Когато пенсионер почине, може да има неполучени суми от пенсия.

...
Когато пенсионер почине, може да има неполучени суми от пенсия.
Коментари Харесай

Как се получава пенсия на починал пенсионер

Когато пенсионер почине, може да има неполучени суми от пенсия. В този случай от наследниците се подава заявление в териториалното отделение на Национален осигурителен институт (ТП на НОИ), към което се ползва оригинал на уверение за наследници.

Неполучените суми от умрелия пенсионер се изплащат на упълномощеното от всички наследници лице, като пълномощното следва да е нотариално заверено, прецизират специалистите на Национален осигурителен институт.

Ако няма упълномощено лице, на всеки един от наследниците се изплаща полагащата му се част според Закона за наследството. Полагащата се част на наследниците може да се изплати както с пенсионен запис, по този начин и по показана от наследника банкова сметка.
 
В взаимозависимост от метода на погашение на пенсията на умрялото лице (чрез пощенска станция или посредством снабдители на платежни услуги, лицензирани от Българска национална банка (БНБ) или клон на ДПУ, осъществяващ активност на територията на страната, с които Национален осигурителен институт има подписан контракт за погашение на пенсиите) се ползва друг метод.
 
Когато умрелият пенсионер е получавал пенсията си посредством пощенска станция, полагащата се част на наследниците може да се изплати с пенсионен запис на посочен от наследника адрес или по показана от него персонална платежна сметка.

Какво да направя, в случай че не ми платят обезщетение за пенсиониране

Когато пенсията е изплащана посредством снабдители на платежни услуги или техен клон, Национален осигурителен институт служебно изпраща на съответния клон уверение с данните за последния месец, за който умрелият е имал право на пенсия, както и за месеца, до който в това число е преведена пенсията по персоналната му платежна сметка.
 istock istock
В случай че преведената пенсия се отнася за време след месеца, през който е умрял пенсионерът, размерът се вписва в удостоверението. Изпратеният от Национален осигурителен институт документ служи за закриване на платежната сметка на умрелия пенсионер и за погашение на остатъка от сумите по неговата сметка на правоимащите лица.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР