Когато говорим за големи тумори в областта на малкия таз

...
Когато говорим за големи тумори в областта на малкия таз
Коментари Харесай

Д-р Бойко Димитров, болница "Св. Лазар": Запазване на матката след голям тумор е сложно, но е възможно - Топ новини

Когато приказваме за огромни тумори в региона на дребния таз при дамите в малко от случаите матката и яйчниците се реконструират и резервират. Този вид интервенции са високо рискови и комплицирани, което постанова доста деликатен избор от страна на пациента за екипа, на който да се довери.

Съвсем неотдавна в в столицата постъпва дама, която има миомни възли през последните 10 години. След като ситуацията й към този момент е толкоз тежко, че интервенцията е единственият й излаз, тя се доверява на доктор Бойко Димитров и доктор Тияна Николова, които не просто я връщат към всекидневие без болежка и тежест, само че и съумяват да запазят матката й – здравно достижение, което е почтено за удивление.

Д-р Димитров, каква е историята на 47-годишната К. Д., която се обръща към вас за помощ?

Пациентката се обърна към нас за помощ при започване на месец октомври, споделяйки за щедро и дълготрайно кръвотечение по време на и отвън менструация, както и дългогодишна терапия с кръвоспиращи лекарства. Беше осъществен гинекологичен обзор и ултразвуково проучване, което удостовери диагнозата миома утери.

Колко огромно беше образуванието?

Матката беше мощно уголемена и деформирана за сметка на няколко миомни възли, най-големият от които към 20 см.

Какво е причинявало то на дамата през годините?

Качеството й на живот е било мощно влошено, като ситуацията последователно се утежнявало. Усещала е тежест и дискомфорт в корема, имала е значителни, тежки и продължителни кръвотечения, които неколкократно са довеждали до тежка анемия. Поради боязън от интервенция и мощно предпочитание да резервира матката и детеродните си качества е изтърпяла това през всичките тези години.

Каква беше подготовката на вас и екипа ви, както и на самата К.Д. преди интервенцията?

Екипът от двама АГ експерти, анесезиологичен екип и инструментираща акушерка мина общоприета предоперативна подготовка, която включваше клинични и параклинични проучвания, консултация с анестезиолог, интернист, алерголог, с цел да сме уверени в гладкото протичане на интервенцията, както и пост-оперативния интервал.

Защо такива случаи не трябва да се оперират лапароскопски?

Едно от противопоказанията за този вид хирургия е съществуването на огромни туморни обединения, обхващащи забележителна част от коремната празнина. Запазването и реконструкцията на матката при лапароскопската хирургия са невъзможни, а всяка жена желае точно това.

Как мина тя, какъв брой време продължи, кое беше най-трудното?

Операцията мина безпрепятствено, продължи към два часа, като най-отговорно и мъчно беше да се реконструира отначало непокътнатата матката, което беше и главно предпочитание на дамата.

Защо случаите на реконструиране на матката при такива интервенции са толкоз малко?

Пръв и главен фактор е лисата на експерти, които да се наемат да запазят матката при премахване на такива обединения. Освен това този вид интервенция се води тежка интервенция и доста малко хора биха се справили.

Какво е общото положение на дамата в този момент?

Много се веселя, тъй като тя се възвърне доста бързо от интервенцията. Чувства се чудесно и пристигна необятно усмихната на контролните прегледи. Това е разбиваемо след всичко, което е изтърпяла през последните 10 години.

Какво ще посъветвате читателите ни – какви (и на каква честота) проучвания препоръчвате да правят, с цел да са сигурни, че са здрави?

Съветвам ги да намират време да се погрижат за здравето си и да не пропущат профилактичните си прегледи най-малко един път в годината.

Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР