Кофеинът активира така нареченото конвергентно мислене, което отговаря за намирането

...
Кофеинът активира така нареченото конвергентно мислене, което отговаря за намирането
Коментари Харесай

Учени: Преди важно решение, пийте кафе

Кофеинът задейства по този начин нареченото конвергентно мислене, което дава отговор за намирането на съответни решения. До подобен извод са стигнали американски психолози, които са анализирали въздействието на това вещество върху метода на мислене. Резултатите от проучването са оповестени в списание „ Consciousness and Cognition ”, съобщи БГНЕС.
Кафето е най-разпространения психотропен артикул в света.
В Съединени американски щати 85 % от възрастното население пие минимум по една чаша кафе дневно. Известно е, че кофеинът покачва концентрацията, двигателния и прочувствения тонус. Досега обаче не е изследвано въздействието му върху креативното мислене и способността на човек да намира решение на разнообразни проблеми или излаз от някаква обстановка.
Психолози от университетите в Арканзас и в Северна Каролина са проучили по какъв начин кофеинът въздейства върху двата вида мислене у индивида – конвергентното и дивергентното. Първото дава отговор за търсенето на съответно решение на проблеми и намирането на един „ верен ” отговор. Второто, таман противоположното, основава поток от хрумвания, генерира набор от забавни и истински решения. То е особено за креативните натури.
В западната просвета кофеинът се асоциира с креативен занимания и метод на живот. Писателите биват представяни с чаша кафе в ръка, а програмистите – с енергийни питиета, написа в проучването.
Проведените проби, обаче, посочили, че кофеинът не оказва никакво въздействие върху дивергентното мислене, т.е. не подтиква креативните процеси. Затова пък покачва способността на човек да се концентрира и да взема решение разнообразни проблеми.
Двеста мг кофеин усъвършенстват доста решението на проблеми. Те не се отразяват на креативното мислене, само че и не утежняват резултатите, тъй че пиенето на кафе не пречи на създателите.
Наблюденията посочили, че кофеинът не се е отразил върху работата на паметта, само че пък е подобрил настроението на участниците в опита.
Според учените, позитивното въздействие на кофеина върху способността да се намират решения е в цялостен синхрон с други негови когнитивни преимущества – способността за централизация, бдителност, вглъбеност. Освен това кофеинът е стимулант за двигателната и мозъчната интензивност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР