КНСБ иска от държавата 8,5 млн. лева за медицински сестри

...
КНСБ иска от държавата 8,5 млн. лева за медицински сестри
Коментари Харесай

Синдикатите искат 8,5 млн. лева за медицински сестри в училищата

КНСБ желае от страната 8,5 млн. лв. за медицински сестри в учебните заведения. Ако парите бъдат отпуснати, медицинските експерти ще получават заплата от най-малко 900 лв. месечно. Проблемът е, че медицинските сестри в учебните заведения получават многопо-ниски заплати спрямо сътрудниците си в лечебните заведения, а също и с учителите, с които работят в една постройка. Зачестилите митинги на медицински сестри през последната година още веднъж повдигнаха тематиката за възнагражденията в бранша.

Президентът на синдиката Пламен Димитров разгласи на конференция през днешния ден, че все още в 26 общини в цялата страна в бранша на детските кухни и яслени групи, както и в 31 общини в здравните кабинети в детските градини и учебните заведения, заплатите са сред 900 лв. до 1000 лв..

Димитров разгласи, че в 40 общини в детски ясли, детски кухни и яслени групи, както и в 65 общини в здравните кабинети в детските градини и учебните заведения, главните заплати са към момента сред 610 и 700 лв.. Близо 2000 от единайсетте хиляди, заети в бранша, работят в Софийска община, където най-сетне е контрактуван растеж на заплатите до постигане на 900 лв., като скокът е значителен, защото заплатите са били 636 лв..

На 15 март Министерството на финансите би трябвало да дефинира единните разходни стандарти за 2021 година. Сега е значимо да се дадат реалистични единни разходни стандарти и тези 8,5 млн. да бъдат разпределени през съответно нарастване на единните разходни стандарти.

КНСБ предлага и смяна в наредбата за здравните кабинети, която споделя, че когато има 800 деца в едно учебно заведение и 60 деца в детска градина, може да има един ангажиран медицински експерт, което съгласно Конфедерацията е непостижимо в дребните общини. Затова синдиката предлага понижаване на заложения брой на децата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР