Когато албанският премиер Еди Рама говори на пресконференция на Срещата

...
Когато албанският премиер Еди Рама говори на пресконференция на Срещата
Коментари Харесай

Коментар от Албания: Рама е прав, Албания е горда, България се държи като побойник

Когато албанският министър председател Еди Рама приказва на конференция на Срещата на върха на Западните Балкани през вчерашния ден следобяд в Брюксел, аз се приготвих за премеждие и не чаках да се съглася с него. И въпреки всичко ето ни тук, написа албанското издание " Екзит ".

Рама е прочут със своя категоричен, много недодялан метод на говорене, постоянно в ущърб на други политици, гражданско общество или медии, само че този път негова жертва беше Европейски Съюз и той беше прав да се насочи към тях.

" Съжалявам ги. Надявам се, че можем да им помогнем ", сподели Рама; той изрази своята " дълбока тъга " за Европейски Съюз, като сподели, че духът на разширението е " крив ".

Но той не спря дотук. Той приказва за " импотентността ", " позора " и " срама ", които България би трябвало да изпитва и упрекна съюза, че не е в положение да освободи двама заложници. Той се зае с въпроса за Косово и неналичието на визова либерализация и даже подлага на критика своя другар, сръбския президент Александър Вучич, за метода, по който се отнася със страната.
 Еди Рама към България: Или вдигнете ветото, или ще ме търпите
Еди Рама към България: Или вдигнете ветото, или ще ме търпите

Бившият албански министър председател Сали Бериша се извини на България за острите думи на Рама

Срещата на върха в четвъртък бе пагубен неуспех. Нямаше безвизово пътешестване за Косово, нямаше действителни апели към Сърбия по отношение на глобите, нямаше договаряния за присъединение на Албания и Северна Македония, нямаше статут на претендент за Босна и Херцеговина, беше анулирана конференцията на водачите на Европейски Съюз и даже нямаше документално изказване.

Но все пак Албания си потегли с високо вдигната глава. Нямаше умолявания, никакви молби и никакво признание на проваляне. Рама описа на света, без да се нервира, с малко комизъм и без никакво обезсърчение.

Хората гледат прекомерно дълго на претендентите от Западните Балкани със страдание. Неуспехът им да напреднат е мотив за смешки и огромна част от останалата част от блока счита, че страните в района безусловно обезверено желаят да се причислят и ще създадат всичко, с цел да го създадат.

Албания е една от най-проевропейските страни в района, както сподели Рама, това е като " вяра " за албанците. Но това не значи, че са подготвени да пожертват гордостта си.

Албания, най-малко на хартия, извърши всички условия. Тя направи опит за промени и реализира прочут прогрес. Обеща да поддържа полезностите на Европейски Съюз и въпреки че много постоянно пропуща задачата, мисля, че можем да кажем, че нещата са по-добри, в сравнение с преди 10, 15 или 30 години.

Ако Рама на сцената говореше единствено за отчаяние и очаквания, той щеше да накара страната и нейния народ да наподобяват слаби пред цяла Европа. Но като стои там и споделя на всички най-високопоставени дипломати, политици и международни медии от блока истината - че сега Европейски Съюз е неразбория - беше най-хубавият метод да се направи това.

Дипломатите и водачите на Европейски Съюз са привикнали да им се угажда. Те са привикнали на хълцане, угодничество, деликатно написани речи и позиции, политическа уместност и банални думи.
 Сали Бериша се извини вместо Еди Рама, който продължава да приказва против България
Сали Бериша се извини вместо Еди Рама, който продължава да приказва против България

Рама не съставлява мисленето на албанците, твърди Бериша

Те не са привикнали хората да ги приканват и да ги карат да дават отговор или да постановат рецензия, изключително сътрудник - в тази ситуация водач на европейска страна. Те сигурно не са привикнали някой от Балканите и страна отвън Европейски Съюз (която всички знаем, че те възприемат като по-малка) да употребява корав и извънредно сериозен език против тях.

Но може би някой трябваше да го направи по-рано, в сравнение с късно. Щастливи сме, че това беше албанец. Албания попадна в заглавията, мнения бяха оповестени на целия континент и по-далеч, а мнозина в Брюксел му се възхищаваха за неговата позиция.

Да, Албания и районът се нуждаят от Европейски Съюз. Да, трябват ни средства. Да, имаме потребност от опциите и изгодите, които участието носи, само че не за сметка на горделивост, достолепие и чест.

Той беше прав да нападна и България. София се държи като хулиган, неопитен за компромис и проектира личните си вътрешнополитически провали, вкоренени в национализъм и шовинизъм, върху друга страна. Защо милиони хора би трябвало да страдат от продължителна неустановеност, водеща до всеобща имиграция и дълбоки публични разриви, тъй като друга страна не може да подреди вътрешната си политика?

Въпреки че не съм склонен с другарските връзки със Сърбия или каквото и да било, което излиза от устата на Вучич, виждам, че до момента в който е изправена пред фантазията за Европейски Съюз, Албания се е стремяла да укрепи районните мрежи. В последна сметка обезверените времена изискват обезверени ограничения.

Смятам ли, че вчерашната тирада ще промени нещо? Не. Вярвам ли, че дипломатично това беше най-умният ход? Времето ще покаже. Но считам ли, че това трябваше да се каже и напусна ли Албания с непокътнато достолепие? Абсолютно.
 Mакрон поздрави България, Шолц ще проучва решението за РСМ
Mакрон поздрави България, Шолц ще проучва решението за РСМ

Карл Нехамер предвижда нови полемики, изключително от страна на РСМ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР