Когато избирате ново кученце, може да търсите такова, което е

...
Когато избирате ново кученце, може да търсите такова, което е
Коментари Харесай

Кои кучета са по-склонни да вият като вълци?

Когато избирате ново кученце, може да търсите такова, което е отзивчиво, игриво и обича дългите разходки.

Но в случай че обичате по-спокоен живот, може би си коства да разберете дали са генетично близки до вълците.

Това се дължи на обстоятелството, че някои породи - някои от които може да ви изненадат - имат повече обща ДНК с вълците и вследствие на това са по-склонни да вият.

 

И въпреки че по-големите хъскита и аляските маламути може да наподобяват родствени, в листата са включени и кученца пекинез, шар пей и басенджи.

Основните аргументи, заради които вълците издават своите дълги, скръбни крясъци, са връзката на огромни дистанции и маркирането на границите на територията.

 

Но до момента в който някои кучета постоянно надават писък, някои породи в никакъв случай не го вършат.

Изследователи от университета Eötvös Loránd в Будапеща, Унгария, пускат звуци на вълчи писък на 68 кучета, които се разграничават по генетичната си " раздалеченост " от вълците.

 

Те разкрили, че " античните " породи, които генетично са по-близки до вълците, постоянно отговаряли на воя със собствен личен - и също така били по-стресирани.

Тези породи включват сибирски хъскита, аляски маламути, шиба ину, икита ину и пекинез.

Обаче актуалните породи, като да вземем за пример немските догове, лабрадорските ретривъри, бигълите, боксерите и дребните пудели, постоянно дават отговор с лай.

 

Изследователите настояват, че античните породи могат да схващат по-добре вълчия писък и да се стресират, тъй като имат възприятието, че навлизат в непозната територия.

Въпреки че самоедите, афганистанската хрътка, басенджи, чау-чау и шар пей не са били тествани в изследването, те също попадат в категорията " антични " породи - което демонстрира, че те също могат да вият.

Екипът открива също, че кучетата, които надават писък, са по-склонни да го вършат с напредването на възрастта, в сравнение с когато са били кученца.

Според тях откритията им поддържат теорията, че " актуалните " кучета, които са били подложени на интензивно селективно отглеждане, реагират по друг метод на тази антична форма на връзка, защото вокалният им репертоар е изменен.

 

Водещият създател Фани Лехочки съобщи: " Според нашите резултати породите, които са генетично по-близки до вълците, са по-склонни да дават отговор със личен писък на възпроизвеждането на вълчи писък.

" От друга страна, породите, които са по-далечно свързани с вълците, нормално реагират с лай вместо с писък.

" Изглежда, че макар че воят участва в репертоара на множеството породи, той е изгубил своята функционалност заради променената обществена среда, заради което актуалните породи не го употребяват в подобаващи обстановки.

Резултатите са оповестени в списание Communications Biology.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР