Когато бившите съветски елити – КГБ и военните, чрез войната

...
Когато бившите съветски елити – КГБ и военните, чрез войната
Коментари Харесай

Проф. Димитър Вацов: Войната сви възможностите за отвоюване на държавата от мафията

" Когато някогашните руски елити – Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и военните, посредством войната против Украйна се опиват да вземат геополитически реванш, няма чудно, че превзетата страна – т.е. същите тези елити у нас – също се пробват да вземат реванш. Гешев и прокуратурата, тръгвайки да проверяват ДАНС и най-много влизайки в Министерския съвет, вършат стъпки тъкмо към това ".

Това сподели проф. Димитър Вацов, мъдрец, културолог и учител в Нов български университет, в предаването " Денят с Веселин Дремджиев " по TV+ и TV1.

" За страдание войната значително прекъсна или най-малкото сви опциите за отвоюване на страната от мафията. Външнополитическият проект измести вътрешния. При такава ужасна покруса, която се разиграва до нас, това е разумно, само че въпреки всичко е тъжно ", сподели още той.

" Поради това България мъчно възвръща държавния си интегритет. Управляващата коалиция е „ нежно постоянна “, тъй като никоя от партиите няма интерес да я разпадне. Българска социалистическа партия губи твърдия си проруски електорат от " Възраждане ", Има Такъв Народ няма политически образ и е на път да изчезне от електоралния радар, а Демократична България към момента не могат да се съвземат от електоралната загуба и да поемат водачество. Политическа партия към момента не е партия, само че към този момент Кирил Петков съумява в персонално качество сполучливо да сърфира в разчувстваното море ", разяснява проф. Вацов.

" Румен Радев отново се завърна към разкрачената или приклекнала позиция, с която завоюва изборите през 2016 година – Крим хем „ de facto е съветски “, хем „ de jure не е “. Засега не е ясно каква е логиката зад това назад придвижване – психическа или политическа. Дали това е просто пустославие, което не му разрешава, даже и в рискова обстановка, да се отхвърли директно от свои думи и да се окаже „ некохерентен “? Или е политически план, чието острие е Стефан Янев?

Кое от двете - скоро ще стане ясно. Проектът „ Янев “, в случай че няма избори незабавно, ще изгуби вятър в платната. Т.е. в случай че Радев в действителност желае да влага в Янев, той би трябвало да се конфронтира директно с държавното управление и да се опита да го смъкна. Ако не го направи, обяснението или е пустославие, или Радев към този момент е решил, че планът „ Янев “ няма бъдеще ", счита още той.

" А подобен план в действителност няма бъдеще, тъй като обстановката става все по-черно-бяла – убийствено еднопосочна, с всяка последваща съветска бомба. Нещо повече, всяка последваща бомба убива не просто опцията за легитимация на дейностите на Русия, само че убива и Русия безусловно. Защото все по-вероятно става тя да загуби войната на бойното поле и тогава тази покруса ще свърши до месеци, като Руската федерация, в сегашния ѝ имперско-фашистки тип, ще загине. Разбира се, допустимо е Русия до месец да успее да разгласи и някаква частична победа – да отдели част от Украйна, само че това ще е с цената освен на основаването на една безконечна язва на партизанска война, само че и с цената на тежки репресии във вътрешността и тежко обедняване. В модерни условия сходно с напрежение от гнет и беднотия тоталитарно тяло ще имплозира по-бързо от Съюз на съветските социалистически републики – за 5-10 години, допускам ", изясни професорът.

" Но има и нещо хубаво за нас от този смут, както споделя Бимбалов. А точно, войната непосредствено осветява путинските пропагандисти и тролове вкъщи, на които сигурно не им е чист косъмът. Преди пет години направихме едно огромно проучване, в което показахме по какъв начин върви проруската агитация в българските медии след анексията на Крим. За четири години (2013-2016 г.) тази агитация се подвигна у нас с десетки, а в някои сегменти и стотици пъти. Сега берем плодовете на това, което бе посято тогава. Сега виждаме, че кохортата от представители и медии, които повтарят опорките на Путин, се е свила. Само във Facebook към момента наподобява, че съветската позиция е „ различна “ и че тежи колкото естествената човешка позиция към войната. Така е, тъй като към Facebook са ориентирани съветските парични вложения в този момент, а и там е по-анонимно – по-безобидно за съответния пропагандист да прокарва путинска агитация. В формалните медии съветската „ позиция “ е просто неприлична и все по-малко хора се прежалват да я приказват ", сподели още той.

" Всъщност в най-голямо усложнение са левите у нас. Някои от тях дълго повтаряха редица опорки на Путин. Истината е, че кремълската агитация преди десетина години им открадна езика – открадна им рецензиите към Запада, към капитализма, като преписа причините им, с цел да ги използва за фашистки цели. И в този момент те внезапно се оказват в парадоксална обстановка – хем желаят да подлагат на критика Запада, хем не могат, с цел да не се окажат путинисти, т.е. елементарни фашисти. И по тази причина търсят леговище в пацифизма. Само че пацифизмът не е никакво леговище, когато ти – както става с милиони украинци – си седиш добродушно у дома с децата и възрастните, а бомбите падат върху блока ти ", приключи той.

Целия диалог можете да гледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР