Когато говорим за ювелирния Денис Бергкамп, няма как да не

...
Когато говорим за ювелирния Денис Бергкамп, няма как да не
Коментари Харесай

Спортни хроники: Едно магическо дуо донесе най-красивите моменти от ерата „Венгер“ в Арсенал

Когато приказваме за ювелирния Денис Бергкамп, няма по какъв начин да не си спомним паметния му гол против Аржентина на Мондиал 1998.

По време на това Световно състезание през 98-а Анри таман започваше да гради името си на интернационалната сцена. Бе единствено на 20, само че финишира като топ изпълнител на Франция, която завоюва трофея пред домашна аудитория. На полуфиналите Бразилия в профил Нидерландия след осъществяване на дузпи и по този начин „ Селесао “ предотврати конфликт на финала сред бъдещите сътрудници в Арсенал.

В годината преди да дойде на „ Емирейтс “, Анри изпитваше големи компликации. Французинът не успяваше да показва същата класа в новия си тим Ювентус. Адаптацията му след прехвърлянето му от Монако вървеше тежко – беше заставен да играе на крилото, а и отбраните, против които се иaзправяше, нямаха нищо общо с тези от френското състезание.

Той съумя да доближи до двуцифрено число както при головете, по този начин и при асистенциите, въпреки че Арсенал изпусна купата в последния ден от сезона, изпреварен от Манчестър Юнайтед.

Мениджърът Арсен Венгер към този момент се усещаше много удобно отпред на „ артилеристите “. Пет години по-рано точно под негово управление Анри бе дебютирал в мъжкия футбол с екипа на Монако, а френският експерт бе подготвен още веднъж да заложи на нападателя, макар неубедителния му престой в Италия. И това щеше да се окаже едно от най-великите треньорски решения на Венгер.

Добрата форма на Нванкво Кану не позволяваше двамата да играят непрекъснато дружно на терена. Венгер стартира с тримата по едно и също време, само че скоро разбра, че ротацията е най-хубавата му алтернатива.

Нито един от тримата не стартира повече от 26 мача като титуляр във Висшата лига. Но първите знаци за брилянтното партньорство към този момент си личаха. Анри направи превъзходен сезон, в който наниза 17 гола, до момента в който ролята на Бергкамп стана към този момент по-креативна и попаденията му спаднаха на единствено шест.

През идната акция битката за местата в офанзива в Арсенал стана още по-ожесточена след идването Робер Пирес и Силвен Вилтор. Големият губещ беше нидерландецът, който записа по-малко от 20 мача като титуляр във Висшата лига, а головете му спаднаха до три. Бергкамп беше към този момент на 30 и изглеждаше по този начин, като че ли времето му на „ Емирейтс “ е към края си. Арсенал пък трябваше да се задоволи с още едно второ място.

Френският нападател вкара още 17 попадения през акцията и почитателите започнаха да се чудят какво ли би станало, в случай че и Бергкамп бе на върха на опциите си.

Истинската „ златна “ епоха на Арсенал стартира през сезон 2001/02. Според мнозина, точно това си остава най-хубавият сезон на Венгер на „ Хайбъри “, по-добър даже от този с Непобедимите две години по-късно. Ключовите фигури за тези триумфи бяха точно Анри и Бергкамп, които най-сетне получиха опция да играят дружно и да заформят един от най-паметните дуети, които Висшата лига е виждала.

Това се отдаваше по природа на Анри, който завърши сезона с 24 попадения и завоюва „ Златната обувка “ във Висшата лига. Но по-впечатляващото бе, че Арсенал най-сетне стигна до купата.

Анри и Бергкамп се сплотиха и с тяхна помощ „ артилеристите “ най-сетне съумяха да издърпат купата от ръцете на Манчестър Юнайтед. Нападателят навлизаше в най-продуктивните години от кариерата си, а макар че към този момент бе на 33, брилянтните отигравания на Бергкамп нямаха край.

Имайки зад себе си холандеца, Анри стартира да свети по-ярко от всеки път. През сезон 2002/03 приключи с изумителните 32 гола и 23 асистенции във всички шампионати, което във времената преди Лионел Меси и Кристиано Роналдо си беше съвсем извънземно достижение.

Анри и Бергкамп се разбираха чудесно освен на терена, само че и отвън него. Французинът го лимити като най-хубавия футболист, с който е играл в миналото. “Десетката ” не пропусна да върне комплимента, определяйки нападателя като „ приключен футболист “.

Но Анри бе толкоз „ приключен “ единствено с Бергкамп до себе си. През 2003/04 пък Арсенал реализира нещо невиждано и до момента във Висшата лига, завършвайки цялостен един сезон без да допусне даже една загуба.

Това беше един приказен тим от изключителни характерности, които Венгер беше събрал на едно място, само че, без подозрение, героите бяха Анри и Бергкамп.

Анри към този момент се беше трансформирал в водача на „ артилеристите “, само че нидерландецът не пропускаше да потвърди, че за класата възраст няма, макар че участията му към този момент бяха редуцирани до две трети от мачовете. Демонстрира го и във финалния кръг, когато още веднъж той даде паса за победното попадение против Лестър.

Това бе самобитен избор на доверие за към този момент 36-годишния Бергкамп.

В същата акция Анри задмина Иън Райт като голмайстор №1 в историята на Арсенал. Не е случайност, че Райт се изкачи до тази позиция също благодарение на Бергкамп. Това, несъмнено, не омаловажава самостоятелната класа на Анри, който заби 25 и 27 гола в последните два сезона от партньорството си с Денис. И надали за някого е било изненада, че единствено година след отказването на Бергкамп французинът потърси освен това (и го намери) в Барселона.

Съществува нещо доста поетично във обстоятелството, че краят на кариерата на Бергкамп в Арсенал пристигна в същия миг, в който „ артилеристите “ трябваше да изоставен „ Хайбъри “.

На земята, на която в миналото се издигаше оборудването, към този момент са издигнати жилищни блокове. Но спомените не престават да живеят в паметта на тези късметлии, които имаха щастието да видят две от най-бляскавите звезди, които британските терени в миналото са посрещали. Партньорството сред Бергкамп и Анри е безсмъртно и ще се запомни като едно от най-великите освен във Висшата лига, само че и във футбола като цяло.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР