Когато бях дете, бедствието, за което се притеснявахме най-много, беше

...
Когато бях дете, бедствието, за което се притеснявахме най-много, беше
Коментари Харесай

Бил Гейтс преди 5 години: „Не сме готови за следващата епидемия”

Когато бях дете, бедствието, за което се притеснявахме най-вече, беше нуклеарната война. Тогава имахме нещо като варел в мазето си, цялостен с кутии с храна, и вода. Когато дойдеше нуклеарната офанзива, ние трябваше да слезем долу...

Днес най-големият риск от световна злополука не наподобява по този начин. Вместо това наподобява по този начин - в случай че нещо убие над 10 милиона души през идващите няколко десетилетия, това най-вероятно ще бъде мощно инфектиран вирус, а не война...
Всъщност инвестирахме доста малко в система за прекъсване на епидемии. Не сме подготвени за идната. Нека разгледаме еболата. Проблемът не беше в това, че имаше система, която не работи задоволително добре, казусът беше в това, че изобщо не разполагахме с такава.
Всъщност има някои много явни основни изчезнали части. Нямахме група епидемиолози, подготвени да отидат и да видят каква е заболяването и до каква степен се е популяризирала. Докладите за случаите  бяха извънредно неточни. Нямахме подготвени медицински екипи и метод да подготвим хората...
Сега във филмите е напълно друго. Има група красиви епидемиолози, подготвени да работят на всички места и избавят обстановката, само че това е просто чист Холивуд. Ако се провалим в подготовката си, това може да докара до това, че идната зараза ще бъде фрапантно по-пагубна от ебола.
Нека да разгледаме развиването й - починаха към 10 000 души и съвсем всички бяха в три западноафрикански страни. Има 3 аргументи, заради които заболяването не се популяризира повече:Имаше в действителност героична работа от страна на здравните служащи. Те намериха болните хора и предотвратиха по-нататъшни инфекции.Второто е естеството на вируса. Еболата не се популяризира във въздуха. И хората, които са заболели, са в толкоз тежко положение, че са приковани на легло (не могат да сеят зараза).Трето, еболата не попадна в доста градски региони. И това си беше просто шанс. Ако това бе станало, броят на случаите щеше да бъде доста по-голям.Така че идващия път може да нямаме толкоз шанс. Може да се появи вирус, при който хората да се усещат задоволително добре, до момента в който са заразни, че се качват в аероплан или отиват на пазар.

Източникът на вируса може да бъде естествена зараза като ебола или биотероризъм. Всъщност, дано да разгледаме модел на вирус, публикуван във въздуха, като испанския грип през 1918 година И по този начин, ето какво ще се случи: той ще се популяризира по целия свят доста, доста бързо. И може да има над 30 милиона души, починали от тази зараза.
Така че това е сериозен проблем и би трябвало да сме загрижени. Но в действителност можем да изградим в действителност добра система за реакция. Имаме преимуществата на цялата просвета и технологии. Имаме мобилни телефони, с цел да получаваме информация от обществеността и да им предоставяме информация. Имаме сателитни карти, където можем да забележим хората и къде се движат. Имаме прогрес в биологията, който би трябвало трагично да промени времето на противоположна връзка, с цел да разгледаме патогена и да можем да създадем подобаващи медикаменти и ваксини.
Така че можем да имаме принадлежности, само че те би трябвало да бъдат включени в цялостната световна здравна система. И имаме потребност от подготвеност - както вършим за война. Войниците са на цялостно работно време, НАТО има мобилно звено, което може да се разпростира доста бързо. НАТО организира доста военни игри, с цел да ревизира добре подготвени ли са хората...
Кои са основните части? Първо, имаме потребност от надеждни здравни системи в бедните страни. Имаме потребност от медицински запас: доста хора, които организират образования. И тогава би трябвало да съвместим техните умения с тези на военните – да вземем за пример от способността на армията да се движи бързо и да обезпечава сигурни зони. Трябва да вършим симулации, а не военни игри, тъй че да забележим къде са дупките. Последният път, когато се имаше такава игра в Съединените щати, беше през 2001 година, и не мина толкоз добре. Засега резултатът е микроби: 1, хора: 0. И най-после, имаме потребност от доста усъвършенствани проучвания и разработки в региона на имунизациите и диагностиката.
Сега нямам прецизен бюджет какво би коствало това, само че съм сигурен, че е доста непретенциозен спрямо евентуалната щета. Световната банка пресмята, че в случай че имаме международна зараза от грип, световното благосъстояние ще намалее с над 3 трилиона $ и ще имаме милиони умряли. Тези вложения оферират обилни изгоди, с изключение на просто да бъдем подготвени за зараза. Тези неща биха създали света по-справедлив и по-безопасен.
Затова считам, че това би трябвало да бъде безусловно приоритет. Няма потребност да се паникьосвате. Не е нужно да съхраняваме консерви или да слизате в мазето. Но би трябвало да продължим, тъй като времето не е на наша страна. В реалност, в случай че има едно позитивно нещо, което може да излезе от епидемията от ебола, това е, че може да послужи като ранно предизвестие, пробуждане, с цел да се подготвим. Ако стартираме в този момент, можем да сме подготвени за идната зараза.
Реч на Бил Гейтс по време на TED, извършена през април 2015 година
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР