Коалицията направи промяна в последния момент на проектобюджета за 2022

...
Коалицията направи промяна в последния момент на проектобюджета за 2022
Коментари Харесай

Промяна в бюджета: България заделя средства за хуманитарна помощ за Украйна

Коалицията направи смяна в последния миг на проектобюджета за 2022 година, тъй че страната да е подготвена когато и да е да отдели средства за филантропична помощ за Украйна.

Предложението беше признато със 185 гласа „за“, 1 „против“ и 1 „въздържал се“. (Един от Политическа партия е дал своя вот с „против“, а един от Има Такъв Народ се е въздържал. По-голямата част от групата на Движение за права и свободи не взе участие във вота.)

От името на Политическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия Любомир Каримански предложи основаването на нов член 110 в Бюджет 2022. Според текста държавното управление ще може да редуцира разноски, за филантропична помощ за Украйна за справяне с военните последици от войната

Средствата могат да бъдат отделяни след решение на Министерски съвет за редуциране на разноски и прехвърляния и ще бъдат употребявани и за незабавна евакуация живеещите български жители и българи с украинско поданство.

От ГЕРБ-СДС обявиха, че ще поддържат предлагането, само че упорстват, средствата да се отпускат с решение на Народно събрание по предложение на Министерски съвет, тъй като другояче Народното събрание би дал празен чек на държавното управление. Десислава Атанасова изрази поддръжка за тази смяна, само че означи, че тя опонира на правилника.

Костадин Костадинов от “Възраждане ” също съобщи, че ще поддържат предлагането, само че попита какъв брой бързо България ще може да реагира, защото бюджетът влиза в действие от 1 април.

В първичното предложение беше заложен таван от 50 млн. лева, само че той отпадна при представянето на текста. Спор породи към повторното четене на предлагането, при което терминът „хуманитарна“ отпадна. Движение за права и свободи и „Възраждане“ скочиха и се усъмниха, че това очначава и военна помощ. Кристиан Вигенин изясни, че не може да се дава военна помощ, тъй като това се прави по различен правилник.

В последна сметка компромис беше изработен с спомагателна публицистична корекция за прибавяне на термина „хуманитарна“. Предложението беше признато със 177 гласа „за“, 2 „против“ и 26 „въздържал се“.

Единодушно беше признато и предлагането на Костадин Ангелов парите да се отпускат с решение на Народното събрание. Поредната редакция мина със 192 гласа „за“, 0 „против“ и 0 „въздържал се“. „Възраждане“ бяха в зала, само че не участваха в гласуването.

offnews.bg

Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР