Когато престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман избра Египет

...
Когато престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман избра Египет
Коментари Харесай

Ще успее ли Египет отново да поведе арабския свят след изборите

Когато престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман избра Египет за първото си публично пътешестване в чужбина в това си качество, Кайро изпълни улиците си с плакати, които обявяваха двете страни за " туптящото сърце " на Близкия изток. Принцът отдаде дължимото на смисъла на Кайро и сподели: " Когато Египет е във напредък, и целият район може да го направи. "

" Молех се на Бог Египет да не рухне ", сподели той на публицисти в Кайро, имайки поради хаоса след въстанието от 2011 година " Това, което видях през днешния ден, удостовери пред мен, че Бог е дал отговор на молитвите ми. "

Коментарите на могъщия саудитски правоприемник този месец обаче също демонстрираха, че Египет, в миналото водач на арабския свят, в този момент занапред би трябвало да си върне позицията, до момента в който властта и въздействието се трансферират към заможните и уверени експортьори на нефт от Персийския залив.

Арабски страни от Залива като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са все по-въвлечени в случки в чужбина - доставят пари и оръжия, с цел да се месят в районни спорове и да поддържат съдружници, които срещат компликации, като президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, чиито сили се борят против бунтовници, свързани с " Ислямска страна ", на Синайския полуостров.

След застоя в последните години на някогашния президент Хосни Мубарак Египет загуби още от въздействието си в района след свалянето му през 2011 година и политическата стихия, икономическата рецесия и ислямистките офанзиви, които последваха.

" Нали знаете, заети сте "

Поддръжници на Сиси, коийто желае да бъде избран отново този месец, споделят, че някогашният военачалник може да донесе сигурност и да съживи стратегическата роля на Египет в близкоизточните мирни договаряния. Според дипломати обаче, до момента в който Египет е изправен пред вътрешни проблеми на сигурността, а районът е неустойчив, Кайро ще се концентрира върху въпроси, близки до него, като бойците в Газа и Либия и етиопския язовир, който заплашва водоснабдяването му. Щекотливи тематики като палестинско-израелският мир ще са на назад във времето.

" В избрани интервали няма подозрение, че определяхме войната и мира в Близкия изток ", споделя дипломатът Набил Фахми, млад представител на страната, когато Египет стана първата арабска страна, сключила мир с Израел през 1978 година

Хаосът в Египет значи, че последните години са предизвикателство за дипломацията в Кайро, споделя Фахми - външен министър за година, откакто Сиси поема властта през 2013 година, и също дипломат на Египет във Вашингтон по времето на Мубарак. " Когато сте... минали през преход... хората ви гледат и си споделят: " Нали знаете, заети сте, по тази причина не можете в действителност да имате такова въздействие. "

Младши сътрудник

Сиси смъкна Мохамед Морси, президентът на Египет от " Мюсюлмански братя ", през 2013 година след всеобщи митинги и е обезпечено, че ще завоюва изборите на 26 и 28 март против съперник, който го е хвалил, а не е оспорвал дейностите му.

Както и Саудитска Арабия и ОАЕ, Сиси е съперник на " Мюсюлмански братя ", също така се причисли към протеста на Катар и поддържа в лимитирана степен борбата им против съюзените с Иран бойци хути в Йемен. Макар Сиси да пое личен курс за Сирия, избирайки да не следва ястребските позиции на Рияд против президента Башар Асад, единодушието му да съобщи два острова в Червено море за Саудитска Арабия укрепи чувството, че Кайро в този момент е младши сътрудник.

Египет, чието население наближава 100 млн., съвсем една четвърт от арабския свят, остава основен за стабилността на района, само че в този момент страната рядко има водеща роля, когато има рецесии. Когато президентът Доналд Тръмп разгласи през декември, че ще реалокира американското посолство в Израел в Ерусалим, Сиси подлага на критика решението, само че страната, свикала изключителна среща на мюсюлманските водачи, не беше Египет, а Турция.

Стеснени хоризонти

В първия си мандат Сиси укрепи връзките с Русия и Китай, пробвайки се да понижи зависимостта от траяло четири десетилетия партньорство със Съединени американски щати, което донесе на Египет десетки милиарди долари помощ. Най-сериозните терзания на Египет във външната политика обаче са от другата страна на границата. На запад хаосът в Либия от свалянето на Кадафи преди 7 години сътвори рискова опасност за сигурността на вратата на Кайро. На изток палестиските вражди сътвориха неустойчивост в Газа - въпреки тя да е засенчена от рецесията в прилежащ Синай, където египетските бойци се борят с джихадисти.

На юг Египет е обезпокоен от построявания от Етопия язовир на Нил, който е опасност за водоснабдяването, от което зависи съвсем цялото земеделие на Египет. Етиопия разгласи началото на плана седмици откакто Мубарак беше свален, което при хаоса в Египет му даде малко благоприятни условия да отговори.

Засега Кайро ще е заставен да се оправя с пожарите, които бушуват към него, тъй като ги усеща като по-неотложни проблеми, сподели Фахми. Според западен посланик вътрешнополитическите цели, заложени от преобладаващия в политиката боен хайлайф, също по този начин стесняват хоризоните на Египет за дипломация. " Водата на Нил, Либия и Газа са трите основни въпроса, за които (въоръжените сили) ги е грижа ", сподели дипломатът. " Всички те са свързани с вътрешнополитическия дневен ред, а не с готовност за районна роля.

Основната причина за египетската интервенция в Газа, където страната опита да посредничи в помирение сред враждуващите сили, е сигурност ", споделя още дипломатът.

Все още има време

Египетското външно министерство споделя, че гледа на израелско-палестинския мир като приоритет. Според представителя на институцията Ахмед Абу Зейд както Либия, по този начин и Газа са съществени въпроси на сигурността. Египет пробва да понижи контрабандата на оръжия и бойци през пустинната си граница с Либия, дълга 1200 км, сподели той за " Ройтерс ", до момента в който в Газа задачата е територията да се успокои и да реализира посредническа роля сред ръководещите в Газа ислямисти " Хамас " и Палестинската автономност в Западния бряг.

Близкият изток е изправен пред големи провокации в филантропичен аспект и в сигурността си, споделя Абу Зейд, и " по определение това изисква повече внимание към въпроси на сигурността ".

Бившият министър Фахми, който беше забъркан в договарянията сред Израел и Палестинската автономност след споразуменията в Осло от 1993 година, споделя, че хаосът от въстанията от времето на Арабската пролет преди 7 години значи, че Египет занапред ще би трябвало да си възвърне въздействието, само че към момента има опция Кайро да си откри място. " Нишата (ни) беше, че бяхме самодейни ", споделя той. " Така че, колкото и сложни да бяха тези години, в действителност мисля, че ни подтикнаха да вземем проблемите си в личните си ръце и да се ангажираме с разнообразни въпроси към нас. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3265)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР