Когато казах на майка ми, че едно момче ме удря

...
Когато казах на майка ми, че едно момче ме удря
Коментари Харесай

 Виж какво направих заради теб - чудовищен филм, който да гледате в Одеон днес!


„ Когато споделих на майка ми, че едно момче ме удря на детската площадка, тя отвърна: „ Това е, тъй като той те харесва. “

Така стартира този кино роман за убийства, осъществени от дами. С отговора на една майка, на една жена, която с него приготвя идващото потомство за живот, в който насилието е нещо обикновено.

Филмът " Виж какво направих поради теб " на режисьорката   (Lоок What You Made Me Do, 2022, Нидерландия), който можете да гледате за първи път в България, като част от Sofia Documental, демонстрира три дами, които са претърпели насилствени връзки –  и самите те са станали убийци вследствие на това.  

Едната приказва красноречиво, другата нерешително, само че и трите са мъчително откровени. Многопластови разкази за връзката сред любовта и омразата – усеща, които са потиснати или избухнали до краен лимит – са показани прочувствено и наситено благодарение на документална възстановка, изявленията и архивни материали. 

След прожекцията от 18:00 ч. в  " Одеон " ще се организира и специфична модерирана полемика за домашното принуждение като публичен проблем и за това по какъв начин можем да се оправим с него. В нея ще взе участие психотерапевтката Боряна Григорова, създател на книгата " Паяжината на психическия тормоз ", и Преслава Фентъм-Флетчър, представител на фондация „ Будителките “, която работи за общество, в което домашното принуждение е неприемливо, а правата на дамата - обезпечени.

За кино лентата

Лора, Рейчъл и Розалба понасят ударите, до момента в който не споделят: стига!

" Баста! ", казва Розалба. " Изберете сами ", споделя Лора. 

За някои този миг настава бързо, а за други едвам след 10 години. 19-годишната Лора сграбчва нож, Рейчъл - револвер, а италианката Розалба слата отрова в кюфтета. Три убийци на съпрузи дават своите препоръки, а известната картина на Артемизия Джентилески, в която тя убива изнасилвача си -  „ Джудит обезглавява Холофернес “, е кредото на този филм: прегърни килъра в себе си и ще бъдеш свободен. 

Драматичната история на самата Артемизия Джентилески (1593–1654) надминава въображението на всеки холивудски сценарист...

Триумфът на Артемизия Джентилески
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР