Когато Кажимеж IV Ягелонски, велик княз на Литва и крал

...
Когато Кажимеж IV Ягелонски, велик княз на Литва и крал
Коментари Харесай

Отварянето на гробницата на цар Кажимеж се сравнява с използването на биологично оръжие

Когато Кажимеж IV Ягелонски, популярен княз на Литва и крал на Полша, умря, никой даже не можеше да си показа, че след 500 години гробът му ще бъде отворен още веднъж. През 1973 година обаче археолозите вършат тъкмо това, откривайки биологична бомба с патологичен капацитет.

Археолозите постоянно попадат на гробници на елементарни хора, както и на елити и монарси. Откриването и проучването на такива места обаче не постоянно е потребно и безвредно начинание. Понякога мумиите не посрещат своите откриватели с отворени прегръдки, написа IFLScience.

„ Проклятието на мумията “ е толкоз известен мит, че е породил поредност от филми, телевизионни излъчвания и литературни творби, описващи в детайли по какъв начин мъртвите желаят да ни наранят от отвъдното.

Например една от теориите за аргументите за гибелта на известния английски египтолог, началник на експедицията, по време на която Хауърд Картър откри гробницата на Тутанкамон, не е толкоз елементарна.

Смята се, че хладната и тъмна гробница на Тутанкамон е съдържала спори на аспергилус, доста постоянно срещана гъбичка, която нормално не може да преодолее имунната система на здрав човек. Той обаче попаднал в тялото на откривателя посредством захапване от комар, което в последна сметка довело до пневмония. Известно е, че гъбичките Aspergillus живеят върху мъртви тела и разлагаща се материя и са откривани върху древноегипетски мумии. Гъбчките в гробниците се считат за постоянно срещано събитие, изключително заради изискванията, които доминират там.

Впоследствие тази гибел породи доста ужасяващи истории и митове за " Проклятието на Тутанкамон " или " Проклятието на мумията ".



Снимка: Wikimedia Commons

В началото на 70-те години археолозите нямат свободен достъп до места с историческо значение. Ситуацията обаче се трансформира трагично три години по-късно, когато тогавашният архиепископ на Краков, папа Йоан Павел II, дава позволение на група от 12 откриватели да проучат останките на Кажимеж.

Според откриватели от Медицинското учебно заведение на Гай Кинг и Сейнт Томас, от 12 учени, участвали при отварянето на гробницата, 10 са умряли в границите на седмици. Те също по този начин оповестяват, че е допустимо да се вземат проби от разнообразни гъби от гробницата.

За да изследват света на екосистемите от организми, които спокойно виреят в гробници, създателите проучили по-подробно проби, взети от гробище и траурен параклис в Полша. Експертите разкрили извънредно високи равнища на плесен във въздуха.

„ В пробите от въздуха, събрани вътре, са разпознати следните организми: Penicillium sp., Candida sp., Aspergillus sp., Acremonium sp., Scopulariopsis sp., Fusarium sp., Aspergillus niger, Cladosporium sp., Alternaria alternata, Mucor sp., Aspergillus nidulans, Rhodotorula sp. и Verticillium sp. “, заключават създателите.

Според тях въздухът и повърхностите на гробницата са съдържали доста огромно и рисково количество гъбички.

Доказателствата за дълголетието и оцеляването на тези организми в такива пространства стартират да се документират още през 1962 г. Тогава биологът от университета в Кайро Езедин Таха открива доказателства за гъбични отрови в антични гробници и непокътнати тъкани от мумии.

Той открива, че когато спорите на гъбичките навлязат в белите дробове на индивида, те предизвикват висока температура, инфекции и инфектиране на дихателните пътища.

Изследователите имат вяра, че доказателствата, свързващи гибелта с гъбичките Aspergillus, са нищожни. Клиничните признаци при засегнатите постоянно са неразбираеми и неприятно документирани. Въпреки неналичието на доказателства, теорията за гъбичките към момента се популяризира от доста учени.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР