Когато през юни 2023 г. обреченият подводен апарат Титан се

...
Когато през юни 2023 г. обреченият подводен апарат Титан се
Коментари Харесай

Защо бутилките с шампанско от Титаник не са се взривили на дъното на океана

Когато през юни 2023 година обреченият подводен уред " Титан " се взриви, до момента в който екипажът му се опитваше да изследва останките на " Титаник ", хората започнаха да задават доста въпроси за имплозията, в това число за какво самият " Титаник " не се е взривил, макар че е бил на по-голяма дълбочина. 

" Спомняте ли си по какъв начин предходната година подводницата " Титан " се сгромоляса, когато мина част от пътя, с цел да види останките на " Титаник "? При всичките им неприятни инструкции за сигурност, въпреки всичко това беше титаниев корпус, който беше планиран да издържи на такива дълбочини, това гласи един въпрос, заложен във Facebook групата Journal of Scientific Shitposting.

" И по какъв начин по този начин една елементарна стъклена бутилка, цялостна с шампанско, не се е взривила? "    

На първо място, дано разгледаме аргументите за пораждане на имплозии. Имплозиите са случаи, при които обектите се срутват сами върху себе си вследствие на разликата сред вътрешното и външното налягане. Когато налягането стане прекомерно огромно, с цел да може корпусът на подводница да издържи, се получава мощна имплозия, при която налягането вътре и вън от съда се изравнява. 

Имплозии могат да се случат и на повърхността, стига вътрешността на обекта да има по-ниско налягане от външното, да вземем за пример посредством премахване на въздуха в контейнер, с цел да се сътвори вакуум. 

Why Did Champagne Bottles On The Titanic Not Implode?
— IFLScience (@IFLScience)
Части от " Титаник " в действителност са се взривили. Частите, които не са имплодирали, са избегнали това изключително разрушително събитие, защото въздухът е бил освободен от вътрешната страна, което е довело до отмерено налягане извън и от вътрешната страна (условия, при които имплозия няма да настъпи). 

И по този начин, по какъв начин бутилка шампанско е избегнала тази орис?

Хората допускат, че част от отговора е нарасналото налягане вътре в бутилката за шампанско, породено от въглеродния диоксид в нея. Налягането в бутилката за шампанско е по-високо, в сравнение с си представяте, и доближава до към 6 бара (90 psi), като 1 бар е почти атмосферното налягане на морското ниво. Съвременното шампанско се съхранява в бутилки, които устоят до 20 бара (290 psi), а с цел да се задържи тапата на място, постоянно се употребява железна закопчалка. 



Така че при започване на пътуването на бутилката шампанско до дъното на океана тя най-малко не е била изложена на риск от имплозия. Старо шампанско и преди е било намирано на дълбочина от 50 метра (164 фута), неразбито и даже към момента годно за пиянство. Всъщност, когато е почнало да потъва, рискът от имплозия е намалявал, защото разликата в налягането сред вътрешната и външната страна е намалявала до дълбочина към 60 метра (197 фута), където налягането е към 6 бара (90 psi). Тогава разликата в налягането стартира да се усилва доста. “Титаник ” е на дълбочина към 3 800 метра (12 500 фута), под налягане от към 381 бара (5 532 psi). 

Освен в случай че производителите на стъкло от XIX в. не са основали бутилки, които да устоят на такова неуместно високо налягане, би трябвало да има друга причина, заради която те не са се взривили. Дори в случай че " здравото стъкло " е част от отговора, тапата би била засмукана в бутилката от разликата в налягането, преди да доближи дълбините на океана. 



Разковничето евентуално е изкривената запушалка в горната част на бутилката. За да може една бутилка да оцелее при имплозия на такава дълбочина, както непокътнатите елементи на " Титаник ", там би трябвало да е попаднала вода, с цел да се изравни налягането вътре и отвън бутилката. 

" Знам, че сте споменавали за незатворени бутилки от шампанско, открити в останките на " Титаник ", които се намират още по-дълбоко - на 3,8 км ", изяснява YouTube каналът The Dropzone.

" Би било необикновено, в случай че уплътнението на тапата в действителност устоя, само че допускам, че всички уплътнения към този момент са били компрометирани и налягането вътре се е изравнило с налягането извън, когато корабът е потопен през 1912 година "  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР