“Когато моят предшественик е правил третата първа копка за този

...
“Когато моят предшественик е правил третата първа копка за този
Коментари Харесай

АЕЦ Белене: От гьол до стратегически проект

“Когато моят предходник е правил третата първа копка за този мочур, са споделили, че коства четири милиарда лв. " - Бойко Борисов, 2010 година.

"Възложил съм на службите и на сътрудниците в Народното събрание да се ревизира какъв брой са съществени желанията на деклариралите инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене ". "Белене " е мочур... " - Бойко Борисов, 2012 година.

Вече е 2018 година. И АЕЦ "Белене " очевидно не е "гьол ", а план за който ще се търси, а съгласно някои и се е намерил стратегически вложител. Нещо повече министър председателят Бойко Борисов настоя да се вдигне мораториумът за строителството на централата, натрапен прочее от неговата партия ГЕРБ през 2012 година.

И занапред можем да сме сигурни, че възбраната за градежа ще бъде анулирана. Защото даже и съдружните сътрудници на ГЕРБ да не се съгласят, Българска социалистическа партия въпреки и в съпротива, постоянно е имала поредно мнение - Белене би трябвало да се строи. Без ангажименти! Наистина би било необичайно левицата да се отметне от дълготрайната си цел напук и единствено тъй като предлагането идва от главните им съперници.

Всъщност съвсем всички партии в настоящия парламент са радетели на построяването на централата, а тези обединения, които са срещу, са отвън него. Така че по всяка евентуално политическо решение за градеж ще има.

Като цяло въобще не трябва да сме сюрпризирани от настояването на Бойко Борисов. В последните месеци държавното управление му опипваше почвата, в това число посредством отчетите на Българска академия на науките по тематиката и няколко форума, отдадени на бъдещето на "АЕЦ Белене ".

През седмицата представители на Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) оповестиха, че са заинтригувани от построяването на "Белене ".

Народното събрание пък сложи на държавното управление период до края на юни да проучва дали има смисъл продължаването на плана, за който България има създадено и платено съоръжение и да предложи разновидности по какъв начин то да се употребява.

Засега данъкоплатците сме платили към 3 милиарда лв. по този план. Дали сметката ще нарасне или всичко ще е за сметка на китайците? Предстои да разберем. На този стадий обаче "Белене " по-скоро ще има, тъй като към този момент не е "гьол ". Е, в случай че Борисов още веднъж не промени позициите си.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР