Когато говорим за автономия, дори и да не е пълна,

...
Когато говорим за автономия, дори и да не е пълна,
Коментари Харесай

Костадинов: Правителството на ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ да поиска автономия за българите в Украйна

" Когато приказваме за автономност, даже и да не е цялостна, можем да разгледаме положителните образци. Например в Район Тараклия, Молдова, където също има българска общественост, нашите сънародници употребяват детайли на културната автономност и резервират националната си еднаквост. Ние знаем, че когато в Украйна се е провеждал референдум за отделянето на страната от Съюз на съветските социалистически републики, в Бесарабия е извършен и втори референдум за учредяването на независим „ Болградски народен окръг “, само че тогавашните украински управляващи са пренебрегнали този референдум, а актуалните управляващи се преструват, че подобен не се е състоял и се надяват, че никой не помни. "

Това се споделя в публична позиция на " Възраждане " по отношение на информация, популяризирана от някои медии, че българите в Украйна не желаят автономност.

" Ние желаеме българите в Украйна да имат права както българите в Тараклия. Разстоянието сред двата града е единствено 20 км., само че ги дели една граница и нашите сънародници в Тараклия са доста по-свободни от тези в Болград. Например в Тараклия и региона могат да гласоподават в български избори, а в Украйна не могат. Може и да бъркаме, само че ни посочете по кое време последно в Болград или в Измаил е имало българска изборна секция? Искаме нашите сънародници в Украйна свободно да се възползват от правото си на двойно поданство, а не да се постанова да крият българското си поданство, както е в този момент. Искаме равни права за тях, права като на сънародниците ни в Молдова ", показват от " Възраждане ".

" Ще настояваме пред към този момент постоянния кабинет Борисов 4, формиран от ПП-ДБ, Движение за права и свободи и ГЕРБ, да упорстват пред украинските управляващи за автономност на териториите, обитаеми с българи в Украйна. Напомняме на постоянното държавно управление, че всеки българин е национална полезност, и го призоваваме да си свърши работата като се погрижи за автономията на областите, населявани от наши сънародници в Украйна ", насочиха апел от " Възраждане ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР