Когато преди три години се роди дъщеря ми, бях твърдо

...
Когато преди три години се роди дъщеря ми, бях твърдо
Коментари Харесай

Феята къщовница на XXI век

Когато преди три години се роди щерка ми, бях твърдо решена да шетам вкъщи всеки ден. Разбира се, това си остана заблуда. По-късно, когато, изучавайки света към себе си, тя стартира да пълзи на всички места, е имало случаи, в които съм изпадала в тиха нервност заради простата причина, че в никакъв случай не ми се струваше задоволително чисто. Прах, мъхчета, трохички (особено под детското столче за хранене) – до всичко това тя към този момент имаше свободен достъп, а, както знаем, дистанцията сред ръчичките и устата е прекомерно малко. Спомних си за онази приказка за месечината, която приела облика на птица и заживяла при стара двойка. В тяхно неявяване се превръщала в момиче, нещо като добра самодива къщовница, след която домът засиявал от непорочност. Мечтаех си и аз понякога за една такава самодива... Най-малкото, тя би ми спестявала доста скъпо време.

Приказките на високотехнологичния XXI век са разнообразни. В тази на няма магия и суеверия, има просвета. Героиня в нея е роботизираната прахосмукачка – симпатично малко знамение. Тя освен ни икономисва, само че и ни подарява в допълнение време – време, което, вместо за досадни и постоянно изморителни домашен отговорности, можем да отделим за себе си, за хората, които обичаме, за нови преживявания и завършения. В динамичното всекидневие на модерния човек времето съвсем в никакъв случай не доближава. С сходен асистент вкъщи бихме се радвали на повече свободно време.

Ако би трябвало да бъда откровена, постоянно съм имала запаси по отношение на роботизацията – някак притеснителна ми е изглеждала замяната на индивида с робот. С дискретната къщовница Roomba 616 обаче този мой фатализъм отпадна. След малко ще разберете за какво.



Roomba 616 е най-подходяща за жилища и къщи с подова повърхност до 90 км², където почиства теракот, балатум, мокет и дървен под – т.е. идеално пасва на моя дом. Тя е като жива, тъй като като че ли вижда какви са изискванията на помещението и постоянно реагира интелигентно. Справи се необикновено даже и на най-трудно наличните места, като ъглите, зоните към мебелите, около стените, с помощта на компактните си размери (височина 9.2 см) и на тристепенна система за разчистване, включваща странична четка, две противоположно въртящи се четки и най-благоприятен всмукателен резултат. Не подмина и най-финия прахуляк. Roomba 616 се оказа задоволително интелигентна и сръчна, с цел да не се заплете в кабелите. Когато се приближаваше до щерка ми да вземем за пример, забавяше придвижването си, т.е датчиците й не й разрешават да се блъсне или да нарани някого или нещо. Смятах, че няма да се оправи с пространствата под леглата, дивана и под прозорците поради покривките и завесите, само че тя и тук не се отклони от виновната си задача.



Бъдете спокойни, Roomba 616 е изцяло независима. Докато си прави работата, вие не сте ангажирани с нея по никакъв метод. Ориентира се в ситуацията, невероятно е да падне по стълби. Винаги знае къде отива, минава елементарно през прагове и други по-ниски неравности. Батерията вид Ni-MH й подсигурява задоволително дълго време за работа. На мен персонално ми направи усещане програмата SPOT. При нея Roomba 616 почиства кръгла зона с диаметър 1 м – съвършен и оптимално бърз вид, откакто разсипах сол на пода. Дори и на финала Roomba 616 знае какво прави – когато реши, че е изпълнила задачата си, намира автоматизирано базата си за самозареждане (ако въпреки всичко държите, можете да й помогнете, като натиснете бутона DOCK). Roomba 616 владее много езици и алармира за зародил проблем (например мощно замърсяване на четките).



Натиснете бутона CLEAN и се насладете на свободното си време, а домът ви – на чистотата. Аз скърбя единствено, че не съм разкрила Roomba 616 преди две или три години – тогава по този начин значимото за мен всекидневно разчистване щеше да бъде действителност.

С поддръжката на iRobot

 

Save
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР