Когато Русия нахлу в Украйна, САЩ и Европейският съюз ускориха

...
Когато Русия нахлу в Украйна, САЩ и Европейският съюз ускориха
Коментари Харесай

CNN: Западът, който не вижда зло във Вучич, дестабилизира Балканите

Когато Русия нахлу в Украйна, Съединени американски щати и Европейският съюз форсираха преориентирането си към Сърбия. Вместо да жонглират с спорните претенции на разединените балкански страни, западните столици концентрираха множеството си старания върху една единствена цел, се показва в просторен разбор на Си Ен Ен, представен от сръбския вестник " Данас " и Българска телеграфна агенция.

Тяхната политика имаше две цели. Първо, да притегли Сърбия в западното лоно, надалеч от Русия. Второ, да разреши на техните администрации да се съсредоточат по-пълно върху поддръжката на Украйна.

Белград, обичайно един от най-близките съдружници на Москва в Европа, от дълго време се пробва да върви по ръба сред историческите си връзки с Русия и евентуалното бъдеще на по-силна европейска интеграция. Западните дипломати се пробваха да изтеглят сръбския президент Александър Вучич от орбитата на съветския президент Владимир Путин, като дадоха обещание по-бърз път към участие в Европейски Съюз и в същото време предизвестиха за изолираност при положение на непокорство.

Но 18 месеца по-късно някои наблюдаващи споделят, че актуалният метод е бил единствено морков, само че без сопа, което е довело до неуспех в постигането и на двете цели.

Сърбия отхвърли да взе участие във всички кръгове от наказания на Европейски Съюз против Путин и продължи да преследва личните си ползи в района с все по-малко отговорност, подклаждайки спорове оттатък границите си, с цел да отвлече вниманието от недоволството вкъщи, уверена, че няма да бъде упрекната от Запад.

Последствията от сходен метод бяха най-остро усетени в Косово, което получи самостоятелност от Сърбия през 2008 година след кървавите балкански войни от 90-те години. Но Белград, както и доста етнически сърби в Северно Косово, към момента отхвърлят да признаят суверенитета му, което обтяга връзките сред двете прилежащи страни.

Си Ен Ен беседва с няколко специалисти, както и с локални поданици в Сърбия и Северно Косово, които са разтревожени от опитите на Съединени американски щати и Европейски Съюз да привлекат Сърбия в евроатлантическата общественост и които настояват, че продължаващото следване на тази политика заплашва да отблъсне демократичните съдружници и ускорява опасенията за сигурността в района.

" Руски троянски кон "

Западните държавни управления от дълго време се отнасят към Сърбия като към незаместим балкански глас, от време на време за сметка на по-периферни играчи, споделят някои наблюдаващи.

" Тяхното разбиране е, че Сърбия е балканска страна, както те я виждат. Сърбия е тази, с която, в случай че можете да я привлечете на ваша страна, всичко ще бъде по-лесно “, сподели пред Си Ен Ен Ясмин Муянович, политолог, експерт по Западните Балкани.

Докато няколко следващи администрации на Съединени американски щати се опитваха да привлекат назад Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия (СПП), тези старания са " изключително дръзки " от началото на войната в Украйна, сподели Муянович, само че не са постигнали задачите на Съединени американски щати.

" Те наподобява имат вяра, че приближават Сърбия до Европейски Съюз и НАТО и до западното мислене и отдалечават тази страна от Русия... Но това не е нещо, което бих споделила, че се случва на място “, сподели пред Си Ен Ен английската депутатка Алиша Кърнс, председателка на парламентарната комисия по външни работи.

Вучич от дълго време поддържа близки връзки с съветския си сътрудник Путин. Говорейки след съвещанието на Съвета за национална сигурност през февруари, Вучич изясни решението да не глоби Русия с това, че по думите му Русия е " единствената страна, която не ни наложи наказания през 90-те години ".

/Това е откъс от Cи Ен Ен. През 1992 година Русия в действителност гласоподава за въвеждането на наказания против СР Югославия, което самият Вучич признава и употребява като мотив за опцията да се причисли към глобите против Москва - бел. " Данас " /

" Те поддържаха нашата териториална целокупност в Организация на обединените нации ", добави Вучич, имайки поради отхвърли на Русия да признае независимостта на Косово. Сърбия загуби надзор над Косово след бомбардировките на НАТО през 1999 година, които сложиха завършек на клането от сръбските сили на етническите албанци, които съставляват над 90 % от популацията на Косово.

Въпреки че Европейски Съюз поддържа напъните на страната за енергиен преход, Сърбия остава мощно подвластна от Русия, откакто продаде мажоритарния дял в петролната си компания на съветския държавен колос Газпром.

Резултатът е, че макар очакванията на Сърбия да се причисли към Европейски Съюз, Вучич продължава да върви по въже сред Москва и западните сили. Въпреки че се причисли към резолюциите на Организация на обединените нации, осъждащи нашествието на Русия в Украйна, сръбският водач не прояви изключително предпочитание да се причисли към западните наказания.

През април сръбското държавно управление отхвърли известията, че е продавало оръжия и муниции на Украйна, откакто се появи документ на Пентагона, който твърди противоположното. Тогава Сърбия съобщи, че се придържа към политиката си на неутралитет, въпреки че някои западни представители одобриха отчетите като доказателство, че тяхната политика работи.

Няколко анализатори споделиха пред Си Ен Ен, че Сърбия е трябвало да направи доста малко, с цел да завоюва похвали от американските и европейските чиновници, и че в реалност Вучич е " оставил диря от неспазени обещания ".

" Когато Вучич бе избран отново през 2020 година, на всички ни беше казано: " Просто изчакайте след изборите и внезапно ще го видите да стане доста западно и европейски насочен “, сподели Кърнс. Това не се случи.

Казваха ни, че Сърбия няма да се сближи с Русия. Вучич подписа съглашение за сигурност с Путин през септември. От време на време той се смее в лицето на Запада. И когато попитам западни представители " за какво сте толкоз решени да оставите Вучич да ви надиграе? ", те споделят, че той е най-хубавият вид ", сподели Кърнс.

Кърнс беше една от дребното западни представители, които обществено подлагаха на критика Сърбия. Но това си имаше цена. След като тя приказва пред Си Ен Ен, Вучич насочи явна опасност против нея по време на послание по държавната телевизия с думите, че „ в случай че държавното управление на Обединеното кралство не отговори “ на нейните рецензии към Сърбия, " ще бъдем принудени да реагираме “.

Като се има поради сходно държание, някои се съмняват, че при настоящето ръководство целият план за сръбска интеграция е резистентен.

" Ако приемем, че по някакво знамение вкараме Сърбия в Европейски Съюз, с този тип режим вие на процедура вкарвате още един съветски троянски кон в Европейски Съюз, като този на (унгарския министър председател Виктор) Орбан “, сподели пред Cи Ен Ен Майда Руге, специалист по Балканите от Европейския съвет за външни връзки (ECFR).

" Да, може да повлияете на разширението, само че сигурно няма да неутрализирате съветското въздействие в района – единствено ще го внесете в Европейски Съюз ", сподели тя.

Косово и върховенството на закона

Ефектите от прощаващия метод на Запада към Белград се усещат най-остро в Косово, което е подвластно от западната поддръжка от оповестяването на независимостта си. Докато над 100 страни признават суверенитета на Косово, Сърбия не го признава, а го преглежда като отделила се своя област. Опитите за нормализиране на връзките сред двете страни, под егидата на Съединени американски щати и Европейски Съюз, бяха сложни и от време на време съпроводени с принуждение.

Най-ожесточеният спор породи след изборите за кметове на четири общини в Северно Косово през май. Тези избори постоянно минават без фанфари: към 90 % от популацията в този район са етнически сърби, тъй че при естествени условия сърбите се избират за кметове.

Но това не бяха елементарни условия. През ноември кметове от подкрепяната от Белград партия Сръбска листа, която господства в четири общини, подадоха по едно и също време оставки. Оставки подадоха също етническите сръбски служители на реда, административният личен състав и съдиите в района.

Техните оставки провокираха нови избори, които трябваше да се проведат през декември. Сръбската листа разгласи, че няма да взе участие в изборите, откакто сърбите в района ги бойкотираха с цялостната поддръжка на Вучич. Но като се има поради напрежението, Косово се съгласи да отсрочи изборите до април - решение, утвърдено от Квинтата - неофициална група, формирана от Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия и Италия.

Тъй като косовските сърби не участваха в изборите, претендентите на етнически албанци завоюваха. Изборната администрация сподели, че единствено към 1500 души са дали своят вот в четирите общини, което е изборна интензивност от едвам 3,5 %. Някои кметове бяха определени с малко над 100 гласа.

Но макар че изборите никога не бяха представителни, за косовския министър председател Албин Курти този въпрос представляваше господство на закона.

" Имаме четирима кметове, чиято легитимност е ниска. Но въпреки всичко няма по-легитимни от тях. Трябва да имаме господство на закона. Ние сме демократична република ", сподели Курти пред Си Ен Ен през май.

Въпреки това позицията на премиера е подложена на критика като твърда и непримирима. Съюзниците му го упрекнаха, че косовската полиция е нахлула в кметствата на 26 май, когато доста от тях бяха заобиколени от протестиращи.

" Съединени американски щати споделиха на Курти – и това е по негова виновност – споделиха му да не настанява кметовете в общинските здания. И това съответно бе подценено от Курти ", сподели Едуард Джоузеф, професор по външна политика в университета Джонс Хопкинс, който е работил на Балканите, в това число в НАТО, в продължение на 10 години.

Представител на държавното управление в Прищина сподели пред Си Ен Ен, че те не желаят да " предават " публични държавни здания на протестиращите. " Кметовете влязоха в кабинетите си... Сърбия прикани сърбите да бойкотират изборите. Сега те желаеха никой да не влиза в тези здания. Но тогава поражда въпросът, в случай че кметовете не би трябвало да влизат в постройката, кой би трябвало? “

Но до момента в който Курти може да е подхванал некоординирани дейности, отговорът на това не беше неминуем. Най-тежкото принуждение не пристигна в деня, когато кметовете влязоха в офисите си, а три дни по-късно, в град Звечан, когато кметът даже не беше в постройката.

Насилието беше извънредно. Десетки миротворци от НАТО бяха ранени, откакто бяха нападнати от етнически сърби. Някои пострадвания са тежки: трима маджарски бойци са простреляни, на един му ампутираха крайници.

Курти сподели пред Си Ен Ен, че това не са " мирни протестиращи ", а " фашистка милиция ", за която е известно, че работи в северната част на Косово, " платена и получаваща заповеди от Белград ".

Сръбското държавно управление не отговори на множеството претенции за коментар.

Други са съгласни с Kурти. Кърнс сподели пред Си Ен Ен, че английските войски, ситуирани в Косово, са разкрили " склад с оръжия, които сръбската милиция е скрила в църкви и коли за спешна помощ в Северно Косово. Чухме за гранати пред праговете на хората, в случай че откажат да поддържат сръбската милиция. "

Въпреки това огромна част от дипломатическия отговор се концентрира върху дейностите на Курти, за които Косово заплати висока цена. След несполучливите избори Косово беше изключено от взаимни военни учения със Съединени американски щати, беше изключено от европейски инфраструктурни планове и бе подложено на наказания, които съгласно Косовския бизнес алианс могат да костват на стопанската система му 500 милиона евро (550 милиона долара) до края на този интервал.

Кърнс подлага на критика " небалансирания " отговор на Запада, заявявайки, че той подценява същинската причина за казуса. " Началото на рецесията беше външната интервенция на сръбското държавно управление във вътрешните работи на Косово, където на косовските сърби беше казано да не гласоподават на локалните избори. Това е непозната интервенция ", сподели тя.

Курти се опита да разгласи суверенитета на Косово против двойните сили на непозната интервенция и проведено принуждение, на което съгласно Муянович Съединени американски щати и Европейски Съюз дадоха отговор: „ Не. Не е уместно при тези условия. ”

" Зеленски на Балканите "

Като се има поради зависимостта на Косово от западната поддръжка, някои се притесняват, че непримиримостта на Курти разочарова съдружниците му и отслабва страната му. Някои приканват за цялостна смяна на линията на държание.

" Той се пробва да бъде Зеленски на Балканите “, сподели Шчиприм Арифи, кмет на южния сръбски Прешево, пред Си Ен Ен. " Той употребява аргумента за върховенството на закона риторично и по популистки метод. Той желае да бъде Зеленски на албанците ".

Сръбската Прешевска котловина съставлява противоположната страна на Северно Косово. Докато северната част на Косово е обитаема най-вече с етнически сърби в страна с преобладаващо албанско население, долината Прешево е обитаема най-вече с етнически албанци в страна със сръбско болшинство.

Най-добрият метод за възстановяване на обстановката, сподели Арифи, е Курти да направи това, което желаят западните съдружници: да работи за основаването на Съюз на сръбските общини (ССO) в Северно Косово.

Курти е упрекнат, че попречва използването на самоуправление от сръбските общини, както е посочено в Брюкселското съглашение от 2013 година, което има за цел да възстановява връзките сред балканските съседи. Съгласно съглашението Сърбия може да сътвори ССО в северната част на Косово, който да работи в границите на правната система на Косово, а косовската полиция ще остане единственият правоприлагащ орган.

Десетилетие по-късно подобен Съюз не е основан, оставяйки разногласия за степента на автономност на косовските сърби.

Но има подозрения дали това решение, за което в този момент мощно упорстват Съединени американски щати и Европейски Съюз, ще облекчи напрежението.

" Повярвайте ми, това няма да е най-хубавото решение ", сподели пред Си Ен Ен Душан, сърбин от община Лепосавич. " Може би през първите няколко месеца това ще бъде облекчение. Може би. О, вижте, най-сетне имаме нещо. "

Но това би било подправена религия. " От икономическа позиция животът ни няма да се усъвършенства, а ще се утежни ", сподели той, тъй като жителите ще би трябвало да стартират да заплащат за услуги и налози, които сега се покриват от държавното управление на Косово. Си Ен Ен не разкри същинското име на Душан, защото той се опасява, че мненията му могат да повлияят на живота му.

Има и опасения, че ССO може да провокира повече геополитическо напрежение.

" Не знаем каква ще бъде тази общественост ", сподели Кърнс. " Само локалните общини ли ще бъдат виновни за водата, електричеството и налозите? Или това ще бъде нова Република Сръбска? Реалността е, че не мисля, че някой желае друга Република Сръбска ".

Република Сръбска, едно от двете формирания, съставляващи Босна и Херцеговина, разгласи самостоятелност през 1992 година и беше публично приета от Дейтънското съглашение през 1995 година /като съставка от Босна - бел.ред./ През последните месеци нейният проруски президент Милорад Додик се опита да проправи пътя за отделянето й от Босна.

През юни депутатите от Република Сръбска гласоподаваха за прекъсване на решенията на Конституционния съд на Босна, ход, който специалистите описаха като " юридическо разединение " и тежко нарушаване на Дейтънското съглашение. Съединени американски щати осъдиха този ход, заявявайки, че той заплашва суверенитета на Босна.

" Хората в Прищина и Курти демонстрираха доста, доста ясно, че виждат нова Република Сръбска в самостоятелните общини. И те не виждат решение за Косово в този модел. Те виждат нова версия, ново потомство на рецесията за Косово и в последна сметка за района като цяло “, сподели Муянович.

Грешният кон?

През последните месеци на напрежение Съединени американски щати и Европейски Съюз неведнъж потвърдиха уговорката си за задачата да привлекат Вучич на своя страна. Но Сърбия действаше с възходяща принуда, представлявайки това, което Кернс назовава " неуспех на възпиращата дипломация ".

Един нездравословен епизод се случи в Охрид, Северна Македония, през март, когато след месеци на договаряния с посредничеството на Съединени американски щати и Европейски Съюз Сърбия и Косово най-сетне одобриха двустранно съглашение, ориентирано към нормализиране на връзките сред двете страни. Но до момента в който беше оповестено за пробив, Вучич напусна договарянията, без да подпише документа, потвърждавайки в телевизионно послание, че не е в положение да го направи: " Имам ужасна болежка в дясната си ръка... болката се чака да продължи четири години. "

Вторият епизод пристигна, когато сръбските управляващи арестуваха трима косовски служители на реда, за които твърдяха, че са навлезли " надълбоко в територията на централна Сърбия " и се готвят да извършат " терористичен акт ". Но Косово настоя, че офицерите са се намирали вътре в рамките на Косово и са били " отвлечени " и че Сърбия е направила " акт на експанзия ".

Съединени американски щати и Европейски Съюз реагираха постепенно на този случай. КейФОР, силите на НАТО в Косово, излязоха с изказване 48 часа откакто офицерите бяха оповестени за изчезнали. Съединени американски щати излязоха три дни по-късно с изказване, в което се твърди, че арестите се основават на " подправени изказвания ".

Джоузеф сподели пред Си Ен Ен, че е мъчно да се повярва на сръбския роман за събитията и че формулировката на изказването на Съединени американски щати допуска, че техните чиновници евентуално също не го одобряват. " Ако Съединени американски щати в действителност не са сигурни дали косовската полиция е в Сърбия, тогава за какво се употребява подобен безапелационен термин (като " подправен " ), който навлиза в обсега и преценката на сръбския съд? "

И все пак Сърбия не беше осъдена за арестите. Освобождаването на офицерите бе обезпечено две седмици по-късно – не от западните съдружници, а от Виктор Орбан.

След сходни епизоди Джоузеф сподели пред Cи Ен Ен, че методът " не виждам зло " в режима на Вучич може би стартира да се пропуква.

" Тук поражда въпросът: кой в администрацията на Байдън към момента има вяра, че Вучич е този сътрудник ", сподели той, акцентирайки неотдавнашното санкциониране на Александър Вулин, шеф на сръбската разследваща работа, като доказателство, че администрацията на Байдън " към този момент не е в плен на боязън и илюзии за Вучич. "

Не е ясно обаче дали това ще докара до смяна в политиката.

Междувременно Вучич подвигна залога. В отговор на глобите против Вулин Вучич забрани износа на оръжие от Сърбия за 30 дни, като твърди, че " всичко би трябвало да бъде квалифицирано при положение на експанзия против Република Сърбия ".

" Той в действителност споделя: " ще влезем в спор, би трябвало неотложно да спрем целия експорт на оръжия, тъй като имаме потребност от тях за нашата национална сигурност ". Той безусловно заплашва с война. Никога преди не съм го виждала толкоз да се изрази толкоз ясно ", сподели Руге от ECFR.

А посланието на президента беше признато и от някои жители на Сърбия. На футболен мач на Цървена звезда предишния месец сръбски националистически почитатели издигнаха транспарант с надпис " Когато армията се върне в Косово ". Вучич е участвал на мача, оповестяват локалните медии.

Ситуацията е ясна, вижда се кой е побойникът на Балканите, сподели Мелиза Харадинай, някогашен министър на външните работи на Косово, пред Си Ен Ен. " Времето ще покаже, че тази " инвестиция " в усмиряване на Сърбия ще бъде безрезултатна ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР