Коалицията от неправителствени организации и граждански групи За да остане

...
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи За да остане
Коментари Харесай

Еколозите разделени за оставката на министър Нено Димов

Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България " желае оставката на министър Нено Димов. 

Според еколозите той " персонално е отговорен за объркващите и откровенно манипулативни сигнали, изпратени от ведомството му, и следва неотложно да бъде освободен от поста ".

От организацията показва солидарността си с жителите на общините Каварна, Шабла и Балчик, които се разтревожиха за поминъка си, се споделя в изказване на " За да остане природа в България ". В него категорично се акцентира, че позицията на обединението не се поддържа от Българското сдружение за отбрана на птиците.

В текста им написа още: 

Неадекватната връзка на Министерство на околната среда и водите съумя да накара хората да повярват в нещо толкоз неуместно, като това, че действия като земеделие и лов на риба ще бъдат неразрешени в Добруджа. Освен тежка несръчност на екипа на министерството тук прозира и очевидна преднамереност – да се всее суматоха у локалното население, която да се употребява за кавга с природозащитните организации и учените, в отбрана на ползите на шепа огромни вложители закононарушители. Освен че цели цялостното застрояване на Черноморието, тази политика е и антиевропейска и посредством подправени информации основава настроения против Европейския съюз.

Коалиция „ За да остане природа в България " се обръща към министър-председателя: Г-н Борисов, ще имате ли морално право единствено след няколко месеца да поемете председателството на Европейския съюз, в случай че задържите в екипа си министър като Нено Димов, отговорен за тази невиждана антиевропейска нервност?

Наскоро Европейската комисия реши, че директивите по Натура 2000 (за птиците и местообитанията) извършват функционалностите си, откакто половин милион европейци потвърдиха този факт в най-голямото допитване до жителите на Съюза. В същото време българското министерство, което би трябвало да изяснява и демонстрира на локалното население какви са изгодите за него от Натура 2000, води акция против мрежата и – още по-лошо – против личните си учени, експерти по биоразнообразие.

Настояваме на поста министър на околната среда и водите да бъде сложена персона с задоволителен потенциал, с цел да реши основаната кризистна обстановка, тъй че ползите на хората да бъдат предпазени, природата опазена, а България да избегне наказания от страна на Европейската комисия. Ясно е, че такова решение съществува, само че то минава през унищожаване на уреди, непозволено сложени в предпазени територии още от времето на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. Крайно време е след два мандата безучастие, министър председателят Бойко Борисов да предприеме стъпки за проверка на нездравословните за природата и локалния туризъм планове, поради които страната бе обект на наказателна процедура от Европейската комисия.

Също по този начин настояваме за предприемане на наказателни дейности за санкциониране на лица и организации, които по най-грозен метод се саморазправиха физически със държавни чиновници и учени по време на публично оповестените публични разисквания по проекта за ръководство на комплекса от предпазени зони Калиакра и по този метод попречиха осъществяването на изисквана от закона процедура.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР