Когато децата ни посещават училище заедно с българи, те получават

...
Когато децата ни посещават училище заедно с българи, те получават
Коментари Харесай

Германско издание: Апартейд в български училища

" Когато децата ни посещават учебно заведение дружно с българи, те получават по-добро обучение и се социализират по-добре ", споделя един татко от Столипиново. В Пловдив апартейдът стартира още в учебно заведение, твърди немско издание.

Йосиф от Столипиново към този момент е в трети клас. В учебното заведение му, което се намира в прилежащия квартал Изгрев, има доста българчета. Йосиф с наслада си спомня за своя първи образователен ден, за празненството и новите другарства. Така стартира просторен репортаж от Пловдив на ostpol.de*, от който научаваме, че Йосиф е имал по-добър старт в учебно заведение, в сравнение с неговите връстници от Столипиново.

" Много от тях в началото не схващат какво им споделя учителката. А аз приказвам добре български - у дома всички приказваме на български. Но доста от децата тук схващат единствено турски ", споделя осемгодишното момче пред репортера.

И фактически - множеството деца от Столипиново се сблъскват с българския език едвам когато тръгнат на учебно заведение, тъй като в най-голямото ромско гето на Балканите се приказва главно турски, написа създателят на репортажа Андреас Кунц. Той показва, че множеството учебни заведения в и към Столипиново са претъпкани и заради това децата са принудени да учат на две смени.

Това припомня за расовата сегрегация в Съединени американски щати

През последните 30 години в Пловдив са се случили неща, които припомнят за расовата сегрегация в южните американски щати и за апартейда в Южна Африка, написа Кунц. Той разяснява, че казусът потегля още от социализма - още тогава в трите огромни учебни заведения в Столипиново са се обучавали най-вече ромски деца. Тези учебни заведения за професионално образование са били замислени като ковачница за покорни и послушни служащи, нужни за построяването на Народната република. Ромите е трябвало да се включат интензивно в построяването на железопътни линии, прокопаването на тунели или да се трудят неуморно в тежката индустрия, показва създателят.

 Виж още " Билд ": Как ромите от Столипиново отиват в Германия поради надбавки (видео)
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР