Когато през декември 2021 г. на власт в Германия дойде

...
Когато през декември 2021 г. на власт в Германия дойде
Коментари Харесай

Кризите извадиха правителството на Олаф Шолц от удобния мирновременен коловоз


Когато през декември 2021 година на власт в Германия пристигна амбициозната " коалиция на светофара “ отпред с канцлера Олаф Шолц  Олаф Шолц Олаф Шолц е немски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021, задачата ѝ беше реформиране на страната. Три месеца по-късно стартира войната в Украйна, което сложи политическата класа край Шпрее в изцяло непредвидена обстановка.  И се наложи през първата година от ръководството си държавното управление на Шолц да извърши най-мащабната смяна в немската политика след Втората международна война, установи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Политическите сили в страната с най-многолюдно население в Европа и стопански мотор на Стария континент се изправиха пред нуждата от реализиране на консенсус в изцяло непозната им конюнктура след 16 години ръководство на Ангела Меркел.

Преди една година Олаф Шолц  Олаф Шолц Олаф Шолц е немски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 беше определен за деветия немски канцлер след Втората международна война, оглавявайки невиждана " коалиция на светофара ", състояща се от Социалдемократическата партия (СДП), Зелените и Свободната демократическа партия (СвДП), наречена по този начин по присъщите цветове на трите партии - алено, зелено и жълто.

Германия, към този момент преглътнала " огромния залък “ на невижданата бежанска вълна от 2015-2016 година, беше извадена от равновесие от съветската инвазия в Украйна и сложена пред нуждата от бързо преосмисляне на външната и отбранителната си политика. Успоредно с това страната мъчително мъчно осъзна, че е неотложно да не помни " положителното остаряло време “ и да се измъкне от лапите на дългогодишната засилена енергийна взаимозависимост от Москва (55% за природния газ и 36% за петрола), показва " Политико “.

Бързата и мъчителна смяна в областта на външната политика и сигурността хвърлиха сянка върху наследството на Меркел и " безметежността “ на икономическия разцвет. Тази изключителна обстановка принуди всички съдружни партии да подхващат дейности, които до неотдавна бяха немислими за всяка от тях: левоцентристката СДПГ беше принудена да признае, че се е " провалила " с дългогодишната си политика на отстъпки по отношение на Русия; природозащитниците от Зелените одобриха изгарянето на повече въглища и даже удължаването на периода на потребление на нуклеарната сила като опция на съветския газ; а насочената към свободния пазар СвДП трябваше насилствено да се съгласи да поеме рекорден дълг за финансиране на армията и да даде енергийни дотации на жителите и предприятията.

Отнасящата се деликатно и внимателно към войната СДПГ и миролюбивите Зелени също трябваше да преодолеят терзанията си по отношение на доставките на оръжие за Украйна, макар дългогодишната си политика да не доставят оръжие в " спешни зони ".

Всичко това се случи, до момента в който немското държавно управление се стремеше бързо да форсира прехода към зелена стопанска система. Поради което 2022 беше една от най-трудните първи години, с които в миналото се е сблъсквал кабинет в Берлин.

Ясно е, че не всички политици в немското държавно управление се оправиха с тези провокации. Канцлерът социалдемократ Олаф Шолц  Олаф Шолц Олаф Шолц е немски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 като че ли в началото не съумя да осъзнае заплахата, идваща от Москва. Намерението и напъните за реализиране на дипломатическо решение с съветския президент Владимир Путин, както и отбраната до последния миг на противоречивия газопровод " Северен поток 2 " се оказаха изгубена идея.

Но след началото на съветската инвазия в Украйна Шолц беше заставен да се обърне на 180 градуса и да инициира Zeitenwende - епохална смяна в немската външна политика и политиката на сигурност, при която, наред с други неща, Берлин да отделя 2% от немския Брутният вътрешен продукт за подсилване на армията. 

Друг е въпросът, че 100 млрд евро за  Бундесвера, които бяха обещани дни след началото на съветската инвазия в Украйна, към този момент остават единствено на хартия. А и дано да напомним, че решението на НАТО за повишение на разноските за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година беше взето на срещата на върха на алианса в Уелс през 2014 г. 

Времето тече, само че действителни стъпки към асимилиране на обещаните в края на февруари 100 милиарда евро за армията не са налице. Това уточни в края на септември ръководителят на Асоциацията на Бундесвера, която съставлява ползите на всички немски военнослужещи, пред телевизия А Ер Де. Андре Вюстнер тогава установи: " В момента към момента сме в положение на свободно рухване ". И уточни, че обещаните десетки милиарди евро  не са се материализирали под формата на контракти.

Успоредно с това държавното управление на Шолц мъчно и след дълги съмнения стартира да доставя Украйна с по-тежки оръжия. В последна сметка немските доставки на бронирана техника за Противовъздушна отбрана, гаубици и реактивни системи за залпов огън се случиха вследствие на все по-засилващата се рецензия от страна на съдружниците и масирания напън както от вътрешния, по този начин и от интернационалния фактор.

Светът, а и вътре в Германия, остана с усещане, че Шолц е прекомерно неподвижен, не е податлив да взима смели решения и да демонстрира самодейност в поддръжка на Украйна.

Но фактът, че той съумя да преведе ръководещата си коалиция, в която вземат участие доста разнообразни партии, повече или по-малко добре през невижданата рецесия, като в същото време напредна в осъществяването на личните си политически цели като тези в обществената политика, не може да бъде подценяван.

На европейско ниво Шолц провокира сериозен отпор, откакто подцени консултациите с сътрудниците си (даже даже просто общуването с тях) по отношение на големия пакет от ограничения за облекчение на цените на силата в размер на 200 милиарда евро, за който някои се притесняват, че ще докара до деформиране на европейския пазар. Позицията на Германия по този въпрос докара до незабравим – и рядко следен   - обществен конфликт сред двамата огромни в ЕС  - Шолц и френския президент Еманюел Макрон. В тази връзка Ер Ен Де  коментира, че " всички, с изключение на самият Шолц, чуха, че френско-германските връзки са достигнали дъното “.

" Тази страна е в търсене на нова външнополитическа позиция, в търсене на нов бизнес модел ", споделя Томас Клайн-Брокхоф от мозъчния концерн Джърман Маршал Фонд. " Тази страна е световноизвестна с бавната си смяна ", добавя той. " Така че това, което в началото наподобява добре, след това се заразява с немската болест. "

Останалата част от Европа сплотява напъните си и гледа към Германия с възходящи условия. Най-голямата стопанска система би трябвало да поеме водеща роля, в това число и във военно отношение, посочва  в. „ Тагесанцайгер “. Засега това не се случва.

След една година ръководство на Германия при започване на декември Шолц реши: " В една сложна за страната ни обстановка успяхме да намерим решения на проблемите. И ние показахме, че Германия е способна да работи ", напомня в. „ Щутгартер цайтунг “.

Шолц се въздържа от самооценка за политиките на своето държавно управление, показва сп. „ Фокус “.  Само че изследване на публичното мнение, извършено от YouGov по поръчка на ДПА, сподели, че  33% от интервюираните са " по-скоро недоволни ", а други 33% - " доста недоволни " от работата на " обединението на светофара “. Само 3% са " доста удовлетворени ", а 23% - " по-скоро удовлетворени ". 

Федералният канцлер, както и цялото държавно управление, доближи пика на известност малко след началото на войната в Украйна. Според социологическите изследвания след забележителната си тирада в Бундестага Шолц  стана най-популярният политик в страната. От тогава обаче репутацията му пада непрестанно, въпреки и не трагично, показва седмичникът „ Цайт “. 

Какво ще е ситуацията следващата година следва да се види. Още повече, че държавното управление в Берлин мъчно може да се похвали с дефинитивна победа в някоя от борбите против множеството рецесии. 

Сред висящите въпроси са по какъв начин ще се развие обстановката с признатия от Съединени американски щати Закон за понижаване на инфлацията, чието влизане в деяние от 1 януари съществено ще засегне автомобилната промишленост на Германия. И един „ непряк “ проблем – Германия стартира постепенно и мъчително да осъзнава, че несъразмерната й обязаност с Китай не може да бъде одобрявана едностранно единствено откъм позитивната страна. И ще би трябвало да прави стъпки в противоположната посока. Което също няма да е елементарно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР