Княз Кирил разказа как неговият дядо Борис III е платил

...
Княз Кирил разказа как неговият дядо Борис III е платил
Коментари Харесай

Княз Кирил с емоционални думи за дядо си - цар Борис III

Княз Кирил описа по какъв начин неговият дядо Борис III е платил с живота си за спасяването на евреите в България по време на Втората международна война. Синът на Симеон Сакскобургготски участва на премиерата на театър, отдаден на делото на българския държател. Постановката е озаглавена " Краткият живот и мистериозната гибел на Борис III, български цар ".

Творбата споделя по какъв начин монархът се изправя пред Хитлер в средата на Втората международна война и предотвратява 50 000 евреи от неговата страна да бъдат депортирани от германците. Кирил споделя увлекателната история на неговия дядо, платил с живота си за подвига си.

" Изпитвам огромна горделивост - показа князът пред списание " Хола ". - Успяха да основат добре подложен сценичен театър, основан на невероятна история. Тъжно, само че с благополучен край. Истината е, че това беше общо достижение: цар Борис като държавен глава дружно с главата на православната черква и групи като лекари и адвокати. Те лобираха за отбрана на евреите от нацистите. "

Този, който се изправя против Хитлер в кабинета му в 45-минутна среща, е неговият дядо.

" След месеци на закъснение и компликации при депортирането на евреите Хитлер вика цар Борис през август 1943-а, с цел да изиска пояснение за протичащото се - споделя Кирил. - Германците също по този начин са недоволни, че българските войски не се бият дружно с тях на Източния фронт. Затова Хитлер вика цар Борис на среща очи в очи, без никой различен. За да го сплаши. Всички отвън кабинета му са можели да чуят Хитлер да крещи като вманиачен. 45 минути. Това се случило след Сталинград. Хитлер крещи като вманиачен, тъй като 50 000 евреи в България не се предани. Това демонстрира неговата полуда и какъв брой е бил болен. "

Въпреки това дядото на Кирил не се предава и евреите не са дадени на Германия. Оскар Шиндлер, чийто живот бе пренесен в киното от Стивън Спилбърг, избавя повече от хиляда евреи. Цар Борис - 50 000.

" Няколко дни след завръщането си от Берлин дядо ми умря. Тогава обстановката се утежни за германците и през септември 1944 година руснаците нахлуха в България. В Унгария до 1945 година към момента транспортират евреи в лагерите, само че в България това не се случва. Дядо ми заплати за това с живота си! Човек, който беше изцяло здрав и кадърен като него, ненадейно умря ", разкрива Кирил.

Той прибавя, че фамилията е наясно, че Борис е бил токсичен от Хитлер.

" Баба ми го съобщи, макар че отхвърли да бъде направена аутопсия. Не е известно сигурно, само че тримата лекари, които са прегледали царя - един от тях изпратен от германците - споделили, че единственото пояснение е, че има някаква отрова, заради признаците и реакцията на кожата. Все още е мистерия. Баща ми не ми е разказвал за срещата на дядо ми с Хитлер. Той е бил дребен - на шест години, когато Борис III е умрял. Баба ми в никакъв случай не искаше да приказва за това ", връща се в детството си Кирил.

Князът прибавя, че неговите деца са очаровани от личността на своя прародител. Самият Кирил постоянно среща хора, които му описват истории за Борис, написа " България Днес ".

" Например таксиметров водач в Мадрид, който беше българин ", споделя князът.

Представлението в чест на Борис III следва да се играе и в Лондон.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР