Когато Джон Флорес и Майкъл Лейц търсят дом, в който

...
Когато Джон Флорес и Майкъл Лейц търсят дом, в който
Коментари Харесай

Сан Франциско е твърде скъп, затова купуват красива къща за 50 000 долара в Испания. Ето как

Когато Джон Флорес и Майкъл Лейц търсят дом, в който да прекарат идващия стадий от живота си, те осъзнават, че мястото, където живеят в Сан Франциско, е прекомерно скъпо.

Вместо това те стартират да търсят по-далеч - в последна сметка купуват красива 120-годишна триетажна къща в селска Испания за по-малко от 50 000 $.

Преди да се пенсионират, и Флорес, и Лейц са работили в областта на образованието в Съединени американски щати - Лейц е бил гимназиален преподавател по история, а Флорес - админ в Калифорнийския университет.
 width=
Макар да споделят, че и двамата харесват метода си на живот в Сан Франциско, те осъзнават, че ще бъде недостъпно да живеят чартърен с пенсии, доста по-ниски от заплатите им.

" Европа беше явен избор за нас ", споделя Лейц. " Аз съм частично немец и частично ирландец, тъй че в фамилията ни има европейски корени.  Джон е частично мексиканец, което прави испанската връзка, а и той приказва свободно испански.

" Най-близкият до калифорнийския метод на живот в Европа е Испания, тъй че изборът беше елементарен за нас. "

Лейц и Флорес не са сами. През последните години все по-голям брой американци се реалокират в Европа за бизнес и пенсиониране, като съгласно отчет на консултантската компания Global Citizen Solutions Испания се трансформира в най-предпочитаната дестинация.

Част от привлекателността евентуално се дължи на целогодишния мек климат и спокойния метод на живот в Испания, комбиниран с релативно евтини артикули от първа нужда, в това число висококачествена храна и вино.

Освен това през последните години условията за издаване на визи и престояване бяха доста улеснени. Испания желае да притегли непознати жители да живеят и работят, с цел да се оправи с големия проблем с обезлюдяването, изключително в селските региони, и приветства цифрови номади, както и заможни хора, пенсионери и притежатели на ваканционни жилища.

Намирането на уместно място и преместването в друга страна по никакъв начин не е елементарно за Флорес и Лейц.

" Бяхме наясно, че преместването не е без трудности ", споделя Лейц. " Никога не бях предприемал сходно начинание, само че доста години преди да го срещна, Джон беше направил нещо сходно във Финикс, затова имаше повече хрумвания от мен. "

Неизбежно двойката е трябвало да се оправи с голям брой провокации при преместването. Покупката и продажбата на парцели в Европа е доста друга от тази в Съединени американски щати. Целият развой е доста по-официален, включващ нотариуси, поземлени регистри и длъжностни лица като върли преводачи.

Освен това има и езикови бариери и културни шокове. Като пенсионери Флорес и Лейц не се тормозят за учебните заведения и образованието - главен фактор за бъдещите емигранти, които се местят в Европа с деца.

Сиести и сънливи неделни дни

Тъй като и двамата работеха като учители, имаха доста ваканции и ги използваха, с цел да опознаят Испания и Европа в очакване на преместването си.

Испания е голяма страна с доста разнообразни райони - от покритите със сняг планини на север до плажовете и островите в Средиземно море. Има селски долини, дребни, сантиментални селца и огромни градове като Мадрид, Барселона, Севиля и Малага.

Флорес и Лейц не бързат и пътуват на всички места в продължение на няколко години, като регистрират културните промени като дългата сиеста в Испания, многочислените публични празници и обстоятелството, че магазините не работят в неделя.

След като избират Испания и откакто към момента не са се пенсионирали, те стартират подготовката си, като усвояват локалния език - нещо, което към този момент им е познато от живота в Калифорния.

" Усъвършенстването на испанския език в действителност е моят приоритет в този момент, когато всичко останало е решено ", споделя Лейц. " За всекидневието е доста значимо да мога да поддържам връзка с служащите и локалните хора. "

Когато се стигна до търсене на жилище, първата им спирка беше Валенсия - хубав град и пристанище на Средиземно море в югоизточна Испания.

Валенсия - известна с портокалите, националното ядене паеля, архитектурата, керамиката и културата - става техен дом за три години, до момента в който живеят чартърен.

 Градът обаче е отвън техния ценови диапазон, когато става въпрос за закупуване на жилище на техните пенсии. Освен това те търсеха по-селско място - за предпочитане жилище, което да могат да ремонтират по собствен усет.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР