Когато радиационният облак от Чернобил стига до България, Марина е

...
Когато радиационният облак от Чернобил стига до България, Марина е
Коментари Харесай

Чернобил: радиационната мъгла

Когато радиационният облак от Чернобил стига до България, Марина е на 31 години и като доста други майки марширува с децата си на първомайската манифестация. Години по-късно развива заболяването на Хашимото и се постанова да й изрежат съвсем цялата щитовидна жлеза. „ Берем плодовете на Чернобил “, й споделила лекарката. Въпреки изказванията на радиолозите за минимално облъчване, Марина и през днешния ден продължава да има вяра, че радиацията е предизвикала болестта й. Както не престават да имат вяра доста други „ злокачествено ” болни у нас.

В годините на демокрацията, когато за Чернобил стартира да се приказва и написа относително свободно, се постановиха две полярни отзиви – че радиацията след повредата е довела до увеличение на злокачествените болести или че става дума за нервност, породена от дефицита на информация и довела до така наречен радиофобия.

Над 2000 мечтани аборта са направени след повредата

единствено от боязън от облъчване.

В същото време с всяка последваща година у нас се следи увеличение на онкозаболяванията. Според Евгения Адърска, ръководител на Асоциацията на пациентите с онкологични болести, би могло да се направи връзка сред нараствания брой раковоболни през последните години и Чернобил, само че аргументите може да се търсят и в начина и изискванията на живот, напрежението, личностната незадоволеност и нарушените фамилни връзки. „ Чернобил е реалност, който не трябва да бъде подценяван и който прави профилактиката на ракови болести още по-наложителна ”, счита Евгения.

По данни на Националния раков указател всяка година в интервала 1993-2008 година броят на заболелите от рак се е увеличавал с 2,5%, като единствено през 2009 година са регистрирани 33 хиляди нови случая. Общият брой на онкоболните у нас през същата година е бил 262 хиляди. Всяка година в България изчезва по един град с население сред 15 хиляди и 20 хиляди души. Подобна наклонност на увеличена заболеваемост обаче се следи и в международен мащаб. Причините съгласно онколозите са: тютюнопушене, алкохол, опиати, стрес, затлъстяване и обездвижване, химикали, инфекции, приемственост, хормонални разстройства, отслабена имунна система.

Официални данни, които да демонстрират

нарастване на случаите на левкемия, аномалии при раждане и каквито и да е болести, които може да се свържат с радиацията от Чернобил, няма. От Министерството на здравеопазването получихме следната информация от Националния център по радиобиология и радиационна отбрана:

„ Радиоактивните замърсявания на околната среда вследствие повредата в Чернобилската атомна централа покачиха облъчването на популацията от европейските страни, включително и на българското, над естествения радиационен декор. Средно за първата година след повредата облъчването се прави оценка на 0.8 mSv (за съпоставяне - от естествения радиационен декор е 2.4 mSv). И отново за съпоставяне - позволеното годишно облъчване на работещи с източници на йонизиращи лъчения, при което се заобикаля развиването на нездравословни резултати върху здравето на индивида, е 20 mSv/годишно.

Водещите интернационалните организации в региона на радиационната отбрана - Международната комисия по радиационна отбрана, Научният комитет за действието на атомната радиация към Организация на обединените нации, СЗО и други, считат, че главният здравен резултат след повредата в Чернобил следва да се търси в посока на развиване на стохастични резултати, най-вече рак на щитовидната жлеза. (Стохастични резултати са нездравословните за здравето резултати от въздействието на йонизиращи лъчения, за които се приема, че няма прагова доза и вероятността за проявата им е правопропорционална на дозата, а тежестта им не зависи от дозата. Стохастични резултати са злокачествените новообразувания и наследяваните заболявания.)

Прогнозната оценка за спомагателните случаи на злокачествени болести, които биха зародили вследствие на чернобилската повреда в Европа, не надвишава 0.01% от спонтанната периодичност.

В България са извършени поредност от епидемиологични изследвания, при които са приложени интернационално приети биостатистически способи. Анализът на получените резултати

не потвърждава въздействие на чернобилската повреда за пораждане на рак

на щитовидната жлеза, в това число и при деца. Изводите кореспондират със заключенията на интернационалните организации.

Радиоактивното замърсяване у нас е открито за първи път два дни след повредата в проби от атмосферния въздух „ със стойности, близки до естествените сезонни флуктуации на замърсяването. Значително по-високи концентрации на радионуклидния състав бяха достигнати в следобедните часове на 1 май 1986 година ”, написа в книгата си „ Радиоекология ”, издадена през 2005 година, проф. Георги Василев, физик и радиолог.

На 6 и 13 май 1986 година се регистрират вторични пикове, което приказва за втори и трети радиоактивен облак. По време на първичното замърсяване у нас има интензивни превалявания с „ петнист темперамент ”.

Данните за радиоактивните атмосферни отлагания демонстрират, че

междинните месечни фонови стойности са превишени:

- 90 до 1400 пъти в Северна България;

- 340 до 1700 пъти в Южна България;

- 1300 до 31 000 пъти в планинските региони.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР