Когато човек чуе израза “космическа совалка, той обикновено се сеща

...
Когато човек чуе израза “космическа совалка, той обикновено се сеща
Коментари Харесай

Европейската космическа агенция ще изстреля малка космическа совалка до края на годината!

Когато човек чуе израза “космическа совалка ”, той нормално се сеща за към този момент пенсионираните кораби на НАСА или за руската машина “Буран ”. Но с изключение на тях в историята са били построявани и други галактически самолети – още ранния X-15 през 1962 година, “СпейсШипУан ” през 2004 година и неговия правоприемник “СпейсШипТу ”, галактическия аероплан на Боинг X-37. 

Изглежда, че Европейската галактическа организация (ЕКА) има интерес от разработка на собствен личен възвращаем галактически транспортен съд. Агенцията не е провеждала опит за създаването на сходен транспортен съд от 1998 година, когато изстреля свое лично копие на американска капсула “Аполо ”. Но тя в никакъв случай не бе употребена още веднъж и планът беше зарязан.

Сега ЕКА е построила собствен космоплан с име Intermediate eXperimental Vehicle (IXV). Това на практика е дребна галактическа совалка. Тя беше доставена в Холандия в края на юни, където ще претърпи финалните проби преди изстрелването в края на годината.

 ESA Intermediate eXperimental Vehicle

Европейският космоплан Intermediate eXperimental Vehicle може да полети до края на 2014 година Image credit: ESA

Засега по проект се обрисува изстрелване на галактическия транспортен съд в роботизиран режим през месец ноември тази година. Ракетата-носител ще бъде “Вега ”. Ако всичко е наред, IXV ще доближи височина от над 300 километра – т.е. близо такава височина, на каквато лети “Международната галактическа станция ”. Мини-совалката ще направи една обиколка към Земята, след което ще се приводни в Тихия океан.

 ESA Mini Shuttle unboxed

Възвращаемият транспортен съд IXV, който бе разопакован скоро след идването си в Холандия за окончателните проби. Credit: ESA/Anneke Le Floc’h

Ако тестовият полет е сполучлив, Европейската галактическа организация се надява да построи по-голям и по-гъвкав транспортен съд, основан на същата технология. Не е ясно по какъв начин тъкмо ще се осъществя плана, с типичните бюрократични пречки, само че в случай че Европа успее, това ще е огромно достижение за локалната космонавтика.

Все отново това е технология, която би трябвало да бъде развита, в случай че някой ден Европа стартира да организира и пилотирани галактически полети.

За повече информация: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР