Коалиция Продължаваме промяната - Демократична България остро се противопоставя на

...
Коалиция Продължаваме промяната - Демократична България остро се противопоставя на
Коментари Харесай

ПП и ДБ: Радев и служебните му кабинети застрашават сигурността на България

Коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " остро се опълчва на следващия опит на президента Румен Радев да неглижира решенията на Народното събрание. И дружно със своето служебно държавно управление да заема позиции и да подхваща решения, които опонират на ползите на България и заплашват сигурността ѝ, отделяйки я от съдружниците ѝ в Европейски Съюз и НАТО.

 Радев: Корупцията е опасност за националната сигурност, няма да изпратим оръжие за Киев Виж още

Не е израз на " суверенно решение " на България, както твърди президентът, България да не взе участие в самодейността на Европейската организация по защита за доставка на муниции за Украйна.

Висшият орган на държавната власт е Народното събрание и неговите решения са наложителни за всички институции. C решението си за даване на военно-техническа помощ на Украйна предходната година 48-ото Народно заседание задължи държавното управление " да продължи да подхваща всички дейности за оказване на следваща военна и военно-техническа поддръжка за Украйна, съгласно декларираната от нея нужда и българските благоприятни условия ", се декларира в позицията. 

Отказът от даване на муниции и оръжие, финансирани със съюзнически пари, е и отвод от опцията за бърза рационализация на българската войска, на която президентът е висш главнокомандващ и от която произлиза. Българската военна промишленост е изцяло способна да създаде нужната техника. A българският народен интерес изисква незабавно да бъде интензивен отбранителният потенциал на страната и да бъдем благонадежден съдружник в НАТО и Европейски Съюз, което да подсигурява националната ни сигурност. Мирът, за който зове президентът, не може да бъде реализиран без отдръпването на агресора.

Категорично настояваме президентът Радев да съблюдава духа и буквата на Kонституцията, в която се е клел и да отстоява само българския народен интерес, се споделя още в позицията. 

По-рано президентът Радев съобщи, че България не поддържа и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. " Това е наше суверенно решение. България ще поддържа европейски дипломатически старания за възобновяване на мира ", сподели президентът в отговор на журналистически въпрос по отношение на взаимното закупуване на муниции за Украйна в границите на Европейски Съюз.

" Докато ръководи служебното държавно управление, България няма да дава на Украйна своите изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори ", бе безапелационен Радев. " И е редно българските жители да знаят занапред позицията на партиите, които след тези избори ще вземат решение от името на България, дали ще бъдат част от напъните за възобновяване на мира или за удължение на войната ", акцентира президентът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР