Когато има някаква идея за промяна, тя трябва да бъде

...
Когато има някаква идея за промяна, тя трябва да бъде
Коментари Харесай

Доц. Любомир Киров: ПП предлага промени на парче, но парчето е много голямо

" Когато има някаква концепция за смяна, тя би трябвало да бъде ясно дефинирана и структурирана, да се кажат ясно претекстовете, които би трябвало да са доста съществени, с цел да се вършат съществени промени, да има разбор на аргументите, довели до това, както и на резултатите от съответните промени - дали ще са позитивни, или пък не. Тогава се сяда и се разисква обществено. Промените, препоръчани от " Продължаваме промяната ", са на парче, само че парчето е доста огромно ".  

Това сподели пред БНР доц. Любомир Киров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари, което не приема концепциите за промяна на статута на джипитата.

Той акцентира, че от сдружението са срещу метода, по който тези хрумвания са " хвърлени в медийното пространство " .

" Лични лекари в България няма, това разбиране го няма и в правния мир, има общопрактикуващи лекари - те са експерти по обща медицина. Капитационното възнаграждение не е леден запас . Средствата си ги създаваме и нашата работа се равнява на 20 милиона прегледа годишно. Това капитационно възнаграждение, като се разпредели на броя на тези прегледи - се получава приблизително 7 лв. на обзор , което е на практика нищо, само че това е добре за страната. А е добре за хората, тъй като няма ограничаване какъв брой пъти ще ме търси този човек против това капитационно възнаграждение - който има потребност, ще ме посети 5 пъти, а някой може и изобщо да не пристигна ", изясни доцент Киров.

По думите му при предлаганата смяна няма да има пациентски листи при общопрактикуващи лекари:

" Може да посещава различни общопрактикуващи лекари по разнообразни аргументи. Но до колко лекари ще може да посещава този човек? Защото за всичко това въпреки всичко стоят едни средства от Здравната каса, които са лимитирани ".

Според доцент Киров методът, по който е планувана промяната, ще коства доста повече и естествено идва въпросът дали ще се подвига здравната вноск.

Интервюто на Снежана Иванова с доцент Любомир Киров в предаването " 12+3 "  можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР