Когато хората решат да си вземат куче, най-често избират според

...
Когато хората решат да си вземат куче, най-често избират според
Коментари Харесай

Как да изберем най-подходящото куче за нашия характер – част I

Когато хората решат да си вземат куче, най-често избират съгласно външния му тип или съгласно „ известната ” сега порода. Държим да отбележим, че предлагаме да посетите първо кучешки подслон и едвам по-късно да се насочите към разновидността зоомагазин. Както и да решите да постъпите, при всички случаи е значимо какво ще бъде кучето, с което ще споделяте живота и дома си оттук насетне. Този материал ще ви помогне да се ориентирате в ситуацията, тъй като кучешките породи не се разграничават единствено по външните белези, а на първо място по спецификите в нрава. Затова професионалните треньори и експертите поучават да насочите вниманието си най-много към характера на кучето, а не толкоз към външния му тип. Те считат, че всички ще са удовлетворени и щастливи единствено когато характерите си пасват и потребностите на кучето дават отговор на метода на живот на стопанина. Всяко куче заслужава допустимо най-хубавата среда. Нека ви помогнем да извършите верен избор.

Куче надзирател

Ако търсите куче, които да охранява и брани дома ви, помислете за ротвайлер , доберман или немска овчарка . Тези породи са естествени кучета пазачи, което значи, че им е вродено да се държат съмнително към непознати и да слагат сигурността на дома преди всичко.

Неподходящи породи:

  • Ретривъри: тези кучета са прекомерно отзивчиви и всеки апаш ще бъде посрещнат с махане на опашка и изплезен език – задушевно, по този начин да се каже.

Семейно куче

Ето в тази категория лабрадорът или голдън ретривърът са безспорните първенци, тъй като обожават деца и са подготвени постоянно за игра. Няма нищо на света, което да им донесе по-голямо благополучие, от преследването на хвърлена топка. Ще ви изненадаме евентуално, като ви осведомяваме, че доберманът също се схваща добре с деца. Особено в случай че са израснали дружно, разполагате с благонадежден детепазач. Ако тези породи ви се костват прекомерно огромни, вземете си бигъл .

Неподходящи породи:

  • Пекинези: това куче избира да е единственото дете в фамилията, т.е. желае цялото внимание на „ родителите ” за себе си.

Атлетично куче

Ако сте спортна натура, всяка заран тичате за здраве и ви се желае да си имате компания, помислете да си вземете пойнтер или сетер – тези кучета просто са основани, с цел да тичат. Ако пък предпочитате по-малки, какво ще кажете за джак ръсел териер ?

Неподходящи породи:

  • Английски булдог или мопс – не обичат изключително физическата интензивност.
  • Която и да е огромна порода, тъй като е по-тежка, а прекомерното физическо натоварване може да докара до проблеми с краката.

Джобен формат домашно куче

Ако си търсите другар за гушкане, който постоянно с наслада ще се свие на дивана в краката ви, до момента в който четете хубава книга или гледате обичаното си предаване, то френският булдог или малтийската булонка са тъкмо за вас.

Неподходящи породи:

  • Работни кучета (в тази категория попадат както овчарските кучета, по този начин и служебните, стражевите, придружителите на слепи хора и др.) – те имат потребност от интензивност.

Очаквайте продължение по-късно денем.

Автор: Цветелина Велчева по материали от Brightside

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР