Когато решим да си приготвим домашен хляб, обръщаме повече внимание

...
Когато решим да си приготвим домашен хляб, обръщаме повече внимание
Коментари Харесай

Следвайте тези правила, след като омесите хляба!

Когато решим да си приготвим домакински самун, обръщаме повече внимание на продуктите, омесването и втасването на тестото, само че има няколко правила след тези процедури, които също заслужават нашето внимание. Ето и разпоредбите за добре изпечен и добре изглеждащ домакински самун.

Парата

Професионалните фурни имат изпарители, само че в случай че не разполагате с такава, може да постигнете същия резултат е помощта на незапалим съд с вода. Докато загрявате фурната, сложете в нея незапалим съд и когато сложете хляба да се пече, налейте вода в него. Това е значимо за оптимално бухване на хляба. След това, в случай че обичате самун с хрупкава коричка, извадете съда с вода след 10-15 минути или откакто хлябът е набъбнал задоволително, само че в случай че обичате по-мек самун, оставете съда с вода до края на печенето.

Нарезите

Те не се вършат единствено с цел да наподобява хлябът красиво. Нарезите би трябвало да се вършат с доста изострен нож без никакъв напън, с цел да не изкарате въздуха от хляба. Те би трябвало да са под ъгъл. Ако ги извършите перпендикулярни, хлябът може да се разлее встрани вместо да се вдигне нагоре. Нарезите не би трябвало да са прекомерно дълбоки и необятни, тъй като изпеченият самун няма да наподобява добре.

Печенето

 Домашен самун

Печете хляба постоянно в авансово загрята до 200-220 градуса фурна през първите 10-15 минути от печенето и след това намалете на 170-180 градуса и печете до подготвеност. Ако в рецептата, която ползвате, написа други рекомендации, следвайте тях.

Изстиването

Извадете хляба от фурната и го сложете на решетка. Не го покривайте с нищо, с цел да не се овлажни от парата и да се сбогувате с хрупкавата коричка. Оставете го по този начин, до момента в който изстине изцяло. Ако в рецептата, която ползвате, написа други рекомендации, следвайте тях.

Глазурите

За да стане хлябът ви ослепителен, може да нанесете по повърхността му някакъв тип глазура.

1.Намазването с прясно мляко - то придава на хляба златиста коричка. Тази глазура е подобаваща за картофен самун и за разнообразни типове питки и хлебчета;

2.Намазването със зехтин - той обогатява усета на хляба. Винаги мажете със зехтин фокачите и хляба стромболи;

3. Намазването с краве масло - то прави коричката на хляба по-ароматна. Тази глазура е подобаваща за сладки хлябове;

4. Намазването със солена вода - прави се от 2 супени лъжици вода смесени с 2 чаени лъжици сол. Нанася се преди печене и придава на хляба блестяща и хрупкава коричка. Подходяща за ръжени хлябове, които след намазване със солена вода би трябвало да се поръсят с брашно.

5. Намазването с разтвор с жълтък - прави се от 1 супена лъжица вода или прясно мляко и 1 жълтък. Тази глазура е най публикувана и придава на хлебните произведения златист искра. За глазирането на сладостен самун или кифлички прибавете и 1 супена лъжица захар;

 Хляб Снимка: Веселина Константинова

6. Намазването с белтъчен разтвор - прави се от 1 супена лъжица вода и 1 белтък. Тази глазура придава на хляба нежно златист цвят. Тази глазура е подобаваща за солени печива.

Може да глазирате хляба и откакто е изпечен. Тези глазури освен придават на печивата искра, само че и ги защищават от сгъстяване. Най-често се употребяват за желиране на сладки печива.

1. Краве масло - коричката на печивото ще стане пухкава и мека;

2. Мед - сладка, мека и лепкава коричка ще получи от меда сладкото печиво. Медът е глазура, която придава характерен мирис и изтънченост на печивата.

3. Захарни глазури - вършат се от 2-3 супени лъжици захар, смесени с 2-3 супени лъжици вода или прясно мляко, сварени на муден огън на сироп. По избор към сиропа може да добавите лимонен сок, ликьор или ром. Тази глазура придават на печивата празничен тип.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР