Кое е най-скъпото кафе в света през 2021г.? Ще се

...
Кое е най-скъпото кафе в света през 2021г.? Ще се
Коментари Харесай

5-те най-скъпи кафета в света

Кое е най-скъпото кафе в света през 2021г.? Ще се изненадате ли, в случай че ви кажа, че излиза от слонове, безусловно.

Кафе-компанията Black Ivory в Тайланд, храни слонове със зърна от сорта Арабика. След това екскретираните зърна се пекат и преработват с цел да се трансфорат в най-скъпото кафе в света, което ще ви ободри рано сутринта.

Ако смятате, че най-скъпото кафе в света, извадено от слоновата тор не е за вас, няма проблем, ето и други скъпи марки кафе.

5). Hacienda La Esmeralda

Цена: 1 кг 220-400 $

Това кафе печели голям брой награди за първо място в международните състезания за кафе през последните години.

Произведено е единствено от кафени дървета от сортове Geisha, дърво, което пораства извънредно на 1500 метра надморска височина. Използва се специфичен развой за измиване, сушене и печене на зърната.

Този необичаен кафе деликатес, предлага едно целодневно преживяване за ценители със своя приказен и богат усет.

4). Ospina coffee

Цена: 1 кг 550 $ – приблизително

фотография (ospinacoffee.com)

Това кафе се предлага от друга фамилна компания и в този момент се управлява от член от пето потомство на семейство Ospina.

Имението създава единствено кафе от зърна Arabica Typica, които са просвета, която изисква доста внимание и доста характерни способи на произвеждане.

Отглежда се извънредно на надморска височина от 7500 фута в пепелявите вулканични планини на колумбийската провинция Антиокия.

Зърната Arabica Typica е най-добре да се отглежда на сянка и тази плантация има отличното преимущество с заслон от тропически гори.

Този способ на развъждане има по-добър резултат върху локалната среда спрямо някои други способи, а компанията Ospina е сертифицирана и за добър шеф, което значи, че се придържа към разпоредбите за положителни условия и заплати на служащите си.

3). Finca El Injerto Coffee

Цена: 1 кг 40-1100 $

Хесус Агире Панама е първият притежател на тази плантация. Около 1900г. той стартира засаждането и производството на КАФЕ и назовава фермата EL INJERTO, защото „ injerto “ е название на плод, локален за региона.

Днес фермата се ръководи от третото и четвъртото потомство на семейство Aguirre, което работи в стопанството от 1956г., когато производството е почти триста (300) торби с пергаментно кафе.

Брането на семената от кафе се прави на ръка, като се берат единствено зърната, които са достигнали оптимално равнище на зрялост. След усърдно измиване, кафето се слага в специфични резервоари, облицовани с остъклени плочки, като се изчаква времето, належащо за приемане на точката на естествена ферментация.

След това кафените зърна се измиват с естествена чиста вода, кафето се накисва в чиста вода за 24 часа, по-късно се подлага на авансово сушене, изсъхнало смиляне и печене.

2). Kopi Luwak / Копи Лувак

Цена: 1 кг 220-1300 $

Това кафе се създава в Индонезия от азиатски палмови цивеки. Тези диви животни употребяват кафените плодове и в процеса на храносмилане, те ферментират.

След това изхвърлят кафените зърна с изпражненията си, откъдето се събират и преработват.

Уникалният усет на това кафе е поради ензимите, секретирани от цивитата по време на храносмилането. Преминаването през храносмилателния им тракт лишава горчивината от зърната, създавайки това, което се допуска, че е най-гладкото кафе в света.

Това е може би един от най-известните образци за най-скъпото кафе в света. Историята на Kopi Luwak може да се наблюдава до района Суматра, както и до Ява, Бали, Сулавеси и други области на Индонезия.

Някои хора може неправилно да мислят, че Kopi Luwak е вид кафе, само че това е просто характерна форма на обработка.

Kopi Luwak получи свръх гласност през последните години, заради което търсенето на това кафе нарастна в целия свят.

За страдание, в опит да задоволят бързо възходящото търсене, доста производители започнаха да се отнасят нечовешко към пълзящите котки – цивети. За по огромна продукция, те държат котките в кафези, принуждавайки ги да се хранят с кафе.

1). Black Ivory Coffee / Черно кафе от слонова кост

Цена: 1 кг 2000 $

фотография (blackivorycoffee.com)

Името звучи готино, даже леко мистериозно, това е супер, въпреки всичко това е най-скъпото кафе в света. Но това е по този начин, до момента в който не разберете, че в действителност става въпрос за изпражнения от слон.

Това кафе е създадено от зърна Арабика от компанията за кафе Black Ivory Coffee в Тайланд. Подобно на Kopi luwak, само че тук има слонове, които употребяват кафените зърна Арабика и ги обработват по време на храносмилането.

Стомашната им киселина разгражда протеините на зърната и обезпечава присъщия и постоянен усет на ободряващата напитката с купа – най-скъпото кафе в света.

Изключително високата цена на Black Ivory се дължи на компликациите при извличането на цели зърна – слоновете имат навика да дъвчат множеството от тях, а тези които са минали процеса сполучливо, се намират много мъчно в купчините…

Виж Още:

Кафе и ранглисти за „ Най скъпото кафе в света “

Тази ранглиста съпоставя цените на кафето за дълъг интервал от време. Имайте поради, че в разнообразни аукциони през годините, една или друга марка кафе може да се продаде за по-висока цена от посочените тук и да се трансформира в най-скъпото кафе в света за въпросната година.

Има доста аргументи, заради които кафето е известно в целия свят, не на последно място стоят митовете и легендите за произхода на тази напитка.

Като начало кафето е признато от множеството религии. То стана необятно употребявано, когато алкохолът беше неразрешен.

Има доста изгоди от кафето, то съдържа кофеин, който подтиква мозъка и сетивата. Има прелестен мирис, който енергизира мозъка.

Кафенетата се трансфораха в известни центрове за запознанства, срещи и други обществени и бизнес действия.

Всъщност кафенета са били обичайни места за обществени взаимоотношения тук-там като Милано, Гърция, Австрия и Близкия изток.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР