Когато говорим за вкусна храна обикновено се сещаме за Италия

...
Когато говорим за вкусна храна обикновено се сещаме за Италия
Коментари Харесай

Най-популярните испански деликатеси

Когато приказваме за вкусна храна нормално се сещаме за Италия и Франция, които са известни с гастрономическите си достижения. Но какво да кажем за онази гореща страна, наречена Испания, известна с живата си музика, горещи нощи и тежко алено вино? Определено това е страна, която има доста какво да предложи във връзка с усети и многообразие. Нека забележим! В идващите редове вижте най-популярните испански деликатеси:

Гаспачо

Защо да не стартираме с разхлаждаща доматена чорба в горещия летен ден? Тази чорба идва от Андалусия и се състои от домати, чушки и чесън. Сервира се с прясно изпечен самун и зехтин. Страхотен испански деликатес, който наложително би трябвало да опитате.

Пататас бравас

Е, накъде сме без картофи? Пататас бравас или „ смелите картофи “ са част от така наречен тапас просвета и се сервират с лют сос.

 пататас бравас са апетитен испански деликатес

Картофите нормално се режат на кубчета и се запържват. Сосът може да е както лют кетчуп, по този начин и чеснова майонеза или каквото друго пикантно знамение ви хрумне. Един от най-популярните испански деликатеси.

Хамон

Хамонът или сушената шунка е един от най-известните испански хранителни артикули. Нарязва се на тънки резени, съвсем транспарантни, които просто се топят в устата. Сервира се с самун. Може да го комбинирате с шери или кава заради соления му усет.

Тортила патата

Има някои разногласия по отношение на това по какъв начин би трябвало да се подготви. Според някои това е обичаен омлет с яйца, чоризо, чушки и лук. Традиционалистите обаче считат, че би трябвало да се подготви единствено с картофи и яйца.

Обикновено картофите се нарязват на кубчета и се запържват авансово. После се прибавят към яйчената примес и се пържи на мощен огън. Внимавайте при обръщането.

Чурос

 чуросът е вкусно испанско прелъщение Снимка: Лилия Цачева/Lipodve

Да не пропуснем и най-популярната испанска закуска – чурос. Представлява изпържено сладко тесто, нарязано на дребни части и поръсено със захар. Ако пък ги потопите в шоколад, вълшебството ще е цялостно.

Албондигас

Албондигас е ядене, което прилича на българските кюфтета в доматен сос. Това са кюфтета, полети с доматен сос, само че има и вид да бъдат сервирани с бадемов сос.

Фабада

Тази вкусотия идва от Астурия. Приготвя се от тип бял фасул със свинско месо, чоризо или бекон. Задушава се в гърне.

Лече фрита

Пържено мляко? Невъзможно! Възможно е. Испанците са намерили метод. Приготвя се като се разбие млякото с жълтъци и брашно. Оставя се да се втвърди и по-късно се нарязва на части, които се овалват в галета и се пържат. Изключително известен десерт, който може да се сервира както парещ, по този начин и леден.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР