Когато изхвърлим нещо в тоалетната или изсипем нещо в канала

...
Когато изхвърлим нещо в тоалетната или изсипем нещо в канала
Коментари Харесай

Как успяхме да превърнем мъжките риби в транссексуални?

Когато изхвърлим нещо в тоалетната или изсипем нещо в канала на мивката, то отива право в канализационната система, а от там се придвижва към реките, езерата и най-после доближава океаните и моретата.

Никой обаче, не се замисля дали по този метод няма да навреди или да повлияе на околната среда по метод, по който даже не си е представял.

Токсичната чорба, формирана от противозачатъчните хапчета, почистващи артикули и други препарати, изхвърлени в канализацията са трансформирали 20% от мъжките сладководни риби в транссексуални, написа в. The Guardian.

Учени от университета в Ексетър са създали изследвания в 50 разнообразни места във Англия. При разбор на проби от водата в пречиствателните станции, учените разкрили над 200 химически субстанции, чиито резултат е сходен на този на естрогена.

Химикалите в тези субстанции въздействат върху рибата по този начин, както хормонът естроген въздейства на мъжете човеци да придобият външни полови белези, присъщи за женските. Те задействат механизми, които карат мъжките риби, да се държат като женски. Според учените, мъжките риби в реките на Англия демонстрират понижени равнища на експанзия и губят способността си да си съперничат — все качества, които нормално се свързват с привличането на женски. Така те понижават доста възможностите си да основат поколение и да продължат съществуването на типа.

По време на изследванията си, специалистите разкрили, че 20% от сладководни риби в 50 разнообразни места във Англия са по едно и също време с мъжки и женски характерности.

Химикалите, които засягат една на всеки пет мъжки речни риби, са довели до понижаване на количеството и качеството на спермата им, а някои даже са почнали да хвърлят хайвер.

Освен това се оказало, че потомството на тези риби е по-податливо на химически промени.

Сред веществата, които могат да окажат такова влияние върху рибите, учените показват съставките на противозачатъчните хапчета, перилните препарати, козметиката и някои пластмаси, както и медикаменти като антидепресанти, които също трансформират естественото държание на рибите.

"Ние показахме, че някои от тези химикали могат да имат доста по-широки последствия за здравето на рибите от предстоящите ", декларира професор Чарлз Тайлър, експерт по физиология на рибата и еко-токсиколог от Университета Ексетър.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР