Опустошителен пожар изравнява дома им в Мауи преди 5 години. Сега се случи отново

...
Когато Марк Стефл и съпругата му Микеле научиха, че домът
Коментари Харесай

Когато Марк Стефл и съпругата му Микеле научиха, че домът им на Хаваите е погълнат от жестоки пламъци, това им върна ужасяващото чувство, което познаваха твърде добре.

Преди пет години домът на двойката се превърна в пепел, когато ветровете от урагана Лейн помогнаха за запалването на пожар, който нахлу в имота им в Лахайна.

Тази седмица жълтата двуетажна къща, която те възстановиха, отново се превърна в развалини, тъй като ураганът Дора помогна за раздуването на ветровете, които разпалиха смъртоносни пожари в Мауи и Големия остров на Хаваите.

 Залата на историческата църква Waiola в Lahaina и близката мисия Lahaina Hongwanji са обхванати от пламъци по улица Wainee във вторник, 8 август 2023 г., в Lahaina, Хавай. (Matthew Thayer/The Maui News чрез AP) Залата на историческата църква Waiola в Lahaina и близката мисия Lahaina Hongwanji са обхванати от пламъци по улица Wainee във вторник, 8 август 2023 г., в Lahaina, Хавай. (Матю Тейър/The Maui News чрез AP) Matthew Thayer/The Maui News чрез AP

„Чувствам се като ветеран от бедствие тук“, каза Марк Стефл пред CNN. „Всички в нашия квартал загубиха всичко.“

Отне само около три минути от момента, в който Michele Numbers-Stefl за пръв път забеляза огъня, на около четвърт миля, за да достигнат пламъците до дома им, каза тя, като призова хората да се вслушат в заповедите за евакуация.

„Изтичахме надолу, грабнахме нашите кучета и котки … и огънят просто погълна къщата ни“, каза Марк Стефл, който добави, че са загубили котка и куче сред хаоса.

Двойката е отседнала при същия приятел, при когото са потърсили убежище след пожара през 2018 г.

„Буквално съм благодарен, че съм жив точно сега“, каза Марк Стефл.

През август 2018 г. избухнаха три пожара в храсти, когато ураганът Лейн наближи острова, овъглявайки повече от 2000 акра в Мауи, принуждавайки десетки да напуснат домовете си и прекъсвайки тока на хиляди жители.

„Приближаващата буря разтегна ресурсите за обществена безопасност и усложни реакцията на потушаване, като силните ветрове спряха въздушната подкрепа и пожарът наложи евакуацията на убежището срещу буря в рамките на часове след очакваното приземяване на урагана“, според доклад от 2021 г. от окръг Мауи.

Пожарите изгориха 21 жилищни сгради, 27 превозни средства и около 150 акра активна земеделска земя, което ги прави сред най-разрушителните в историята на щата, според доклада.

01 пожар в Мауи 0824 с любезното съдействие на Speicher Group

В горските пожари тази седмица най-малко 36 души са били убити, казаха официални лица.

Електрическите и комуникационните линии също са прекъснати от пламъците, ограничавайки контакта между близките. Болниците бяха препълнени с пациенти и повече от 2000 души бяха в приюти до сряда, казаха служители. Засегнати са стотици сгради, включително домове и фирми.

„Пътят към възстановяването ще бъде дълъг“, каза лейт-губернатор Силвия Люк в сряда.

„Това бяха малки предприятия, които инвестираха в Мауи. Това бяха местни жители. Трябва да намерим начин да помогнем на много хора през следващите няколко години“, каза Люк. „Ще отнеме години.“

Все пак Марк Стефл и съпругата му планират да възстановят – както направиха веднъж преди.

„Харесва ни тук. Имаме много приятели тук. Ще се справим с това“, каза той.

Macie Goldfarb и Nouran Salahieh от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР