КНСБ предлага да се създаде специален фонд за дофинансиране на

...
КНСБ предлага да се създаде специален фонд за дофинансиране на
Коментари Харесай

КНСБ поиска специален фонд за пострадалите от пандемията общини

КНСБ предлага да се сътвори специфичен фонд за дофинансиране на общините, ощетени от коронакризата. Това заяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

“Аз виждам на доста места очевидно безпокойствие на кметовете, освен това на огромните градове. Очакванията са за големи дупки в приходните елементи. Местният бюджет не може да излезе на недостиг. Той би трябвало да похарчи толкоз, колкото е събрал. Заражда се едно предложение, което ние ще формулираме към финансовия министър - целеви спомагателен фонд, който да даде безлихвени заеми на всички общини, които имат потребност до края на тази година, и да могат да върнат до края на 2021 година това, което им е обещано като безлихвен заем ", изясни Димитров.

Той разгласи, че от синдиката са срещу мярката с спомагателните 50 лв. към пенсиите, която ще продължи до март 2021 година

„ Ние не считаме, че от началото на идната година би трябвало да продължи раздаването на 50 лв. на калпак. Вече можем умерено да вземем решение за систематичен метод за едно по-сериозно нарастване на минималната пенсия и на оптималната такава – 20% на минималната, с цел да се реализиран тези 300 лв. и 1440 лв. на оптималната пенсия, с които 27 хиляди души пък ще получат ефикасен размер на пенсиите “, изясни Димитров пред БНР.

Пред Българската национална телевизия президентът на синдиката разгласи, че КНСБ ще изиска през идната година да има 20% нарастване в тези бюджетни системи, в които чиновниците не са получили нарастване за работата си на първа линия в изискванията на пандемия.

„ За общинската администрация имаме уверението на финансовия министър, че ще получат 20% нарастване на заплатите “, разясни Пламен Димитров, който е безапелационен, че от 2021 година би трябвало да се дадат в допълнение средства за тези, които няма да могат да покрият своите потребности за възможна предварителна защита от заразяване.

В обществената сфера още от тази година се усили минималното обезщетение на безработица от 9 на 12 лв. дневно. Тези две ограничения изтичат в края на годината и Димитров прикани да продължат и идната година. КНСБ предлага минималното обезщетение да се усили на 17 лева и да бъде непокътнат минималният период на 7 месеца.

Синдикатите упорстват също идната година мярката 60/40 да продължи в последния си дизайн. Благодарение на нея са непокътнати сред 180 и 200 000 работни места, сподели Димитров и посочи, че още 1 милиарда ще бъдат нужни там.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР