Когато най-голямата група в Европейския парламент подкрепи кандидатурата на Урсула

...
Когато най-голямата група в Европейския парламент подкрепи кандидатурата на Урсула
Коментари Харесай

Изглежда, че ЕНП не вярва в своя кандидат: Комисарят по вътрешния пазар на ЕС с критики към Фон дер Лайен

К огато най-голямата група в Европейския парламент поддържа кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори мандат, никой не очакваше обществена рецензия от страна на почитан член на нейния кабинет.

Но комисарят по вътрешния пазар на Европейски Съюз Тиери Бретон се включи в обществените мрежи, с цел да сложи под въпрос какъв брой огромна е поддръжката за нея.

" Колкото и да е квалифицирана, Фон дер Лайен е подкрепяна единствено от малцинство в личния си лагер. Истинският въпрос в този момент е: " Можем ли в действителност да поверим (отново) ръководството на Европа на ЕНП за още пет години или за 25 години поред? ", написа Бретон в X, съобщи Агенция Франс Прес.

" Изглежда, че самата ЕНП не има вяра в своя претендент ", добави някогашният френски финансов министър.

Европейската национална партия (ЕНП) поддържа Фон дер Лайен с 400 гласа от общо 499 делегати, дали своят вот по време на конгреса в Букурещ.

Бретон приказва за " малцинство ", имайки поради общия брой от 801 делегати с право на глас на конгреса, само че ЕНП съобщи, че единствено 737 делегати имат право да гласоподават за претендент.

Malgré ses qualités, Ursula von der Leyen mise en minorité par son propre parti.

La vraie question désormais:

“Est-il possible de (re)confier la gestion de l’Europe au PPE pour 5 ans de plus, soit 25 ans d’affilée? ”

Le PPE lui-même ne semble pas croire en sa candidate.
— Thierry Breton (@ThierryBreton)
Бретон принадлежи към центристката група " Обновление ", която постоянно работи с ЕНП, откогато Фон дер Лайен пое ролята на началник на Европейска комисия през 2019 година

Прогнозите са, че ЕНП ще остане най-голямата група в Народното събрание след изборите в целия 27-членен Европейски съюз сред 6 и 9 юни.

От Комисията отхвърлиха да се произнесат по мненията на Бретон.

" Ясно е, че този коментар е персонална забележка и не е изработен в качеството му на комисар ", съобщи говорителката на комисията Веерле Нютс.

Има насоки за членовете на комисиите за това по какъв начин да се държат в интервала на предизборната акция, означи тя.

Длъжностните лица " ще изпратят увещание на всички комисари за насоките, които всеки член би трябвало да ползва. Молим членовете на комисиите да демонстрират преценка при използването на тези правила ", сподели още Нютс пред кореспонденти в Брюксел.

* Вижте и това видео от архива ни: 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР