Когато пътувам из различните градове по света, взимам книги на

...
Коментари Харесай

Литературата прави силата

" Когато пътувам из другите градове по света, взимам книги на създатели, свързани или пишещи за тези места. Дикенс и Лондон, Достоевски и Санкт Петербург, Юго и Париж - изживявам града през погледа на литературата. София е наситена с писатели, разказващи за столицата в художествените си творби и записки ", споделя фотографът Иван Шишиев. Това е подтикът да сътвори фотокнигата " Литературна София " (изд. " Кръг " ), която ни кара да погледнем към града оттатък злободневните му проблеми и да видим дребните книжарници, четящите в парковете, създателите и издателите, които имат да ни кажат нещо значимо, паметниците на писатели, непокътнатите им архиви.

Иван Шишиев, който улавя моменти от предишното и сегашното на литературна София, е уверен, че книгите са ключът, през който можем да опознаем всяко едно място.

" Имаме чудесния Димитър Димов и " Поручик Бенц ", както и записките на Кирил Христов и Стилиян Чилингиров. " Сега той вижда Христо Карастоянов (чийто нов разказ " Т като Ташкент " поглежда към София през първата половина на ХХ век) и Александър Шпатов (автор на сборника " На живо от София) като продължаващи тази традиция. " И този ъгъл ме накара да се влюбя в София преди много време, а и да я виждам в друга светлина още веднъж и още веднъж ", споделя Шишиев. Самият той е роден в Сандански през 1991, само че се реалокира в София, когато става студент в Софийската духовна семинария.
Китът, дал името на Рибния буквар. Национална библиотека. Автор: Иван Шишиев
За Шишиев това е втори сходен план след едноименната фотокнига " Етюд-и-те на София ", която излезе предходната година. В процеса на основаването на книгите той си дава сметка, че евентуално доста от местата, включени в тях, няма да ги има, не след епохи, а след десетина години. " Градът е голяма променлива машина на времето, която мачка всичко в сивота и разрушени ориси. Силно се надявам дребните книжни вселени да оцелеят. " Той дава за образец антиквариатите, книжарниците " Нисим " и " Български книжици ", литературни пространства като " читАлнЯта " и " Хралупата ". " Тези места имат силата да ни насочат към по-добро бъдеще. "

На 17 септември " Литературна София " ще бъде показана в бистро " 1920 " на Лъвов мост, а фотографското наличие на книгата ще бъде подредено като галерия в същото пространство.

Друго ново образно издание изследва още по-задълбочено литературното завещание - каталогът от корици, графичен дизайн, илюстрации и архиви " Български книжовен модернизъм " ( изд. " Соки " ), което показва сбирката на Росен Петков от 143 книги и списания, излизали от края на XIX век до Втората международна война. Акцентът на селекцията на Петков, дълготраен откривател на книжния дизайн, е върху изданията на модернизма от 20-те и 30-те години на XX век. " Български книжовен модернизъм " излиза в стеснен тираж и е резултат от 30 години работа - невиждан взор към метода, по който освен е звучала, само че и изглеждала българската литература в десетилетията, когато най-динамично е търсила актуалното си лице.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР