Когато чуем за айсберг, вероятно първо се сещаме за Титаник

...
Когато чуем за айсберг, вероятно първо се сещаме за Титаник
Коментари Харесай

Какво се случва с най-големия айсберг в света

Когато чуем за айсберг, евентуално първо се сещаме за Титаник и неговото поглъщане, провокирано от голям мразовит пай. Но през днешния ден има един по-известен айсберг, кръстен A23a. Той е освен най-големият, само че и един от най-старите в света. А ето и за какво всички приказват за него в последните дни.
 Пореден нов остров се появи край крайбрежията на Япония в Тихия океан
Защо Япония постоянно се " снабдява " с нови острови

Специфични геоложки и географски фактори

Огромното парче лед е два пъти по-голямо от територията на Лондон. Дебелината му е към 400 метра, а площта е близо 4000 квадратни километра. A23a се откъсва от ледения шелф на Филхнер-Роне през 1986 година, отделя се и се спуска съвсем незабавно на дъното на морето Море Уедъл, намиращо се край крайбрежията на Западна Антарктида.

Сега този айсберг, стоял десетилетия на морското дъно, е в придвижване. Учените са открили, че в последната година той се е движел бързо и е на път да напусне антарктическите води. Засега обаче не е ясна точната причина, довела до това интензивно придвижване след повече от три десетилетия застой. 

is the largest in the world

After being stuck on the ocean floor for over 30 years, it has started to drift again in recent months images from
19 and 31 October
12 and 24 November
— Copernicus EU (@CopernicusEU)
Вероятно с течение на времето се е случило изтъняване на долните пластове, което е довело до по-голяма пъргавина и му е разрешило да се освободи от дъното и да стартира да се движи благодарение на теченията в океана. Вероятно и климатичните промени и стоплянето на водата в Световния океан са дали своя принос за явлението.
 “Златното яйце ” на дъното на Тихия океан - какво може да съставлява то съгласно учените
Мистерията от дъното на Тихия океан “като от филм на ужасите ”

Какви са догатките на учените

Учените дефинират, че скоростта, с която се движи сега, е към пет километра дневно. Очаква се A32a в този момент да се придвижи към Южния океан по пътека, известна като " алея на айсберга ", по кяото се придвижват и други като него. Но е огромна необичайност парче ред с това големи размери да се види в придвижване, предава CNN.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР