Когато човек е извън България, понякога може да оцени дори

...
Когато човек е извън България, понякога може да оцени дори
Коментари Харесай

Петков: Благодаря на отбора, че бяхме рамо до рамо, за да се случат стъпките в правилната посока

„ Когато човек е отвън България, от време на време може да оцени даже по-добре какъв брой е хубава страната ни. Някак хванати от борбите на всекидневието, забравяме, че живеем в едно райско кътче и зависи единствено от нас да си го създадем малко по- уредено и всички ние да сме малко по-щастливи, че живеем в него дружно. “ Това показа във фейсбук съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

 

Ето какво написа още той:

 

„ Аз персонално съм удовлетворен от равносметката за тази година, и макар че човек желае да реализира постоянно повече и по-бързо, действително доста неща се случиха, които ми дават вяра и за 2024. Ето някои от тях:


Излязохме от спиралата от избори, които водеха до краткосрочно и несигурно държавно ръководство без ясна посока. Управлението в настоящето постоянно държавно управление е мъчно, само че в реалност произлизащата от него непрекъсната политическа конкуренция направи по този начин, че нещата станаха по-прозрачни, корупцията стана по-рискова и лимитирана. Крайният резултат стана по-добър за хората, като политическите партии заплатиха и не престават да заплащат политическа цена за взаимната си работа.


Положихме основите за същинска дълбока промяна в правосъдната система, която от години не се случваше. Та през днешния ден имаме основен прокурор, който може да бъде разследван от самостоятелен арбитър, прокурор, който не е всесилен, който не може да командва всеки обвинител в страната. Институцията, на която хората разчитат за правдивост, стартира да се освобождава и демократизира за пръв път от три десетилетия.

 

Измерителят за нейния триумф е нещо недоловимо, само че действително: участниците в правосъдната система поради новите правила все по-малко ще могат да пазят подмолни ползи и от ден на ден ще би трябвало да работят за хората, в случай че желаят и те самите да не попаднат под ударите на тези нови правила.


Върнахме си доверието на външните сътрудници и заприличахме на естествена европейска страна. Неведнъж съм водил персонално диалози с Марк Рюте и знам, че той не просто подвигна ветото за Шенген, той действително ни сподели “аз Ви имам вяра, че ставате правова страна освен на хартия, само че и на процедура ”. Вчера станахме пълновръстен член на Шенген, който би трябвало да извърши условия, идентични за всички останали страни от Съюза. Колко хубаво е, че едното от тези условия, е Европа и Фронтекс да усили доста наличието си с защитата на границата, а Европейската комисия да ни даде още средства, с цел да си укрепим границата, тъй че да пази по-добре от мигранти. И да, допускам, че за трафикантите на хора, за наркоразпространението, за контрабандата, това не е добра вест. Предполагам, че и тази спомагателна интеграция на България към Европа не е добра вест за Путин, който от ден на ден изпуска въздействието си в България. Губи въздействието даже и чисто алегорично: може би скоро най-високият монумент в столицата ще бъде на Левски, Ботев или на някой наш български цар, вместо съветския шмайзер, който 70 години беше над главите на всички българи.


А помните ли страховете, че държавната хазна е пробита, ще банкрутираме и страшните дългови спирали, които се рисуваха за края на годината?

 

Служебното държавно управление внесе бюджет с недостиг над 6%, и внуши боязън даже у тези, разбиращи от финанси. А се оказа, че бюджетният недостиг ще бъде фрапантно по-нисък от 3% за 2023. И в идващият бюджет дефицитът - макар нарастването на пенсиите с 11%, макар нарастването на парите за опазване на здравето, обучение и просвета, макар рекордната капиталова стратегия от 10 милиарда, ще бъде отново под 3%. Колко хубаво е, когато парите на хората отиват при хората!


И не знам дали забелязахте, че България за трето тримесечие на 2023 е на второ място по покачване на заплатите в Европейския съюз с растеж от 15.8%. За феновете на Орбан в България и на неговата политика, желая да кажа, че Унгария изостава по отношение на България по растеж на заплатите за този интервал. Когато обстоятелствата говорят…


За мен персонално три промени, за които от години съм си мечтал, също се придвижиха напред през 2023.


Винаги ме е боляло да виждам по какъв начин Сингапур, Корея, Япония и дори страни като Турция си връщат назад най-успелите студенти от топ университетите да работят за страните си, а България свободно пускаше най-успешните си деца да се губят по света и да строят непознати страни, с цел да заплащат студентските си заеми и след това в никакъв случай да не се приберат. С този бюджет това се промени, през днешния ден на всяко българче, което е признато в топ университет и реши да се върне в България и да работи за страната си, страната ще му помогне с високите академични такси. Време е да стартираме да пазим българския гений и да си го връщаме да работи за построяването на нашата татковина. Програмата Стефан Стамболов е към този момент факт за България и ще стартира да връща младите българи назад.


Втората смяна, която към този момент е реалност, е, че всички деца в България с диабет към този момент имат датчици, които усилват техния надзор върху кръвната захар и тяхната дълготрайност на живот и се работи за още спомагателна поддръжка през 2024.


И може би още една дребна смяна, която ми е на сърце, е ограничаването на 500 м зад трите плажа Корал, Иракли и Карадере да не може да се слага даже ограда и тези красиви кътчета на Черноморието ще ги запазим в най-естествения им тип за нашите деца!


Има още доста промени, които движат нашата България напред с дребни стъпки, само че в вярната посока. И по този начин макар хилядите рецензии, макар стотиците страхове на хората, макар десетките подозрения, аз се усещам задоволен от работата ни през 2023.


Благодаря на целия тим, че бяхме един до друг, с цел да се случат тези стъпки в вярната посока. Благодаря и на тима, който скочи, с цел да промени и обитаемоте си места с вяра да имаме транспарантни сполучливи европейски градове и села, където хората са в действителност най-големият приоритет, а локална власт е там, с цел да им служи.


Следващата година можем да създадем България още по-напреднала, още по-силна, още по-близо до една развита европейска страна, в която жителите са разбрали, че същинските триумфи зависят от тях самите и се гордеят с това, което са постигнали дружно в нашата блага татковина!


Честита Нова Година! “

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР