Когато историците започнат да пишат за трайните последици от руската

...
Когато историците започнат да пишат за трайните последици от руската
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Бомба със закъснител за европейския бизнес

Когато историците стартират да пишат за трайните последствия от съветската инвазия в Украйна, те би трябвало да прелистят годишните доклади на европейските компании, написа интернационалната бизнес редакторка на Financial Times Пеги Холингър.

Изданието заяви неотдавна, че най-големите корпорации в Европа до момента са понесли пряк удар от над 100 милиарда евро върху облагите вследствие на преустановяване или ограничение на активността си в Русия. Всъщност това е единствено дребна част от същинската цена.

От 609 годишни отчети и финансови доклади, които от FT са проучили, 176 компании са понесли еднократни разноски. Но и в докладите на останалите 433, които не оповестяват за такива разноски, съвсем всички загатват тежкия удар върху облагите – или от скока на цените на силата и суровините, или от спирания във веригата на доставки, последвали нахлуването на Русия предходната година.

Мнозина също загатват доста нарастване на хакерските атаки. Други показват, че потребителите загърбват екологично устойчивите артикули, с цел да спестят пари във време на рекордна инфлация.

Някои са много изчерпателни в описанията си. Холандската верига супермаркети Ahold Delhaize приказва за „ възходящи разноски по веригата на цената, закъснение във веригата за доставки и дефицит на работна ръка “.

Тези развития са засегнали „ оценките на салдото, резултатите и паричния поток. Увеличаването на лихвените проценти се отразява главно върху лизинговите и пенсионните отговорности на компанията, а растящите цени усилват натиска върху маржовете на облагата. “ С други думи надали нещо от бизнеса е останало незасегнато.

Остойностяването на действителната цена на тези непреки въздействия е съвсем невероятно. Но няколко компании - изключително тези с малко или никакво наличие в Русия - се пробваха да обяснят какъв брой огромни са вредите.

Saint-Gobain, групата за строителни материали, съобщи, че е претърпяла годишен растеж от към 3 милиарда евро на разноските за сила и първични материали вследствие на спора.

Telia, шведската телекомуникационна компания, съобщи, че енергийните ѝ разноски са се повишили с 800 млн. шведски крони (74.5 млн. долара) през 2022 година Ryanair пресметна, че ще загуби до 2 млн. пасажери през 2023 година вследствие на анулацията на всички полети до и от Украйна.

А швейцарската тръбопроводна компания Georg Fischer означи, че войната е предизвикала повишение на цените на силата със 100% през 2022 година Увеличение от единствено 25% в сметката ѝ за сила би довело до спомагателни разноски от към 17 млн. швейцарски франка (19.4 млн. долара), което съставлява „ сериозно финансово влияние “.

Нито една от тези компании не е заявила еднократни разноски или обезценки в годишните си доклади. Но е ясно, че въздействието върху доста европейски бизнеси от експанзията на Русия ще бъде по-дълбоко и по-дълготрайно от цената за напускането на този относително дребен пазар. Русия отговаряше за единствено 3 % от световния оборот на обществените задгранични компании, присъстващи в страната преди войната, съгласно данни на Киевското учебно заведение по стопанска система.

Но без значение дали даден бизнес е участвал в Русия, мнозина в този момент се приготвят за дълготрайна неустойчивост и неустановеност. Русия отговаряше за към една трета от приходите на Technip Energies, френският снабдител на енергийни услуги. Въпреки че групата съумя да размени огромна част от изгубените доходи, като се концентрира върху нови географски области, основният финансов шеф Бруно Виберт споделя, че мениджмънтът ѝ в този момент би трябвало да бъде доста по-гъвкав и чевръст. Събитията в Русия също по този начин повдигнаха въпроси по отношение на рисковете на други пазари, като да вземем за пример Китай.

Има повече непредвидимост и неустойчивост “, споделя той. „ В близко бъдеще би трябвало да се оправим с доста комплицирани движещи сили. “

Междувременно тези с известни марки осъзнават, че остават изложени по други способи. „ За множеството компании цената на марката е по-голяма от цената на всевъзможни активи в Русия “, показва Наби Абдулаев, сътрудник в консултантската компания Control Risks.

И по този начин, какво се случва, в случай че техните артикули са свързвани с високопоставени съветски политици? Дори и да са спрели доставките на този пазар, добре известни марки към момента си проправят път към съветските магазини посредством вносители от трети страни.

Ако медиите схванат, че Путин употребява дадена западна марка, вредата върху пазарната стойност на тази компания може да бъде повече от съветските ѝ активи “, акцентира Абдулаев.

Европейските компании към този момент претърпяха огромен удар по облагите си вследствие на нашествието на Русия - и това не е краят на историята. Но с цел да бъде спрян Путин, тази цена би трябвало да бъде платена. Успешните бизнеси знаят по какъв начин да се приспособяват. Може би най-дълготрайната последица от войната за европейския бизнес ще бъде да го направи по-ефективен и по-конкурентен.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР