безчет бъдещи разработки във фармацията, медицинските лечения и чистите сили, счита Шмид. По-бързите самолети не помогнаха за построяването на по-бързи самолети, само че по-бързите компютри ще оказват помощ за построяването на по-бързи компютри, отбелязва той.
Още по-мощна от днешния изкуствен интелект е една по-всеобхватна технология - AGI. 
Докато обичайният AI е предопределен за решение на самостоятелни проблеми, генеративният би трябвало да може да извършва всяка умствена задача като човек, а даже и повече. 
Представете си AI система, която може да даде отговор на видимо неразрешими въпроси, като да вземем за пример най-хубавият метод да научите милиони деца на британски или да лекувате Алцхаймер. До появяването на AGI остават години, може би даже десетилетия, само че която и страна да развие технологията първа, ще има голямо преимущество, защото по-късно може я употребява за създаване на все по-напреднали версии на AGI, печелейки преимущество във всички други области на науката и технологиите. Пробив в тази област може да докара до епоха на превъзходство, сходно на късия интервал на нуклеарно предимство, на който се радваха Съединени американски щати в края на 40-те години, написа Ерик Шмид .

Той отбелязва, че до момента в който доста от най-трансформиращите резултати на AI към момента са надалеч, нововъведенията в дроновете към този момент прекатурват бойното поле. 
Дроновете оферират разнообразни преимущества пред обичайните оръжия: те са по-малки и евтини, оферират несравними благоприятни условия за наблюдаване и понижават излагането на риск на бойците. Морските пехотинци в градската война, да вземем за пример, могат да бъдат съпроводени от микродронове, които служат за техни очи и уши. 
С течение на времето страните ще усъвършенстват хардуера и софтуера им с цел да надминат съперниците си. В последна сметка самостоятелните оръжейни дронове – не
единствено безпилотни летателни апарати, само че и наземни – ще заменят напълно бойците и пилотираната артилерия. 
Представете си самостоятелна подводница, която може бързо да транспортира доставки във противников води, или самостоятелен камион, който  намира оптималния маршрут за преместване на дребни ракетни установки по неравномерен терен. Група от дронове, свързани в мрежа и координирани от AI, могат да премажат танкови и пехотни обединения на бойното поле. В Черно море Украйна употребява водни дронове, с цел да нападна съветски кораби и снабдителни съдове. Така една страна с дребен флот съумя да ограничи могъщия съветски Черноморски флот. 
 Украйна предлага взор към бъдещите спорове: войни, които ще бъдат водени и печелени от хора и машини, работещи дружно, написа Шмид. 

Развитието на дроновете демонстрира по какъв начин иновационната мощност е в основата на военната, посочва той. 
По думите му нововъведенията също по този начин оформят икономическата мощност, като дават на страните лост върху веригите за доставки и способността да пишат разпоредбите за другите. Страните, които разчитат на естествени запаси или търговия, изключително тези, които би трябвало да внасят редки или основополагащи артикули, са уязвими за разлика от другите.

Помислете за въздействието което Китай може да упражнява над страните, на които доставя информационен хардуер. Не е изненада, че страните, подвластни от доставяната от Китай инфраструктура – като доста страни в Африка, където съставените елементи, създадени от Huawei, съставляват към 70% от 4G мрежите – не са склонни да подлагат на критика нарушаванията на човешките права в Китай. 
Превъзходството на Тайван в производството на полупроводници също обезпечава мощно възпиращо средство против инвазия, защото Китай има дребен интерес да унищожи най-големия си източник на микрочипове. 
 СЪСТЕЗАНИЕ ДО ВЪРХА   Способността на една страна да проектира въздействие в интернационалната сфера – във военно, икономическо и културно отношение – зависи от способността ѝ да прави нововъведения по-бързо и по-добре от съперниците си, споделя Шмид.
Основната причина, заради която нововъведенията през днешния ден дават такова голямо преимущество е, че те пораждат от ден на ден нововъведения. Отчасти това се дължи на обстоятелството, че когато се основат клъстери от учени те притеглят и образоват други велики учени в проучвателен университети и огромни софтуерни компании. Но също по този начин и тъй като нововъведенията се надграждат върху себе си. Те разчитат на цикъл на изобретяване, приемане и адаптиране. Това, по думите на Шмид, е „ самоусилващ се цикъл “, който подхранва още повече нововъведения. Ако някоя частица от веригата се скъса, същото ще се случи със способността на дадена страна да осъществя нововъведения дейно.
Но преимуществото на страните, които се радват на структурни преимущества в технологиите, се свива. Благодарение частично на по-достъпните университетски проучвания и на възхода на софтуера с отворен код, технологиите в този момент се популяризират по-бързо по целия свят. Наличието на нови достижения оказва помощ на съперниците да наваксат с рекордна скорост, както Китай в последна сметка направи с 4G. Въпреки че някои от последните му софтуерни триумфи произтичат от стопански шпионаж и неуважение на патентите, огромна част от тях се дължат на новаторски, а не деривативни старания за адаптиране и използване на нови технологии, отбелязва Шмид.
Според него китайските компании се радват на голям триумф в приемането и комерсиализирането на задгранични софтуерни пробиви. Чрез публично-частни партньорства, директни дотации за частни и всички подкрепяни от страната компании, Пекин наля милиарди долари, с цел да подсигурява, че ще излезе напред в конкуренцията за софтуерно превъзходство. Засега резултатът е разбъркан. Китай изпреварва Съединени американски щати в някои технологии, само че изостава в други, написа Шмид.
Трудно е да се каже дали страната ще реализира водещата роля в AI, само че висшите чиновници в Пекин сигурно считат, че това ще стане. 
През 2017 година те оповестиха проектите си да станат международен водач в изкуствения разсъдък до 2030 година и могат да реализират тази цел даже по-рано от предстоящото. Китай към този момент реализира задачата си да стане международен водач в технологиите за наблюдаване, основани на изкуствен интелект, които освен употребява за надзор на дисидентите вкъщи, само че и продава на властнически държавни управления в чужбина. Китай към момента се подрежда зад Съединени американски щати в привличането на най-хубавите мозъци в AI - съвсем 60% от откривателите от най-високо равнище работят в американски университети. Но разхлабените закони за отбрана на персоналните данни в Китай, наложителното събиране на данни и целенасоченото държавно финансиране дават на страната основно преимущество. Всъщност тя към този момент е водеща в производството на самостоятелни транспортни средства.

Засега Съединени американски щати към момента резервират преимущество в квантовите калкулации. И въпреки всичко през последното десетилетие Китай е вложил минимум 10 милиарда $ в квантови технологии, почти 10 пъти повече от държавното управление на Съединени американски щати. 
Китай работи за построяването на квантови компютри, толкоз мощни, че те елементарно ще могат да разбият днешното криптиране. Инвестира съществено в квантови мрежи - евентуално с вярата, че те ще бъдат непроницаеми за наблюдаване от други разследващи организации. Още по-тревожно е, че китайското държавно управление може би към този момент съхранява откраднати и прихванати връзки за да ги декриптира, когато има изчислителната мощност да го направи - тактика, известна като " съхранявайте в този момент, декриптирайте по-късно ". Когато квантовите компютри станат задоволително бързи, всички връзки, криптирани посредством неквантови способи, ще бъдат изложени на риск от прихващане, повишавайки смисъла за постигането на този пробив първи.
Китай също по този начин интензивно се пробва да настигне Съединени американски щати в синтетичната биология. Учените в тази област работят върху редица нови биологични разработки, в това число цимент, създаден от микроби, който всмуква въглероден диоксид, култури с нараснала дарба за хващане на въглерод и заместители на месо на растителна основа. Подобна технология има голямо заричане да се бори с изменението на климата и да основава работни места, само че от 2019 година насам китайските частни вложения в синтетичната биология изпреварват американските.

Що се отнася до чиповете Китай също има амбициозни проекти. Китайското държавно управление финансира невижданите старания да стане водач в производството им до 2030 година Китайските компании сега основават това, което е известно в промишлеността като " седем нанометрови " чипове, само че Пекин насочи по-нататъшните си цели, обявявайки проекти за локално произвеждане на ново потомство " пет нанометрови " чипове.
Засега Съединени американски щати не престават да превъзхождат Китай в дизайна на чипове, както и обвързваните със Съединени американски щати Тайван и Южна Корея. През октомври 2022 година администрацията на Байдън предприе значимата стъпка за блокиране продажби от страна на водещи американски компании, произвеждащи компютърни чипове с изкуствен интелект, на клиенти от Китай като част от пакет от ограничавания. И въпреки всичко китайските компании управляват 85% от преработката на редкоземните минерали, които влизат в тези чипове и друга сериозна електроника, предлагайки им значим фактор за въздействие пред техните съперници. 

БИТКА НА СИСТЕМИТЕ
Конкуренцията сред Съединени американски щати и Китай е колкото конкуренция сред системите, толкоз и сред страните. 
В китайския модел на гражданско-военно обединение държавното управление предизвиква вътрешната конкуренция и финансира нововъзникващите спечелили като " национални първенци ". 
Тези компании играят двойна роля, максимизирайки комерсиалния триумф и прокарвайки ползите на китайската национална сигурност.  Американският модел, въпреки това, разчита на по-различен набор от частни артисти. Федералното държавно управление дава финансиране за главната просвета, само че значително оставя нововъведенията и комерсиализацията на пазара. 

Дълго време трифектата на държавно управление, промишлеността и университетските среди беше главният източник на американските нововъведения, разяснява Шмид.
Това съдействие докара до доста софтуерни пробиви, от кацането на Луната до интернет. Но с края на Студената война държавното управление на Съединени американски щати стана не толкоз склонно да отпуска финансиране за приложни проучвания и даже понижи сумата, отдадена на фундаменталните проучвания. 
Въпреки че частните разноски са се нараснали, обществените вложения са достигнали плато през последния половин век, отбелязва Шмид. 
Причините за нежеланието на Вашингтон да финансира науката, която служи като основа на иновационната мощност, са структурни. 
Иновациите изискват риск, а от време на време и неуспех – нещо, което политиците не желаят да одобряват. Иновациите могат да изискват дълготрайни вложения, само че държавното управление на Съединени американски щати работи на едногодишен бюджетен цикъл и най-вече на двугодишен политически цикъл. 
  Въпреки тези спънки, Силициевата котловина (заедно с други горещи точки в САЩ) към момента съумява да насърчи нововъведенията. Американската история на триумфа разчита на мощна композиция от вдъхновяваща упоритост, удобни за започващите компании правни и данъчни режими и културата на неприкритост, която разрешава на бизнесмените и откривателите да повтарят и усъвършенстват своите хрумвания.
  Това обаче може да не е задоволително, споделя Шмид, и прибавя, че конкуренцията с Китай изисква обновяване на взаимоотношението сред държавното управление, частния бранш и университетските среди. 
ИНВЕСТИРАНЕ В БЪДЕЩЕТО
Като част от напъните си да подсигуряват, че ще останат суперсила в региона на нововъведенията, Съединени американски щати ще би трябвало да влагат милиарди долари в основни области на софтуерната конкуренция. 
Относно чиповете, може би най-жизненоважната технология през днешния ден, държавното управление би трябвало да удвои напъните си за преструктуриране на веригите за доставки като ги реалокира в Съединени американски щати или другарски страни. 
В региона на възобновимата сила то би трябвало да финансира научноизследователската и развойна активност в региона на микроелектрониката, да складира редкоземните минерали (като литий и кобалт), нужни за акумулатори за електрически транспортни средства, и да влага в нови технологии, които могат да заменят литиево-йонните акумулатори и да компенсират господството на Китай в ресурсите. 

Междувременно внедряването на 5G в Съединените щати е постепенно, частично тъй като държавните организации - най-много Министерството на защитата - управляват по-голямата част от високочестотния радиочестотен набор, който 5G употребява. За да настигне Китай, Пентагонът би трябвало да отвори повече спектъра за частни участници, разяснява Шмид.
По думите му смислената иновация изисква както изобретяване, по този начин и внедряване, дарба за осъществяване и комерсиализиране на новите изобретения в мащаб. Това постоянно е главният препъникамък. Изследванията в региона на електрическите коли, да вземем за пример, помогнаха на General Motors да пусне първия си модел на пазара през 1996 година, само че лиши още две десетилетия, преди Tesla всеобщо да създаде търговски жизнерадостен модел. Всяка нова технология, от AI до квантовите калкулации и синтетичната биология, би трябвало да бъде преследвана с ясната цел за комерсиализация.
В допълнение към всичко това Съединени американски щати би трябвало да влагат и в това, което стои в основата на нововъведенията: геният, привличайки най-хубавите и най-умните от целия свят. 
Повече от половината от всички AI откриватели, работещи в Съединени американски щати, идват от чужбина, а търсенето на гении в региона на изкуствения разсъдък към момента надалеч надвишава предлагането, отбелязва Шмид. 
Ако Съединени американски щати затворят вратите си за надарени имигранти, рискуват да изгубят новаторското си преимущество. 

НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА
Като част от напъните си да трансфорат нововъведенията в твърда мощ, Съединени американски щати би трябвало фундаментално да премислят някои от своите отбранителни политики, показва Шмид. 
Като се има поради какъв брой доста актуалните военни и цели стопански системи разчитат на цифровата инфраструктура, всяка бъдеща война на великите сили евентуално ще стартира с киберудар. Следователно киберзащитата на Съединени американски щати се нуждае от време за реакция, по-бързо от времето за реакция на хората.  Изправени пред непрекъснати хакерски атаки даже в спокойно време, Съединените щати би трябвало да се бронират със свръхизобилие, създавайки аварийни системи и различни пътища за потоците от данни.
Това, което стартира в киберпространството, може елементарно да ескалира и във физическата сфера. За да се опълчи на възможни офанзиви с дронове, Съединени американски щати би трябвало да влага в отбранителна артилерия и ракетни системи. За да се усъвършенства осведомеността на бойното поле, американските военни би трябвало да се съсредоточат върху разгръщането на мрежа от евтини датчици, задвижвани от AI, за наблюдаване на оспорваните региони, метод, който постоянно е по-ефективен от една-единствена, изтънчено направена система. 
Тъй като човешкият разсъдък става все по-труден за намиране, Съединени американски щати би трябвало от ден на ден да разчитат на най-голямото съзвездие от датчици на всяка среда, варираща от подводна до открития космос. Трябва да се съсредоточим повече върху разузнаването с отворен код, като се има поради, че множеството от данните в света през днешния ден са обществено налични. Без такива качества Съединени американски щати рискуват да бъдат сюрпризирани от провали в разузнаването си.

Когато става въпрос за действителни боеве, военните единици би трябвало да бъдат свързани в мрежа и децентрализирани, с цел да надхитрят по-добре съперниците, написа още Шмид. 
Изправени пред съперници със строги военни йерархии, Съединени американски щати биха могли да завоюват преимущество, като употребяват по-малки, по-свързани единици, чиито членове са умели във вземането на решения в мрежата, употребявайки инструментите на изкуствения разсъдък в своя изгода. Например, едно звено може да сплотява качества за събиране на разследващи данни, ракетни офанзиви с огромен обхват и електронна война. Пентагонът би трябвало да даде на командирите на бойното поле най-хубавата информация и да им разреши да създадат най-хубавия избор на място.
Съединени американски щати харрчат четири пъти повече от всяка друга страна за закупуване на военни системи, само че цената е неприятен индикатор за оценка на иновационната мощност, споделя още Шмид. През април 2022 година украинските сили изстреляха две ракети " Нептун " по " Москва ", 600-футов съветски боен транспортен съд, потапяйки плавателния съд. Корабът струваше 750 милиона долара; ракетите, по 500 000 $ на брой. По същия метод най-съвременната хиперзвукова противокорабна ракета на Китай, YJ-21, може някой ден да потопи американски самолетоносач на стойност 10 милиарда
Според Шмид държавното управление на Съединени американски щати би трябвало да намерения два пъти, преди да ангажира още 10 милиарда $ и 10 години за подобен транспортен съд. Често има повече смисъл да купувате доста евтини продукти, вместо да инвестирате в няколко влиятелни плана с висока стойност.

ИГРАЙ, ЗА ДА СПЕЧЕЛИШ
В съперничеството на века – това на Съединени американски щати с Китай – решаващият фактор ще бъде иновационната мощност, заключва Шмид. 
Технологичният прогрес през идващите пет до 10 години ще дефинира коя страна ще завоюва превъзходство в това съревнование за оформяне на света.

Предизвикателството за Съединени американски щати обаче е, че държавните чиновници са подтиквани да заобикалят риска и да се концентрират в краткосрочните проекти, оставяйки страната хронично да не влага задоволително в технологиите на бъдещето.
Ако нуждата е майка на изобретението, войната е акушерката на нововъведенията, споделя Шмид. 
По думите му Съединени американски щати би трябвало да вършат нововъведения по-бързо от всеки път - в случай че не съумеят, ще подкопаят способността си да възпират – и, в случай че е належащо, да се бият и да печелят – идната война.
Алтернативата може да бъде пагубна, предизвестява Шмид. 
Хиперзвуковите ракети могат да оставят Съединени американски щати беззащитни, а хакерските атаки могат да осакатят електрическата мрежа на страната. 
Може би още по-важно е, че войната на бъдещето ще бъде ориентирана към хората по изцяло нов способи: властнически страни като Китай и Русия може да са в положение да събират самостоятелни данни за навиците за извършване на покупки на американците, местоположението и даже ДНК профилите, което да разреши самостоятелни акции за дезинформация и даже целенасочени биологични офанзиви и убийства. За да предотвратят тези ужаси, Съединени американски щати би трябвало да се уверят, че остават пред софтуерните си съперници, споделя още Шмид и прибавя:
Старата мантра на Силициевата котловина е вярна освен в промишлеността, само че и в геополитиката: прави нововъведения или умри.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР